Description
Najlepšie kysnuté lievance, ktoré si určite zamilujete!
Suroviny
240g plnotučného mlieka
250g hladkej múky
20g čerstvého droždia
50g kyštálového cukru
2 vajcia
štipku soli
3–4 zelené jablká
1/4 ČL škoricového cukru
prepustené maslo alebo olej na vysmážanie
+ práškový cukor a kyslú smotanu na podávanie.
Postup
V mise zmiešajte mlieko, časť cukru a droždie a nechajte vzísť kvások.
Potom pridajte múku, vajcia, zvyšný cukor a štipku soli. Cesto vymiešajte do hladka a opäť nechajte nakysnúť (cca 20 minút v robote, inak kým dzvojnásobí svoj objem).
Jablká ošúpete a nakrájate na malé kúsky, ochuťte ich škoricovým cukrom, pridajte do cesta tesne pred smažením a zľahka zamiešate.
Na panvici si rozohrejte ghee alebo olej a opekajte do zlata z oboch strán.
Podávajte posypané práškovým cukrom a vynikajúce sú s trochou kyslej smotany.
Poznámky
Ak chcete cesto pripraviť večer vopred a nechať ho nakysnúť v chladničke, tak nechajte vzísť kvások (aby ste vedeli, či droždie funguje), pridajte zvyšok surovím a cesto dajte do chladničky. Použite dostatočne veľkú misku aby malo cesto kde rásť, a po vybratí z chladničky ho nechajte minimálne 30 minút postáť na kuchynskej linke. Až potom pridajte jablká a opečte ako v recepte vyššie.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 15
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná