Milujem jednoduché recepty a toto je skvelá kombinácia na rýchlu večeru, ktorá zasýti aj zahreje. Navyše chutí dobre aj na druhý deň, a tak máte dve jedlá jednou ranou. Tento šalát môžete podávať ako hlavné jedlo alebo spolu s mäsom, tofu či cviklovým šalátom. Quinoa je presudoobilnna, ktorú pripravíte veľmi rýchlo, k tomu perfektne upečená brokolica a môj obľúbený chrumkavý cícer na vyváženie. Znie to dobre nie?
Tento šalát mi veľmi pripomína naše zámorské cesty, a hlavne cestovanie po Novom Zélande, kde sme sa stretli s úžasným jedlom. „Zdravé“ jedlo tam bolo na každom kroku, v každej kaviarni, a vždy bolo veľmi chutné. Časť tohto jedla, konkrétne chumkavý cícer, som si doniesla z jedného deli v Auckladne a už viac ako 7 rokov je u nás cícer nonstop v špajzi. Brokolicu milujem od kedy som bola tehotná a bolo to to jediné, čo som bez problémov mohla jesť, no a quinoa, je taká zázračná pseudoobilnina. Mám ich v špajzi spolu bulgurom vždy po ruke. Teraz je SOS Quinoa dostupná aj v predajniach Billa po celom Slovensku.
Na suroviny je tento recept veľmi jednoduchý ale predsa len mám k nemu pár poznáok:
Quinoa – Dobre ju premyte, ideálne aj odmočte vo vode. Obal quinoy obsahuje látku saponín, ktorá môže zanechať horkastú alebo mydlovú chuť. Dôkladným umytím sa tejto „pachuťe“ zbavíte. Ak by ste aj tak mali pocit, že quinoa chutí zvláštne, namiesto vody ju uvarte vo vývare, alebo napríklad v mlieku, ak ju pripravuje na sladko. Pomer je vždy 1 diel quinoy na 2 diely vody.
Brokolica – na tento recept použite čerstvú brokolicu, nie mrazenú. Chcete ju upiecť a dosiahnuť do hneda opečené okraje. To sa vám s mrazenou nepodarí:)
Cícer – používam klasický konzervovaný, ale vždy ho umyjem pod vodou. Zbavíte ho tým povlaku z nálevu a zaručenej bude chrumkavejší.
Korenie garam masala – ak ho nemáte, použite nejaké iné indické korenie, prípadne rímsku rascu, alebo niečo podobné, čo dodá cíceru mierne „exotickú“ chuť.
Stačí teda quinou správne uvariť, upiecť brokolicu s cícerom, zamiešať dressing a všetko spolu premiešať. Jednoduché, že? Budem rada, ak recept vyskúšate a dáte mi vedieť ako vám chutilo, či už tu v komentári alebo na mojom instagrame.
Dobrú chuť!
PrintTeplý quinoový šalát s brokolicou a cícerom
- Čas prípravy: 25 minút
- Počet porcií: 4 1x
Suroviny
200g SOS quinoa
500g čerstvej brokolice
1 konzerva cíceru
2 PL olivového oleja
2 ČL korenia garam masala
1 ČL mletej papriky
1 ČL čili soli
soľ a čierne korenie
dressing:
3 PL olivového oleja
šťava z 1/2 citróna
1 ČL dijonskej horčice
1 Pl medu
Postup
Quinou dobre umyte pod vodou, ale naozaj dobre, pokojne ju nechajte aj 5 minút vo vode a sceďte.
Umytú quinou dajte do hrnca, zalejte 400 ml vody, priveďte k varu, znížte plameň na minimum a varte 12-15 minút. (12 v nerezovom hrnci, a z mojej skúsenosti 15 v liatinovom hrnci). Po dovarení nechajte quinou ešte 5 minút pod pokrievkou a potom quinou premiešajte vidličkou, aby sa uvoľnila para.
Medzitým ako sa varí quinoa si rozohrejte rúru na 190 stupňov (teplovzduch) a nakrájajte brokolicu na menšie kúsky. Dajte ju do misy, polejte 1 PL olivového oleja a ochuťte čili soľou podľa chuti. Rukami premiešajte aby sa olej dostal všade a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Cícer z konzervy prepláchnite, osušte papierovou utierkou a dajte do misy po brokolici. Zalejte 1 PL oleja, pridajte korenie garam masala, mletú papriku, soľ a premiešajte. Pridajte na plech k brokolici a dajte piecť na 15 minút. Potom plech vyberte a brokolicu dajte bokom. Rúru prestavte na gril na najvyšši stupeň a cícer dajte ešte pod gril na 3-5 minút aby sa opiekol do chrumkava.
Suroviny na dressing zmiešajte aby sa dobre prepojili.
Do veľkej misy dajte uvarenú quinou, pridajte upečenú brokolicu aj cícer a zalejte dressingom. Dobre premiešajte a môžete podávať.
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 15
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
A ak vás quinoa nadchla vyskúšajte aj tieto dalšie quinoové recepty:
Čo si myslíte