Jednoduchý, ale tak dobrý koláč, ktorý nesmie chýbať vo vašom receptári. Ja si ho píšem tiež, a už sa neviem dočkať na celú ovocnú sezónu, pretože tento koláč bol výborný nielen s rebarborou, ale viem si ho predstaviť aj s jahodami, marhuľami ale aj ríbezľami, či slivkami. Jednoducho na celú sezónu.
Cesto je nadýchané, jemné, ale zároveň aj vláčné. A vydrží tak aj tri dni:) Je to vďaka kyslej smotane, ktorá síce nie je typickou surovinou do koláčov, ale tu robí presne ten „magic“. K tomu kyselkavé ovocie, chrumkává posýpka, mne viac netreba. Navyše sa cesto len zamieša a šupne do tortovej formy. Jednoduchšie to už nemôže byť.
Ideálne je ak majú suroviny izbovú teplotu, hlavne maslo a vajcia. tak si ich vyberte hodinku – dve pred pečením alebo použite tento trik na vajíčka. Keď na ne zabudnem, a sú príliš studené, dám ich do misky a zalejem teplou (nie vriacou vodou) a nechám ich 10 minút postáť. Keď ich tak pridám do masla, pekne sa zapracujú a maslo sa „nezdrcne“.
Mleté mandle dodajú cestu takú príjemnú chuť, tak ich nevynechajte. Ja som cih nikde nevedela zohnať, tak som si kúpila plátky mandlí a tie som rozmixovala. A smotana celé cesto zjemní. Ak ju nebudete mať poruke použite hustý grécky jogurt, či cmar. Budú fungovať rovnako dobre.
Tak vám prajem dobrú chuť, a keď a vám bude koláč chutiť, dajte mi vedieť tu v komentári alebo na mojich sociálnych sieťach.
PrintRebarborový koláč s posýpkou
- Čas prípravy: 1 hour
- Počet porcií: 12 1x
Description
Jednoduchý, rýchly a vláčny ovocný koláč s chumkavou posýpkou
Suroviny
Cesto:
150g kryštáloveho cukru
115g masla izbovej teploty
2 vajcia
185g hladkej muky
6g prášku do pečiva
50g mletých mandlí
1/2 čl soli
120g kyslej smotany
220g rebarbory (nakrájanej na cca 2 cm kúsky)
Posýpka:
50g masla
50g práškového cukru
50g polohrubej múky
Postup
Začntite s prípravou posýpky. Maslo zmiešajte s múkou a cukrom pomocou rúk do mrveničky, a dajte do chladničky.
Vo väčšej mise vymiešajte spolu maslo s cukrom. Pridajte celé vajcia a dobre rozmixujte. Do misy prisypte múku, mleté mandle, soľ a prášok do pečiva. Dobre premiešajte. Nakoniec pridajte smotanu a už len ručne zapracujte do cesta.
Takto pripravené cesto dajte do vymazanej a pomúčenej formy a rovnomerne rozotrite. Na vrch dajte rebarboru a jemne zatlačte do cesta. Nakoniec posyte prirpavenou posýpkou a dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov (teplovzduch) na cca 45 minút.
Poznámky
Množstvo rebarbory je uvedené v čistej váhe, tak s tým v obchode alebo v záhrade počítajte. recept je na tortovú formu s priemerom cca 26 cm.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 45
- Kategória: Koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte