
Obyčajné lievance, recept, ktorý by vám nemal chýbať. Všade nájdete recepty na rôzne alternatívy s banánon, ricottou, či tvarohom, tak dúfam, že vám tento základný recept padne vhod. Lievnace spolu s palacinkami a inými raňajkovými sladkosťami by som mohla aj každý deň, hoci je to skôr víkendové jedlo, všakže?
Tento recept som pripravila bez kvasníc. Teda nemusíte na nič čakať, stačí len všetky suroviny premiešať a môžete ísť na to. Mám to len jeden háčik. Z bielok v tomto recepte robím sneh, čo je väčšinou práca naviac, ale verte mi. Skúšala som lievance s vyšľahanými bielkami aj bez a je to naozaj rozdiel. Tie s vyšľahanými bielkami boli nadýchanejšie a jemnejšie. Takže dajte si tú námahu a bielko vyšľahajte.

Ak chcete aby mali lievance jednotný tvar a boli vyššie použite panvicu na lievance. Tá cesto po okrajoch podrží a tak budú pekne vysoké. Ak panvicu nemáte alebo nechcete do nej investovať, počítajte s tým, že cesto sa trochu viac rozleje a lievance nebudú také vysoké.
Tak či tak, odporúčam lievance vysmážať na repkovom oleji, ktorý je bez zápachu. Napríklad ja nemám rada slnečnicový olej, kvôli jeho pachuti. Prípadne použite prepustené maslo tzv. ghee. Obyčajné maslo by sa rýchlo prepálilo a kým usmažíte všetky lievance príliš by zhnedlo.


Lievance chutia najlepšie čerstvé, tak na to pri príprave myslite. A ja ich mám najradšej s džemom a ovocím. Ale výborné budú aj s tvarohom alebo nejakými kvalitnými čokoládovými nátierkami. Čo vy na to?


Lievance – základný recept
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 4–5 1x
Description
Recept na obyčajné ale za to vynikajúce jemné a nadýchané lievance bez droždia.
Suroviny
1 vajíčko
1 PL kryštáloveho cukru
250 ml plnotučného mlieka
200g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
štipka soli
olej na vysmážanie
džem, čerstvé ovocie, práškový cukor alebo javorový sirup na podávanie
Postup
Bielko s cukrom vyšľahajte do tuha. Zo žĺtka, mlieka, múky, prášku do pečiva a soli vymiešajte hladké cesto. Opatrne vmiešajte sneh a môžete sa pustiť do snaženia lievancov.
Ideálne je použiť lievancovú panvicu, aby krásne držali tvar. Panvicu najprv rozohrejte, pridajte pomocou mašlovačky trochu oleja a stiahnite na minimálny plameň. Do každej komôrky dajte 2-3 PL cesta a opekajte približne 2 minúty. Keď sa cesto na povrchu zatiahne, opatrne ich pretočte a vysmažte aj z druhej strany.
Povádavajte s džemom, ovocím alebo ako máte radi.
Poznámky
Z tohto množstva vám vyjde cca 15 lievancov s priemerom 5 cm.
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 20
- Kategória: raňajky
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Katka
15 septembra, 2022Dnes som skúsila tento recept a sú naozaj perfektné a hlavne nadýchané. :)
★★★★★
LaPetit
16 septembra, 2022Ďakujem, som rada, že chutili:)
Nina
4 novembra, 2022Skvelý recept, ktorý robievam pravidelne :) cestíčko je nadýchané, ľahké a spravené za pár minút.
★★★★★
LaPetit
5 novembra, 2022Ďakujem krásne za spätnú väzbu!
Tatiana
9 februára, 2023Vyskúšala som už mnoho receptov, vždy iný. No od kedy som skúsila tieto, iné už nerobím. The best of the best! Ďakujem ❤️
★★★★★
LaPetit
10 februára, 2023Ďakujem krásne Tatiana, som rada, že vám chutí
Pe3uška
19 apríla, 2023Výborné a jednoduché lievance, všetkým chutilo,skúšala som podľa tohto receptu a ináč už robiť nebudem