Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lievance – základný recept


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4-5 1x

Description

Recept na obyčajné ale za to vynikajúce jemné a nadýchané lievance bez droždia.


Suroviny

Množstvo

1 vajce

1 PL kryštálového cukru

250 ml plnotučného mlieka

200g hladkej múky

1/2 prášku do pečiva

štipka soli

olej na vysmážanie

džem, čerstvé ovocie, práškový cukor alebo javorový sirup na podávanie


Postup

Bielko s cukrom vyšľahajte do tuha. Zo žĺtka, mlieka, múky, prášku do pečiva a soli vymiešajte hladké cesto. Opatrne vmiešajte sneh a môžete sa pustiť do snaženia lievancov.

Ideálne je použiť lievancovú panvicu, aby krásne držali tvar. Panvicu najprv rozohrejte, pridajte pomocou mašlovačky trochu oleja a stiahnite na minimálny plameň. Do každej komôrky dajte 2-3 PL cesta a opekajte približne 2 minúty. Keď sa cesto na povrchu zatiahne, opatrne ich pretočte a vysmažte aj z druhej strany.

Povádavajte s džemom, ovocím alebo ako máte radi.

Poznámky

Z tohto množstva vám vyjde cca 15 lievancov s priemerom 5 cm.

  • Čas prípravy: 10
  • Čas varenia: 20
  • Kategória: raňajky
  • Spôsob prípravy : varenie
  • Druh kuchyne: Tradičná