Toto je moja rozlúčka s letom. Dúfam, že s receptom nejdem príliš neskoro a bude mať ešte chuť na trochu leta na tanieri. Na blogu nájdete snáď už guľky z každého cesta, ale tieto z odpaľovaného sú najlepšie na mrazenie. Teda ak ich rovno nezjete. Ja som ich vyskúšala prvý krát minulý rok, keď bola Romi ešte maličká. A chutili super, len som akosi nebola nadšená ich výzorom, tak so ich ani neodfotila ani si nezapísala recept. Ale viete si predstaviť moju radosť keď som ich v zime objavila, uvarila a chutili ako čerstvo urobené? Nemohla som sa ich dojesť.
Neviem čím to je, ale toto cesto je jednoducho najlepšie ak sa rozhodnete guľky zamraziť, alebo potrebujete spracovať veľa ovocia a už fakt neviete čo s ním. Navyše mi príde aj baby friendly, takže guľky môže jesť celá rodina.
Odpaľovaného cesta sa nemusíte báť. Paradoxne je celkom jednoduché na prípravu a veľmi dobre sa s ním pracuje. Navyše veľmi dobre znáša zamrazenie a po uvarení guliek je pevné, nie gumové ani rozmočené, preto ho tak ospevujem:) Recept je na cca 20 guliek, limitoval ma aj hrniec v ktorom som cesto odpaľovala, ale určite sa dá pripraviť aj z dvojitej dávky, ak sa na neho chystáte vo veľkom.
Ja som guľky skúšala aj so slivkami aj malinami. Vybehla som na záhradu pozbierala som čo som našla a tak mi ostalo pár guliek do mraziaku. Už teraz sa teším, keď na ne príde v zime čas:) Bude to taká milá spomienka na leto.
Verím, že rovnako ako mne budú chutiť aj vám! Tak mi nezabudnite dať vedieť a užívajte si zbytok babieho leta.
PrintČučoriedkové guľky z odpaľovaného cesta
- Čas prípravy: 45 minút
- Počet porcií: 20 1x
Description
Vynikajúce guľky z odpaľovaného cesta
Suroviny
525 ml plnotučného mlieka
100 g masla
350 g polohrubej múky + trochu na podsypanie
1 PL kryštálového cukru
dve štipky soli
2 vajcia
a 350 g čučoriedok (použila som čerstvé lesné)
a podľa chuti posýpku napr. tvaroh a veľa veľa masla, a trošičku práškového cukru.
Postup
Mlieko spolu s cukrom a soľou dajte do väčšieho hrnca, pridajte aj kocky nakrájané maslo a dajte spolu variť na mierny oheň.
Maslo sa musí úplne rozpustiť a keď sa začne mlieko variť (pôjdu bublinky), pridajte všetku múku a varechou rýchlo všetko dobre zamiešajte.
Múka rýchlo vypije mlieko a pôjde to celkom ťažko ale miešajte a miešajte, kým sa nevytvorí kompaktná hmota (uvidíte, že všetky suroviny sa zmiešali) a na spodku hrnca sa nevytvorí biely povlak. Takto ešte cca dve minúty miešajte aby sa mlieko poriadne „odpálilo“.
Takto odpálené cesto dajte do misy a ak máte robot, dajte ho miesiť s lopatkovým nádstavcom. Mieste približne 10 minút, cesto musí mierne vychladnúť, aby keď tam dáte vajcia, tak sa pekne spojilo. Inak by sa vajcia mohli zraziť. Môžete si to kontrolovať tým, že sa chytíte misy. Na začiatku je vyslovene horúca, potom mierne vychladne. A to je ten správny čas pridať vajcia.
Vajíčka dávajte po jednom. Nech sa najprv jedno poriadne zapracuje a až potom dajte druhé. Najprv to vyzerá, že sa ani nespoja, cesto je také mazľavé, ale vyčkajte, všetko sa pekne spojí.
Keď vidíte, že cesto je krásne hladké, vyberte ho z misy a ešte ručne prepacujte. Malo by byť krásne hladké a nelepiť sa.
Cesto rozdeľte na dve časti, s jednou budete pracovať, druhú zatiaľ prikryte útierkou aby nepookrialo.
Cesto vyváľkajte na približne 0,7 cm hrúbku, nakrájate na štvorce (s tými sa najlepšie pracuje), vezmite si cesto do dlane, do stredu dajte 1 lyžičku čučoriedok a všetky rohy spojte a vytvarujte guľku. Toto cesto je veľmi chutné a tu vyslovenen preferujem aby bolo toho cesta dosť. Jednak sa nepretrhne a čučoriedky nevypadnú, ani sa guľky pri varení neroztrhnú. Proste radšej viac cesta ako by sa mali guľky potrhať.
Guľky potom varte v osolenej vode (alebo pre malé deti bez soli ako ja pre Romi) kým nevyplávajú na povrch.
Ak ich chcete mraziť, poukladajte ich ešte neuvarené na tácku tak, aby sa nedotýkali, a dajte rovno zamraziť. Ja ich na druhý deň, keď už sú zamrznuté vyberiem a dám do sáčku. Lepšie sa ta skladujú. Mrazené guľky sa varia približne 12 – 15 minút, aby boli celé prevarené. Pre istotu jednu vždy vyskúšajte, kým ich všetky zlejete.
Uvarené guľky pojete roztopenám maslom, posypte obľúbenou posýpkou a voilá môžete jesť.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 15
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Kľúčové slová: čučoriedkové gule, čučoriedky
Čo si myslíte