Míša torta. Spomienka na detstvo. Ikeď ja si skôr pamätám míšu ako nanuk. Bol poriadne tvarohový a zaliaty chrumkavou čokoládou. A táto torta je presne taká istá. Na instagrame mi ju niekto z vás pripomenul, a keď mi zostali z jednej klientskej práce v zásobe dve vaničky tvarohu, moja voľba bola jasná. Musím míšu upiecť. Navyše som mala plánovanú cestu do Bratislavy a tak sa bolo s kým podeliť.
Základom míšu je kakaové piškótové cesto, poriadne hrubá tvarohvá plnka a to všetko je zaliate čokoládou. Ja som piškótu vylepšila o trochu kávy, ktorá v týchto kakaovo čokoládových korpusoch zvýrazní chuť čokolády, a namiesto tradičnej čoko polevy som urobila čokoládovú ganache. Torta sa tak ľahšie krája a ganache mi aj viac chutí. No a nebola by som to ja, kedy som tam neprepašovala aj trochu ovocia. Korpus som totiž potrela ríbezľovou omáčkou a tú som potom servírovala aj k samotnej torte.
Jednoducho som chcela tú intenzívnu chuť tvarohu trochu osviežiť. Na potretie môžete použiť aj akýkoľvek kyselkavejší džem, alebo ho nemusíte použiť vôbec. Tak či tak, recenzie som dostala od malých aj veľkých, a všetkým chutilo:)
Príprava míša torty je jednoduchá a rýchla, jediné čo torte musíte dopriať je čas, aby stihol tvaroh zatuhnúť. Takže ak vám to čas dovolí, nechajte ju stuhnúť cez noc v chladničke. A rozpis surovín je na 18 cm formu, ak použijete väčšiu, vrstva tvarohu bude nižšia a už to nebude až také ono:)
A čo budete potrebovať?
Korpus:
100g kryštálového cukru
5 vajíčok
3 PL kakaa
1 ČL instatnej kávy
100 g polohrubej múky
2 PL oleja*
Plnka
500 g termizovaného tvarohu
250 g masla izbovej teploty
150 g práškového cukru
Ganache
60 g tmavej čokolády
60 g smotany na šľahanie
2 ČL oleja
Ovocnú omáčku som pripravila z ríbezľového pyré, ktoré som mala v mrazničke. Stačilo ho len rozmraziť a trochu povariť s cukrom. Pyré zvyknem robiť často, hlavne ak mi ovocie prerastie cez hlavu a treba ho rýchlo spracovať. Dá sa tak potom použiť na omáčky, do smoothies alebo na zmrzlinu.
*Ak by ste mali cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka alebo teplej vody. Môže sa stať, že múka vypije viac tekutiny tak ich doplňte tak aby bolo cesto síce husté ale nie tuhé.
Postup:
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte kakao, kávu, múku a olej, a dobre premiešajte.
- Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte do cesta.
- Vylejte do formy vystlanej papierom na pečenie (okraje nechávam bez papiera, aby cesto lepšie prilnulo k stenám, a tvarohová plnka nezatečie za okraj cesta) a pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 20 – 25 minút. Pred vybratím cesta z rúry sa pomocou špajdle presvedčte, že je správne upečené. Upečené cesto nechajte úplne vychladnúť. Keby sa vám trochu vydulo, vrch potom zarovnajte.
- Na prípravu krému si najprv vyšľahajte maslo, nech pekne povolí. Potom pridajte práškový cukor a opäť šľahajte, kým nevznikne konzistentná hmota.
- Nakoniec pridajte tvaroh a ešte raz dobre vyšľahajte do hladka. Krém by nemal mať žiadne hrudky.
- Ak chcete aby mala torta pekný okraj, vyberte cesto z formy, okraje formy vysteľte papierom na pečenie a vráťte korpus naspäť do formy. Korpus teraz potrite 1 – 2 PL omáčky, ak ju chcete použiť, a naneste tvarohový krém. V tejto forme dajte tortu do chladničky poriadne vytuhnúť. Maslo v kréme ztuhne a tvarohová plnka bude pekne držať.
- Nakoniec si zo smotany, čokolády a oleja urobte ganache a vychladnutú tortu polejte. Ganache stuhne pomerne rýchlo ale nechajte tortu aspoň 30 minút v chladničke a môžete konečne servírovať.
Tak čo vyskúšate ju? Ak áno, dajte mi vedieť, či už komentárom pod týmto článkom alebo na instagrame. Tak pekný večer a užívajte máj!
Monika
Zdeňka
30 augusta, 2020Dobrý den.
Mám prosbu. Těsto je před přimícháním sněhu strašně hutné a nejde pak zlehka vmíchat.
Nevíte v čem je problém?
Musela jsem vzít mixerem a tím pádem jsem přišla o objem.
Předem děkuji za info.
LaPetit
31 augusta, 2020Zdenka, rozmýšľam, čím to môže byť pretože 5 vajíčok na 100 g cukru a 100 g múky je dosť na to aby to nebolo nejak extra hutné…ale môže byť, že niektorá múka môže vypiť viac tekutín, tak by som pridala môžno trochu mlieka, hoci nie je v ceste, len teda aby som ho trochu rozdierila. Priznám sa za ten čas čo pečiem som ešte nikdy nemusela bielka zašľahávať mixérom.
Ivana
13 októbra, 2020aj moje cesto bolo veľmi hutné ale mixérom som to už nevmiesavala len pekne stierkou a cesto sa pekne naspäť rozrpacovalo a bolo krásne jemne, nadychane. nezlaknite sa, ak je to zltkove cesto prilis hutné a určite nevmiesavajte bielka mixérom.
Marcela
26 júna, 2021dobrý den, krásný dort a bezva recept! mám ráda Míšu s vyšší tvarohovou vrstvou, ale téměř vždy mi korpus po upečení trochu seschne a odloupne se od krajů a tvarohová náplň pak zaleze mimo okraje a okraje nejsou tak dokonalé :( zkusím vaše rady!
Natalia
22 decembra, 2021Dobry den,
Varím podľa Vašich receptov dlho a sú dokonale, ale bohužiaľ tento recept nezodpoveda výsledku. Cesto na korpus je v tomto pomere tvrdé ako skala a celu tortu zachraňuje chutovo len ovocné pyre.
Nakoľko som ju piekla dcere deň pre narodeninami, musím povedať, že to bola veľmi zlá voľba a musela som upiecť úplne inú tortu.
LaPetit
22 decembra, 2021Natalia vaša skúsenosť ma mrzí. Viem si predstaviť, že ste chceli potešiť dcéru a jednoducho to nevyšlo. Tak isto ako vás, aj mňa váš komentár mrzí. Do každého receptu dávam maximum. Míša je jednoducho obyčajná tvarohová torta. Nie je tam ani citrón a nič výrazné ale to je asi aj jasné z popisu surovín. Pri jej pečení som cesto nemala ako kameň tak neviem kde sa u vás stala chyba. Moje bolo tak akurát aby pekne udržal tvarohovú náplň (nie je to piškót) tak možno vám len nechutilo a nie je to vaša šálka kávy. Neviem asi vyhovieť vždy a všetkým. Ako povedal môj otec na mojej svadbe mužovej babke, ktorá okomentovala jeho víno z Moravy. “To víno není špatné, jenom Vám nechutná”.
Natalia
22 decembra, 2021Dobrý večer,
Veľmi si vážim, že ste si našla čas reagovať. Milujem Vaše recepty, koláče – jedlá, vždy všetko sedí do bodky, ingrediencie, vaše tipy a výsledok je vždy neuveriteľný, preto ma toto prekvapilo, lebo som šla som na istotu.
Skusim to ešte raz vo voľnom case, chcem vedieť kde je problém, avšak naozaj cesto bolo strasne hutné, plnka riedka. Veľmi dôležité sú aj suroviny, možno ma zradil nesprávny vyber.
Majte pekný večer,