Poznáte? Ja som nepoznala, ale keď ma oslovili z nového talianskeho supermarketu Cortelazzi v Bratislave, či by som im nepripravila tento tradičný taliansky vianočný recept, išla som do toho.
Pandoro je biely sladký taliansky chlieb, podľa internetov pochádzajúci z okolia Verony, typický pre Vianoce a Nový rok. Podáva sa posypaný práškovým cukrom, ktorý má pripomínať zasneženené Talianske Alpy. A v modernej histórii sa doplní skvelým mascarpone krémom.
A ako by som to povedala…, keď som takto pripravené pandoro ochutnala, už nebolo cesty späť. Mäkkučné, vláčne a jemne vanilkové cesto a k tomu lahodný, jemne pomarančom dochutený krém z mascarpone. Och, toto bolo naozaj, naozaj nebíčko v papuľke.
V tomto recepte nenájde návod na výrobu domáceho pandora, to chce totiž špeci formu, a prečo si to občas neuľahčiť. Takže pandoro som mala z Cortelazzi už hotové, stačilo urobiť krém, a pandoro ním naplniť. Do krému idú žĺtky aj bielky, a tie som pre istotu vyšľahala nad parou. Zahriatim sa totiž vajíčka pasterizujú a nebudú tak v kréme úplne surové.
Potom už len stačilo pandoro nakrájať, všimnite si aký má krásny hviezdicový tvar. Každé poschodie som jemne potreba citrónovým likérom Limoncello, dala pár lyžíc krému a takto som postupovala až po vrch. Nakoniec som všetko výdatne posypala práškovým cukom, a krásny vianočný dezert bol na stole. Čo naň poviete?
A čo budete na tento efektný koláč, ktorý vám bude zaručene chutiť potrebovať? Pozrite sa nižšie v recepte.
PrintPandoro s mascarpone krémom
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 8 1x
Suroviny
1 pandoro
500g mascarpone
3 vajcia
150g práškového cukru + na posypanie
kôra z 1 pomaranča
limoncello na potretie
Postup
Rozdeľte žĺtky a bielka do misiek. Do každej misky pridajte polovicu cukru a vyšľahajte nad parou. Bielky do tuhého snehu a žĺtky do peny. Ak máte teplomer, teplotu žltok môžete skontrolovať, mala by mať cca 65 stupňov aby ste sa vyhli problémom. Bielky šľahajte na menších otáčkach aby sa tak isto stihli zahriať a pritom vám zostal tuhý sneh.
Vo väčšej mise vymiešajte mascarpone, potom pridajte najprv vyšľahané žĺtky a dobre premiešajte. Ako druhé do krému opatrne zamiešajte bielky, pridajte kôru z pomaranča a nakoniec zľahka premiešajte, aby si krém uchoval objem.
Pandoro nakrájajte asi na 2-3 cm hrubé pláty (z celého pandora vám vyjde 5 plátkov). Každý plát potrite trochou likéru limoncello, natrite 2-3 lyžicami krému, prikryte ďalším plátkom tak, aby vznikla striedavo hviezda, a postup zopakujte, až kým na vrch nepoložíte posledný kúsok pandora. Pretŕčajúce kúsky pandora ešte dozdobte krémom pomocou cukrárskeho sáčku, výdatne posypte práškovým cukrom a môžete podávať. Ak vám zostane ešte krém, prelejte ním jednotlivé kúsky pri servírovaní.
Poznámky
Tento typ dezertu pripravujte maximálne deň vopred a skaldujte v chaldničke. Ideálne je ho skonzumovať , čo najskôr. Ale to nebude žiadny problém. verte mi:)
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 20
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Talianska
Čo si myslíte