Pôvodne som si myslela, že len ráno vstanem a urobím si pár lievancov, ale hneď po prvom dúšku kávy mi v hlave prebleskol nápad pridať do nich čokoládu, dozdobiť ich gránovým jablkom, ktoré ma v chaldničke prosilo, aby som ho použila, a už to išlo. Nápady prichádzali z čista jasna a vznikol z toho aj parádny vegánsky karamel. A ten sa k čoko lievancom neskutočne hodí. Aby ste si ale nemysleli, že si bežne vstanem, a robím si lievance. Bol to prvý deň po tom, ako som dokončila fotonie jednej parádnej kuchárskej knihy. Takže lievance boli za odmenu:) Sama pre seba, za odvedenú prácu:)
Tí, čo ma trochu sledujete viete, že karamel to moja guilty pleasure, ale bez masla a bez smotany to nie je ono. A poviem vám, že o vegánsky karamel, resp karamelky som sa pokúšala už asi 6 x. Nikdy nič z toho. Stále nejaký problém. Tak som zapla internety, začala študovať recepty, návody a všimla som si, že sa vo vegánskom svete často používajú ďatle ako náhradu karamelovej chuti. V poličke na mňa pozeral ďatlový sirup, tak bolo rozhodnuté.
Tento parádny karamel si doma urobíte za pár minút, žiadne teplomery, pomalé miešanie ani super horúcá bublajúca tekutina. Jednoducho všetko zmiešame, ohrejete a je hotovo. Plus, dá sa dobre skladovať v chladničke (ak to vydržíte), a keď ho chcete znovu použiť, necháte ho chviľu na radiátore, alebo ohrejete vo vodnom kúpeli.
A z čoho ten zázrak teda je? Suroviny sú trochu exotickejšie ale keď vás alergie a intolerancie nepustia, verte mi, budete v siedmom nebi.
Na 1 pohárik karamelu budete potrebovať:
80 ml kokosového oleja
80 ml mandľového masla
80 ml ďatlového sirupu
poriadnu štipku soli
Všetky suroviny okrem soli ohrejte na panvici na miernom ohni a neustále miešajte až kým sa úplne nespoja. Odstavte, pridajte soľ a už len chvíľu vydržte, kým budete môcť karamel ochutnať. Inak kokosovým olejom kontrolujete hustotu karamelu, takže ak ho chcete tuhší, pridajte menej oleja, ak chcete aby sa takto krásne lial, postupujte podľa receptu.
Na čokolievance pre 2 – 4 osoby (dvaja veľmi hladní a štyria menej hladní) budete potrebovať:
500 ml rastlinného mlieka (ja som použila domáce kokosové)
200 g hladkej špaldovej múky
2 vajcia
30 g 70% čokolády
2 PL kvalitného kakaa
štipka soli
½ ČL perníkového korenia
2 PL ďatlového sirupu
2 PL oleja (ideálne repkového) + na trochu na panvicu
Na ozdobu použijte čo chladnička dala – u nás to bolo práve granátové jablko, ktoré celé jedlo krásne odľahčilo a dodalo mu trochu sviežostii, a tiež so nasekala oriešky, nech to pekne chrumká.
Postup je úplne klasický, len som zvlášť vyšľahala bielka.
Múku rozmiešajte s mliekom, pridajte žĺtka, rozpustenú (nie príliš horucú) čokoládu, a všetky ostatné suroviny okrem bielok. Cesto dobre premiešajte a z bielok vyšľahajte tuhý sneh.
Sneh opatrne vmiešajte do cesta a nechajte chvíľu postáť.
Panvicu jemne potrite olejom a nechajte na minimálnom plameni poriadne rozpáliť. Ja používam papierový obrúsok, ktorým jemne prejdem panvicu s olejom. Tak sa odsaje prebytočný tuk a lievance sa krajšie rozlejú.
Lievance opečte z obidvoch strán, a ak ich máte radi pekne mäkké, skadujte ich pod pokrievkov.
Potom už len stačí lievance navrstviť, posypať granátovým jablkom a nasekanými orieškami, a výdatne zaliať tekútým karamelom. Priznám sa, že som skoro odpadla:) Ten výbuch chutí bol neopísateľný, fakt. Nepreháňam. Možno trochu, ale už dávno mi nič tak veľmi nechutilo.
Inak ak nezoženiete ďatlový sirup (v bio obchodoch ho dostať bežne), použite javorový sirup, len pozor, ten je o dosť tekutejší. Tak trochu uberte na kokosovom oleji. Čo je ale fakt dôležité je nebáť sa karamel osoliť. Najskôr opatrne, vyskúšajte a po štipke pridávajte. Uvidíte ten rozdiel. Všeobecne sa soľ pridáva do sladkého, nečakene totiž zvýrazňuje jeho chuť.
A inak, vôbec by som sa nehanbila servírovať lievance ako dezert. Lievance sa dajú urobiť deň voped, pobyt v chaldničke im vôbec neuškodí, a pred podávaním ich stačí zohriať nad parou (alebo v mikrovlnke – len tu nie som veľmi fanúšik) a je to. Myslím si, že takáto bodka za nedeľným obedom by nikoho neurazila, nie?
A keďže som nafotila asi trilión fotiek, pridávam ešte poslednú. A sľubujem, ďalší recept bude na nejakú rýchlo večeru, ktorá sa uvarí sama:)
Dobrú chuť!
Monika
Soňka
8 októbra, 2017Vedeli by ste mi poradit ako urobit tieto skvele lievancie pri intolerancii vajicok?
LaPetit
27 októbra, 2017Soňa, hm, asi by som vyskúšala dať jeden rozpučený banán. Často ho používajú vegáni namiesto vajec.