Viem, že sa u nás na Vianoce torty až tak nepečú, ale keď ma oslovil časopis Dobré jedlo, aby som pripravila tortu do decembrového vydania, presne sm vedela aká bude. Biela, plná medu, s maslovým krémom a ozdobená medovníčkami. Na všetko som sa dôkladne pipravila, formičky na tieto chutné domčeky som kúpila na nemeckom eshope a po týždni prírpav som išla na to.
Naviac som sa obávala ozdobenia medovníčkov, mala som poruke polotovar na zdobenie. Našťastie práca s ním bola taká zložitá, že som sa prvý krát pustila do vlastnej polevy. Našťastie to bolo jednoduchšie a na prvý krát som odhadla pomer bielok a cukru a poleva kreslila skoro sama.
Tortu som prevoňala perníkovým korením, a pustila som sa aj do swiss meringue buttercream. Tento krém je maslový, avšak maslo sa vymiešava s bielkami nad parou. S krémom sa neuveriteľne dobre pracuje, vytvoríte s ním uplne dokonole hladký povrch a chutí neskutočne. Je síce trochu kalorickejší ale taká je aj celá torta. Je asi na moje najsladšej hrane, ale cmar a kyslý džem to dokonale vyvážia. Takže ak si chete vyskúšať medovníkovú tortu alebo tento vynikajúci tortový krém, pustime sa do toho!
Na tortu s priemerom 18 budete potrebovať:
[col1]Korpus:
360 g hladkej múky
3 ČL prášku do pečiva
štipka soli
3 ČL perníkového korenia
225 g masla izbovej teploty
200 g kryštálového cukru
145 g trstinového cukru
4 vajcia
300 g medu
240 g cmaru[/col1] [col2]Karamelová omáčka:
150 g kryštálového cukru
42 g vody
165 ml smotany na šľahanie izbovej teploty
85 g masla izbovej teploty[/col2] [col3]Krém:
6 bielok
300 g kryštálového cukru
110 g práškového cukru
500 g masla, mierne zmäknutého
75 g karamelovej omáčky[/col3]
a
8 PL lyžíc džemu z čiernych ríbezlí alebo brusnicového džemu
3 PL rumu
medovníky na ozdobu
Postup:
Karamelová omáčka:
- Najprv si pripravíme karamelovú omáčku. Cukor zalejeme vodou a dáme variť na mierny plameň. Cukor nemiešame, len okraje prichytené o hrniec občas pomocou stierky namočenej vode jemne otrieme.
- Varíme kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa karamel. Môže to trvať cca 15 – 20 minút.
- Keď sa cukor skaramelizuje, stiahneme ho z ohňa a opatrne pridáme smotanu a maslo. Dobre premiešame. Ak sa vytvoria hrčky, dáme späť na mierny oheň a necháme karamel rozpustiť.
- Takto pripravenú omáčku dáme úplne vychladnúť.
Korpus
- V miske zmiešame múku, korenie, prášok do pečiva a štipku soli.
- V druhej miske vymiešame maslo do peny. Potom pridáme postupne všetok cukor a dobre spolu premiešame.
- Postupne pridávame vajcia a keď je všetko dobre spojené pridáme aj med a cmar.
- Nakoniec primiešame múku a cesto dobre spracujeme.
- Cesto rovnomerne vylejeme do dvoch foriem na tortu (sno vysteľte papierom na pečenie). Ak chcete mať obe cestá rovnako vysoké, pokojne použite váhu a cesto si odvážte do každej formy.
- Korpusy pešte na 175 stupňoch približne 50 – 60 minút. Či je cesto hotové zistíme zapichnutím špajdle.
- Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a potom ich vyberieme z formy.
Krém:
- V sklenenej alebo nerezovej miske zmiešame bielka s cukrom a postavíme ich nad menší hrniec s vriacou vodou.
- Voda sa však nesmie dotýkať misky. Neustále miešame pomocou metličky pokiaľ zmes nedosiahne približne 70 stupňov. Ak nemáme teplomer, či sú bielka s cukrom hotové zistíme tak, že medzi prstami vyskúšame, či zmes už nemá kryštáliky cukru. Ak je zmes úplne hladká je hotová.
- Takto pripravený základ krému potom vyšľaháme elektrickým mixérom ako klasické bielka. Šľaháme však tak dlho kým sa zmes nevráti na izbovú teplotu, resp. miska prestane byť horúca.
- Potom pridáme práškový cukor, opäť mierne vyšľaháme a nakoniec postup pridávame maslo a zároveň šľaháme.
- Keď je už maslo zašľahané s bielkami, pridáme karamel a ešte chvíľu šľaháme. Takto pripravený krém by mal byť hustý a lesklý.
Skladanie torty:
- Každý korpus pozdĺžne rozrežeme na dva rovnaké hrubé pláty a začneme skladať tortu.
- Spodný korpus polejeme trochou rumu, a jemne natrieme džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu krému a takto pokračujeme až máme toru vyskladanú. Povrch torty už nenatierame džemom ale len krémom, tak isto ako boky. A nakoniec celú tortu uhladíme.
- Ideálne je nechať tortu cez noc odležať. Pred podávaním ju dozdobíme medovníčkami a môžeme podávať.
Tak ak máte popri tom všetkom vianočnom vypekaní chuť skúsiť aj niečo iné, skúste to. Torta u nás lahľa popolom:) A prajem vám aj krásne sviatky, či už pečiete, alebo nie, užijte si pár dní voľna s rodinou a blízkymi.
Monika
Čo si myslíte