Description
Recept na obyčajné ale za to vynikajúce jemné a nadýchané lievance bez droždia.
Suroviny
1 vajce
1 PL kryštálového cukru
250 ml plnotučného mlieka
200g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
štipka soli
olej na vysmážanie
džem, čerstvé ovocie, práškový cukor alebo javorový sirup na podávanie
Postup
Bielko s cukrom vyšľahajte do tuha. Zo žĺtka, mlieka, múky, prášku do pečiva a soli vymiešajte hladké cesto. Opatrne vmiešajte sneh a môžete sa pustiť do snaženia lievancov.
Ideálne je použiť lievancovú panvicu, aby krásne držali tvar. Panvicu najprv rozohrejte, pridajte pomocou mašlovačky trochu oleja a stiahnite na minimálny plameň. Do každej komôrky dajte 2-3 PL cesta a opekajte približne 2 minúty. Keď sa cesto na povrchu zatiahne, opatrne ich pretočte a vysmažte aj z druhej strany.
Povádavajte s džemom, ovocím alebo ako máte radi.
Poznámky
Z tohto množstva vám vyjde cca 15 lievancov s priemerom 5 cm.
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 20
- Kategória: raňajky
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná