pripravený metódou tangzhong.
Mazanec je tradičné veľkonočné pečivo z kysnutého cesta a sobľubovou ho prirpavujem aj ja. Je veľmi podobné vianočke, mnohý majú aj rovnaký recept na obe pečiva, ja som však vyskúšala obohatiť cesto o tanzghong. Znie to síce exoticky, ale ide len o múku zmiešanú s vodou a mliekom, ktorá sa uvarí na kašu. Vďaka tomu bude výsledné cesto lepšie držať vodu, a vám tak sa podarí upiecť mimoriadne vláčny mazanec.
Za pokus to stojí, nie?
Jednoduchšiu verziu mazanca nájdete u mňa v staršom príspevku, kedy som mazanec len zamiesila a nechala vykysnúť a šup s ním do rúry. Tento je trochu sofistikovanejší nie len tým, že používam tanzghong ale preto, že som ho zaplietla. Lepšie tak drží tvar a povedzme si úprimne, chcela som to vyskúšať. Ako ho pletiem spolu s celým video receptom nájdete na mojom instagrame.
Inak je to veľmi jednoduchý recept, kedy je najťažšie asi ustriehnuť, kedy je cesto správne vykysnuté. Časy v recepte sú preto orientačné a riadte sa tým, ako sa cesto správa. Správne vykysnuté cesto je vtedy, keď do neho pichnete prstom a ono sa pomaly vráti. Ak by sa nevrátilo, je nedokysnuté ,a ak by sa vrátilo príliš rýchlo je prekysnuté. Toto je ozaj niečo, čo chce cvik, a mne osobne sa tiež niekedy nie úplne zadarí podľa predstáv, ale o tom to pečenie je. veľmi záleží aj či v ten deň prsí, je slnečno alebo ako veľmi kúrite. Pečenie je tak trochu alchýmia:)
Okrem správne vykysnutého cesta na mazanci ale všeobcne pri kysnutom ceste aj hrozienka. Tie zväčša namáčam vopred do rumu, pomarančového likéru alebo pre deti do pomarančovej šťavy. Budú tak vláčnejšie a štavňatejšie. Ideálne je namočiť ich večer vopred. Keď uz začínate piecť je neskoroa hrozienka sa nestihnú napiť.
A poradím vám ešte jeden trik. Ak nemáte čas celý deň riešiť kysnuté cesto, ja ho zvyknem prirpaviť večer, a dám ho na noc do chladničky nakysnúť. Na druhý deň ho vyberiem, počkám aspoň 1 hodinku, kým s ním začnem pracovať a prácu si tak rozdelím. Vyskúšajte to niekedy, vážne to skvelo funguje!
A keď si náhodou mazanec prirpavíte, dajte mi vedieť ako chutil, či tu vo forme komentára, lajku na instagrame, nech viem, že sa vám recept páčil.
PrintMazanec
Description
Mazanec z kysnutého cesta pripravený metódou tangzhong, vďaka čomu vláčnejší a vydrží dlhšie čerstvý.
Suroviny
Tanzhong:
55 g hladkej múky
250 ml vody
Cesto:
395g hladkej múky
100g polohrubej múky
štipka soli
160 g kryštáloveho cukru
3 žĺtky + jedno žĺtko na potretie
pripravený tangzhong
80 ml plnotučného mlieka
5g sušeného droždia (resp. 25g čerstvého)
100g rozpusteného masla
75g hrozienok namočených v rume
50g mandľových plátkov
kôra z bio citrónu
Postup
Začnite s prípravou tanzhongu.
V menšom hrnci dobre rozniešajte múku s vodou a dajte variť na mierny plameň. Neustále miešajte, kým zmes nezhustne ale nemala by sa variť. Tanzhong potom dajte do misky, prikryte fóliou aby sa nevytvorili Kožku a nechajte vychladnúť do izbovej teploty.
Do mierne teplého mlieka (do 30 °C) pridajte lyžicu cukru, droždie a nechajte na teplom mieste pod utierkou vzísť kvások.
Do veľkej misy dajte múky, soľ, zvyšný cukor, žĺtky, tangzhong a kvások. Pomocou mixéra a nádstavca hák začnite cesto miesiť. Keď sa suroviny spoja, pridajte po častiach maslo a aspoň 10 minút mieste. Cesto by sa malo krásne spracovať a odlepovať sa od stien. Na pohľad a omak môže byť trochu lepivé. Ak je moc, pridajte ešte 1 PL múky.
Vymiesené cesto dajte na veľmi jemne pomúčenú dosku a ručne ešte spracujte na hladké cesto. Pridajte hrozienka, 2/3 mandlí aj citrónovú kôru a dobre zapracujte. Vytvorte bochník a dajte ho prikryté kysnúť na teplé miesto na cca 1 hodinu, resp., kým nedzvojnásobí svoj objem.
Potom cesto opäť ručne premieste na pracovnej ploche. Rozdeľte ho na 4 časti a z každej vytvarujte asi 30 cm dlhý prameň. Vytvorte z prameňov mriežku a potom každý druhý prameň preložte proti smeru hodinových ručičiek cez horný vedľajší prameň. Pramene, ktoré ste v predchádzajúcom kroku neprekladali preložte proti smeru hodinových ručičiek. Krátke zvyšky jemne natiahnite, stlačte dokopy a podložte pod bochník.
Takto pripravený mazanec nechajte kysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie a zabalený do potravinovej fólie (nechajte mu priestor rásť), kým nezdvojnásobý svoj objem. Môže to byť hodina ale aj dve. Ak nebude dobre vykysnutý, pri pečení sa roztrhne.
Vykysnutý mazanec potrite žĺtkom, posypte zvyšnými mandľami a dajte piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov na približne 50-55 minút. Môžete použiť aj paru.
Upečený mazanec nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.
Hana
1 apríla, 2024Vyzkoušeo a mazenec je opravdu výborný!
★★★★★