Klasický zákusok, ktorý keď sa urobí poctivo, tak zmizne zo stola rýchlosťou blesku. U nás sme ich nezvykli piecť, ale na každej svadbe, či oslave, som si na medové rezy robila zálusk. Spolu s rumovými guľkami sú totiž moje naj tradičné zákusky.
Medové rezy som však urobila trochu netradične. Dala som ich do tortovej formy, vďaka ktorej sa mi lepšie krájajú. Malé úhladné tradičné rezy sú pre mňa strašiak:) Tak či tak, recept funguje dobre bez ohľadu na tvar, ktorý rezom dáte.
Základom medových rezov sú samozrejme domáce medové pláty, biela maslová plnka dochutená rumom a nesmie chýbať ani vrstva džemu, ktorá zákusok nielen odľahčí ale kyselkavá chuť džemu ho kásne vyváži.
Pri pečení tohto zákusku začnite s krémom, musí totiž vychladnúť. Takže si uvaríte krém, a medzitým ako chladne, sa pustíte do cesta. Ja som vďaka svojmu šikovnému pomocníkovi Kenwood Chef Titanium Patissier, zvládla všetko v jednej mise. Má totiž funkciu easy warm, a suroviny nielen miesi ale aj zohrieva. Na úvod sa totiž musia všetky suroviny okrem múky zahriať a vyšľahať. A až potom sa pridá múka. Ja som tak ušetila nielen čas ale aj špinavé riady. Pridaním múky na záver vznikne kompaktné cesto, s ktorým sa dobre pracuje.
Cesto potom rozdelíte na 4 časti, vyváľkate a postupne upečiete. No a na záver, poskladáte jednotlivé vrstvy a máte hotovo!
Medové rezy ľúbia odležať. Ale stačia im tak dva dni, takže, ak sa ich chystáte piecť na štedrovečerný stôl, pripravte ich len pár dní pred Vianocami.
PrintMedové rezy
- Čas prípravy: 1 hodina 15 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Poctivý tradičný zákusok
Suroviny
Medové pláty:
150g práškového cukru
1 vajce + 1 žĺtko
5g sódy bikarbóny
45 ml plnotučného mlieka
70g masla
100g medu
450g hladkej múky
1 ČL kakaa
Maslová plnka
500 ml plnotučného mlieka
100g hladkej múky
250g práškového cukru
50g medu
250g masla izbovej teploty
3 PL rumu
+
250g ríbezľového džemu
Postup
Začnite s maslovou plnku. V menšom hrnci zmiešajte mlieko, múku spolu s cukrom a medom. Varte na miernom plameni za stáleho miešania až kým uvaríte hustý krém. Potom základ krému nechajte úplne vychladnúť a počas chladnutia občas premiešajte. Maslo vyšľahajte, ak máte robot použite šľahací nádstavec. A postupne do vyšľahaného masla pridávajte uvarený krém. Nakoniec pridajte aj rum, dobre premiešajte a odložte bokom (nie do chladničky).
Všetky suroviny na medové pláty okrem múky dajte do misky a použite flexi metličku. Zaprinte funkciu easy warm na stupeň 8 a nechaje všetky suroviny roztopiť a zároveň jemne vymiešať. Ak robot nemáte, dajte všetky suroviny do hrnca a na minimálnom plameni zahrievajte, kým sa veštky suroviny nespoja. Potom dajte do tekutej zmesi múku a kakao, a vypracujte hladké cesto. Zbytočne cesto nemúčte aby nebolo vo výsledku tvrdé.
Pripravené cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a postupne ich vyváľkajte na veľkosť tortovej formy. Na vyváľkané cesto položte obruč z tortovej formy, pritlačte ju a prebytočné okraje odrežte. Preložte na plochý plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov (telovzduch) a pečte každý plát 7 minút. Pláty po upečení nechajte úplne vychladnúť. Zvyšné cesto z odrezkov znovu spracuje a rovnako upečte, použijete ho na zdobenie.
A môžete sa pustiť do vrstvenia. Z bieleho krému si nechajte bokom tak 3 PL a zvyšok rozdelte na dve časti. Do tortovej formy dajte najprv plát cesta, potom polovicu bieleho krému, ďalší plát, potom vrstvu džemu, opäť plát, potom bielu plnku a nakoniec posledný medový plat. Každú vrstvu pekne uhľadte a nakoniec celú tortu jemne pritlačte. Dajte do chladničky alebo chladnej komory, a nechajte odležať, ideálne jeden aj dva dni. Chute sa krásne prepoja.
Pred servírovaním vyberte tortu, boky ešte potrite krémom a posypte zvyšným medovým plátom, ktorý si nastrúhate na jemno. Rozdeľte na jednotlivé rezy a môžete podávať.
Poznámky
Recept je na tortovú formu s priemerom 22-23 cm.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 45
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte