Toto bola moja prvá torta. Piekla som ju už minulý rok, len akosi sa nedostala na blog. A aby som vedela, že recept funguje, piekla som ju pre istotu 3 krát, takže recept je naozaj preverený. Torta je plná jabĺčok a orieškov, navyše dochutená škoricou a karamelom. Myslím, že viac jesenných chutí sa už ani nedá skombinovať.
Nieže by som iné recepty mala hneď hotové, vypilovať recept niekedy trvá viac pokusov, ale z torty som mala rešpekt. Upiecť správny korpus tak aby bol rovný, správne vyšľahať krém aby držal ale zároveň sa dobre rozotieral, a takto by som mohla pokračovať. Na konci dňa je ale dôležité to skúsiť a nevdzať sa. Nie je jadrová fyzika a nezáleží, či je koláč perfektný, ale to či chutí, a či ste ním niekomu urobili radosť. Zručnosti a istota prídu neskôr.
Na druhú stranu, ak ste už nejakú tú tortu upiekli, táto bude pre vás hračka. Ja len možno s nostalgiou spomínam, ako som sa s ňou vytrápila:) Spomínam si na to ako ako by to bolo včera a už teraz viem, že s každou ďalšou tortou to bolo lepšie, viac som si verila a začiatkom tohto roka som ich už niekoľko napiekla.
Tak ak sa do toho chcete pustiť, na tortu s priemerom 18 cm budete potrebovať:
Korpus:
400 g hladkej múky
6 g prášku do pečiva
½ ČL škorice
½ ČL soli
225 g masla izbovej teploty + na vymazanie formy
300 g kryštálového cukru
4 vajcia
250 ml mlieka
3 stredne veľké ošúpané a nadrobno nakrájané jablká, (cca 335 g)
60 g na hrubo mletých vlašských orechov
3 PL broskyňového alebo marhuľového džemu
Krém:
350 g mascarpone
350 g smotany na šľahanie
2 PL slaného karamelu
¼ ČL mletej škorice
Slaný karamel:
100 g kryštálového cukru
125 ml smotany na šľahanie
štipka soli
Na ozdobu:
2 – 3 menšie jabĺčka
kvietky
Postup:
- Tortové formy potrieme maslom a vystelieme papierom na pečenie. Ideálne je si vystrihnúť spodok a boky samostatne, aby mala výsledná torta pekný a pravidelný tvar.
- Rúru rozohrejeme na 175 stupňov.
- Maslo izbovej teploty vyšľaháme, pridáme cukor a šľaháme približne 7 minút, kým nie je zmes nadýchaná.
- Po jednom pridáme vajcia a postupne ich zašľahávame.
- V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou a škoricou.
- Do maslovej zmesi pridáme polovicu múky, mlieko a dobre premiešame. Pridáme zvyšok múky a opäť premiešame aby sa všetky suroviny spojili.
- Nakoniec do cesta pridáme jabĺčká a orechy.
- Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a dáme piecť.
- Pečieme približne 45 – 50 minút.
- Upečené korpusy necháme vychladnúť aspoň 15 minút a až potom vyklopíme z formy. Pred plnením necháme úplne vychladnúť.
- Z vychladnutých korpusov zrežeme vrch ak sa pečením príliš vydul, a potom každý korpus prerežeme na polovicu.
- Pripravíme si slaný karamel. Cukor necháme skaramelizovať v menšom hrnci a neustále nad ním stojíme. Ľahko sa totiž spáli. Keď začne hnednúť, zľahka ho premiešame. V druhom hrnci zohrejeme smotanu a keď je z cukru karamel, prilejeme smotanu. Miešame kým sa karamel neroztopí a pridáme soľ. Premiešame, dáme bokom a necháme trochu vychladnúť.
- V mixéri vyšľaháme mascarpone so šľahačkou do tuha. Tesne pred došľahaním pridáme škoricu a 2 PL slaného karamelu. Zvyšný karamel použijeme na ozdobu jabĺčok.
- Tortu skladáme tak, aby jedna spodná časť bola na spodku torty a tá druhá úplne navrchu plochou stranou hore, čím docielime krásny rovný povrch torty.
- Na prvý korpus natrieme lyžicu džemu a pomocou cukrárskej špachtle rozotrieme približne 2 – 3 PL krému. Postupujeme tak pri všetkých korpusoch. Na ten posledný už džem nedávame, len ho porieme krémom.
- Boky torty obalíme krémom a pomocou stierky uhladíme. Dáme na chvíľu do chladničky ztuhnúť a ideálne na 30 minút a viac.
- Potom použijeme zvyšný krém a tortu ešte raz potrieme krémov a uhladíme.
- Pred podávaním môžeme tortu ešte dozdobiť jabĺčkami, ktoré sme namočili do zvyšného slaného karamelu a kvietkami podľa vlastného vkusu.
Tak dobrú chuť a ak si náhodou tortičku upečiete dajte mi vedieť na istagrame . A krásnu jeseň, uživajte krásne počasie a posledné teplé dni.
Monika
Čo si myslíte