Tak toto je jedlo, ktoré mi zmenilo život. Vážne. Ochutnala som ho na svoje 25. narodeniny v pražskom Café Imperiál a bola to láska na prvé ochutnanie. Do vtedy som nikdy nič tak lahodné nejedla. Ubehlo pár rokov a konečne som mala česť skúsiť si ho doma:)
[left]Na líčka na víne potrebujeme:
700 g teľacích líčok
2 menšie cibule
2-3 stredné mrkvy
2 paštrnáky
2 stonky rapíkatého zeleru
1 strúčik cesnaku
paradajkový pretlak
0,5 l červeného vína
100 ml hovädzieho vývaru
soľ, korenie
rastlinný olej[/left]
[right]Na zemiakovo-paštrnákové pyré som použila:
300 g očistených zemiakov
150 g paštrnáku
20 g masla
1 PL creme fraiche
2 PL sójového mlieka
soľ
Na restovanú zeleninu:
asi 10 koliesok mrkvy a paštrnáku
1 PL olivového oleja
čerstvý tymián[/right]
Pri recepte som vychádzala z knihy Zdenka Polreicha. Napriek tomu, že na fotke vyzerali líčka presne tak ako u neho v reštaurácii hoci tam sa podávajú teľacie, recept k fotke bol na bravčové líčka na cesnaku. Z fotky sa tiež ľahko spozná, že omáčka je z demi-glacu takže tá naša bude trochu svetlešia:)
Na začiatok si na drobno nakrájanm cibuľu, na kolieska mrkvu, paštrnák a zeler. Líčka nakrájame na väčšie kúsky, osolíme a okoreníme.
Aby sa mäso pripravilo čo najrýchlejšie použila som kuchtu. Zatiaľ si len v hrnci rozpálime olej a postupne zprudka opečieme líčka z oboch strán a odložíme. Mne sa mäso dosť prichytávalo na spodku ale nedala som sa a líčka som hrubou silou otočila:)
Do výpeku dáme všetku zeleninu a chvíľu restujeme, zelenina by mala chytiť farbu resp. jemne zhnednúť. Potom pridáme na kolieska nakrájaný cesnak, opäť chvíľu zarestujeme a zalejeme paradajkovým pretlakom, premiešame a podlejeme červeným vínom. Necháme prevrieť a vložíme líčka. Na záver zalejeme vývarom a kuchtu uzavrieme.
Kuchtu dáme na najsilnejší plameň a keď začne pískať, hneď plameň stlmíme na minimum a necháme pomaličky variť.
Medzi tým ako sa varia líčka pustíme sa do pyré. Zemiaky a paštrnák očistíme a nakrájame na približne rovnaké kúsky. Dáme variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky mäkké, precedíme ich a dáme do mixéra. Ak máte doma klasický vysoký mixér tak ho vytiahnite. Mám s ním omnoho lepšie skúsenosti ako s ponorným. Pridajte maslo, creme fraiche a mlieko. Všetko dobre premixujte na hladkú kašu. Ochutnajte a prípadne dosoľte.
Zároveň rozpáľte rúru. Na malý plech dajte na šikmé kolieska pokrájanú mrkvu a paštrnák, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť pokiaľ zelenina mierne nezhnedne.Trvá to tak 10 – 15 minút.
Chce to dosť veľa time managementu, ja som nakoniec kašu mierne zohrievala:))
Po hodine a pol som kuchtu vypla, vypustila paru a otvorila. Líčka boli nádherne mäkké a úplne sa rozpadali. Nabudúce možno postačí aj hodinka. Líčka opatrne vyberieme a dáme bokom ale na teplé miesto (napr do rúry, ktorá je ešte teplá z pečenej zeleniny). Šťavu z mäsa dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Vrátime do umytého hrnca a prevaríme na požadovanú hustotu. Ja som ešte dolievala trochu červeného vína. Omáčku nakoniec ochutnáme a prípadne dosolíme alebo dokoreníme.
Na záver si pripravíme veľký tanier. Do stredu taniera opatrne naberieme zemiakovú kašu, na ktorú položíme líčka, dozdobíme pečenou zeleninou a po okrajoch opatrne nalejeme vyredukovanú omáčku.
Ihneď podávame!
Je to trochu náročnejší recept, ale na druhej strane sa dá ľahko pripraviť aj pre väčší počet ľudí. Uvedené množstvo surovín vystačilo na 3 porcie.
Dobrú chuť!
Zuzana Nosková
10 októbra, 2012Monika, zemiakovo-paštrnákové pyré znie lahodne, určite vyskúšam :)
Monika
14 októbra, 2012Zuzka, snažím sa tie zemiaky vždy s niečim skombinovať nech je to zaujímavejšie. Najnovšie som použila zeler a ten je ešte lepší…paštrnák je viac sladší..ale zeler tomu dodá takú výraznejšiu chuť:)
Peter
26 mája, 2024Ahoj Moni, tak ja na to idem dnes a skusum dat vsetky 3 veci dokopy ;-)