Mňam! Tento recept sa ani inak nedá začať:) Odkedy som ich vyskúšala, mali me ich doma asi 5x . A to je pri mne, kto stále skúša niečo nové, čo povedať. Lievance sú ľahké ako obláčik a vďaka jabĺčkam prekvapivo šťavnaté. Stačí im len troška práškového cukru a lyžica kyslej smotany. Mňam!
Recept je veľmi univerzálny a tak si ich viete urobiť s jabĺčkami, bez alebo aj čučoriedkami. Podľa mňa budú chutiť stále rovnako dobre.
Základom je dobre vykysnuté cesto, a mám pre vás rovno dva spôsoby ako si uľahčiť prácu s kysnutým cestom. Prvým je, že ak máte alebo plánujete kupovať kuchysnký robot, pozerajte taký, ktorý má funkciu ohrievania. Ja mám kuchynský robot Kenwwod Titanium Chef Patissier XL, ktorý má funkciu EasyWarm, a program kysnutia cesta. Poviem úprimne, že cez leto s kysnutým cestom nie je žiadny problém, a na kuchynkej linke cesto narastie veľmi rýchlo. Ale čuduj sa svetu, vždy keď idem robiť s kysnutým cestom ja, tak prší, alebo je zamračené, a keď chcem mať istotu nakysnutého ceta, alebo sa ráno zobudím a chcem si lievance urobiť na raňajky vyťahujem svoj mixér a zapínam túto funkciu.
Druhá možnosť je zamiešať cesto večer vopred a nechať ho cez noc v chladničke. Ráno ho stačí len vytiahnuť a nechať postáť na kuchynskej linke. Opäť trochu záleží od vnútornej teploty a vlhkosti, ale skúšala som recept tak či tak, a fungujú oba rovnako.
Čo sa týka surovín, tie máte určite bežne doma v chladničke, ale predsa len vám k nim trochu napíšem.
Jablká – skúste použiť skôr zelené ako červené jablká. Skúšala som s oboma druhmi a zelené, kyselkavejšie boli chuťovo lepšie. Odporúčam jablká ošúpať. Je to síce extra krok, ale tu sa to oplatí.
Droždie – v recepte používam čerstvé droždie a nechám najprv vzísť kvások. Tak aspoň uvidíte, či sa droždie aktivovalo, a nebudete zbytočne čakať, či cesto nakoniec nakysne. Ak chcete použiť sušené droždie, kuknite na obal na koľko múky je určené. Lebo jedno môže byť 7g na 500g múky, iné 10g na 1 kg múky. Ja osobne by som dala minimálne 5g sušeného. Aj tu dávam 20g, hoci sa väčšinou uvádza 42g kocka na 1 kg múky.
Mlieko – rada používam plnotučné a ideálne je, aby malo izbovú teplotu.
Vajcia – tiež si zaslúžia izbovú teplotu a používam vajcia z voľného výbehu vo veľkosti M.
Múka – klasická hladká múka je najlepšia.
Škorica alebo škoricový cukor – Použite ho naozaj máličko iba 1-2 ČL na jabĺčka, nie do cesta, tak zostane škoricová chuť subtílnejšia a nebudete mať škoricové lievance namiesto jablkových.
Ostatné sa dočítate v recepte, ak ak vám budú lievance chutiť, dajte mi vedieť! Buď tu v komentári alebo na mojom instagrame, kde nájdete aj zverejnený video recept.
PrintLievance z kysnutého cesta s jablkami
- Čas prípravy: 1 hour
- Počet porcií: 4 1x
Description
Najlepšie kysnuté lievance, ktoré si určite zamilujete!
Suroviny
240g plnotučného mlieka
250g hladkej múky
20g čerstvého droždia
50g kyštálového cukru
2 vajcia
štipku soli
3–4 zelené jablká
1/4 ČL škoricového cukru
prepustené maslo alebo olej na vysmážanie
+ práškový cukor a kyslú smotanu na podávanie.
Postup
V mise zmiešajte mlieko, časť cukru a droždie a nechajte vzísť kvások.
Potom pridajte múku, vajcia, zvyšný cukor a štipku soli. Cesto vymiešajte do hladka a opäť nechajte nakysnúť (cca 20 minút v robote, inak kým dzvojnásobí svoj objem).
Jablká ošúpete a nakrájate na malé kúsky, ochuťte ich škoricovým cukrom, pridajte do cesta tesne pred smažením a zľahka zamiešate.
Na panvici si rozohrejte ghee alebo olej a opekajte do zlata z oboch strán.
Podávajte posypané práškovým cukrom a vynikajúce sú s trochou kyslej smotany.
Poznámky
Ak chcete cesto pripraviť večer vopred a nechať ho nakysnúť v chladničke, tak nechajte vzísť kvások (aby ste vedeli, či droždie funguje), pridajte zvyšok surovím a cesto dajte do chladničky. Použite dostatočne veľkú misku aby malo cesto kde rásť, a po vybratí z chladničky ho nechajte minimálne 30 minút postáť na kuchynskej linke. Až potom pridajte jablká a opečte ako v recepte vyššie.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 15
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Ak sa vám recept páčil pozrite si aj tieto podobné recepty
Dobrú chuť!
peter
4 októbra, 2024super recept
ďakujem
robím ich už druhý krát tento týždeň
★★★★★