Tekvica neodmysliteľne patrí k jeseni a tak mám pre vás jeden z mnohých tekvicových receptov. Osobne tekvicovú sezónu milujem a odkedy máme záhradu pestujem si vlastné tekvice. Dlho sa im nedarilo, ale v mojom prípade to chcelo len nevdzať sa a skúšať, čo bude fungovať. Nakoniec sa mi osvedčilo pestovať ich vo vyvýšenom záhone s kopou kompostu a vo vzduchu:) Muž môj urobil konštrukciu na vertikálne pestovanie a už druhým rokom neviem, čo s tekvicami. Ako taká konštrukcia vyzerá, si môžete pozrieť u mňa na instagrame:)
A teda už od leta fičíme na tekvicovej polievke, tekvicovom risotte, ale aj na sladkých receptoch. A toto je prvý z nich. Ide o klasickú bábovku s chuťou korenia pumpkin spice, domácim tekicovým pyré, a vylepšila som ju hrsťou pekanových orechov a hrozienok.
Bábovka je jednoduchá, a pretože vás bude čakať ešte jeden recept na tekvicový koláč s maslom, urobila som ju s olejom a bez akýchkoľvek mliečnych výrobkov. Je tak vhodná pre všetkých, ktorý nemôžu maslo a ostatné výrobky z mlieka. Ako môj muž:) Ktorý síce túžil ochutnať tekvicový koláč ale nemohol:) A tak som mu sľúbila, že vymyslím aj niečo pre neho.
Do bábovky ide pomerne veľa cukru, ale ak môžem, má to svoj zmysel. Tekvica resp. tekvicové pyré je pomerne hutná surovina a je potrebné ju pri pečení vyvážiť a nadvihnúť. A to sa deje práve vyšľahanám vajec s cukrom. Ak je pre vás množstvo cukru veľa, mám pre vás jednoduchý trik. Použite polovičné množtvo všetkých surovín a menšiu formu na bábovku. Tak si aj užijete skvelú bábovku aj bude stále chutiť dobre, len jej bude menej. Ja mám takú väčšiu formu, a keď nechcem aby bábovka bola nízka a pripomínala skôr veniec tak som použila dvojité množstvo surovín.
Viete prečo vám tak chutia koláče a zákusky niekde v kaviarni, či pekárni? Myslím, že je to práve tým, že je tam použité také množštvo cukru aby jednoducho chutili dobre. A čo oči nevidia, to srdce nebolí:))
Čiže ak pokukávate po kránych Nordic ware formách, vedzte, že sú skôr toho väčšieho rázu. Často označované ako 2 cups a pod. Niektoré sú menšie cca 1,2 l tak na to myslite, keď budete vyberať novú formu. Ak by ste chceli podporiť lokálneho výrobcu a hand made tvorbu, kuknite na eshop Bábovkovo, a dám vám sem rovno aj link na menšiu cca 1,5 l krásnu bábovkovú formu. Ale späť k receptu.
Na bábovku si musíte urobiť tekvicové pyré. To je jednoduché, stačí nakrájať tekvicu aj so šupkou a dať upiecť do mäkka do rúry, a potom rozmixovať. Podľa druhu tekvice ju môžete rozmixovať aj so šupkou alebo ked máte tekvicu ako ja s hrubou šupkou, jednoducho ju len upečenú vydlabnete a až tak rozmixujete.
Tip!
Tevicu pečte prikrytú alobalom aby nezhnedla. Karamelizácia je žiaduca pri polievke, či inej príprave, ale pre tekvicové pyré do sladkého pečenia je fajn ak si zachová krásnu farbu. Tak isto čas pečenia závisí od toho, aké veľké kúsky tekvice pečiete. Pointa je, aby bola tekvica jednoducho mäkká. Niekedy na to stačí 30 minút, inokedy aj hodinka.
Takto pripravené pyré vám vydrží ideálne tak 3 dni v chladničke. Zbytok si môžete rozdeliť na porcie a zamraziť. Neskúšajte si tekvicové pyré nejak podomácky konzervovať, len si s tým urobíte zbytočnú robotu, a vo väčšine prípadov sa aj tak pokazí. Mám to vyskúšané:)
Čo sa týka surovín, tak vám na jej upečenie stačia iba múka, cukor, vajcia, olej, tekvicové pyré a prášok do pečiva spolu so sódou bikarbónou. Bábovku som ešte dochutila pekanovými orieškami, ktoré pokojne môžete vymeniť za vlašské, a hrozienkami. Tie môžete úplne vynechať ale my ich máme doma radi a tak som ich pridala. Použila som už namiešané pumpkin spice korenie (mám toto a je top!), ale pridávam vám aj recept ako si ho doma namiešate sami.
Tak verím, že vám bude bábovka chutiť a radi si ju upečiete aj doma! A budem rada, ak mi dáte vedieť:)
PrintTekvicová bábovka
- Čas prípravy: 1 hodina 15 minút
- Počet porcií: 16 1x
Description
Jednoduchá tekvicová bábovka, ktorá je prirodzeme bez mliečnych výrobkov.
Suroviny
200g kryštálového cukru
150g trstinového cukru
3 vajcia (veľkosť L)
220 ml repkového oleja
400g tekvicového pyré
375g hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
2 PL lyžica pumpkine spice korenia
alebo ak nemáte namiešate si vlastné z 2 ČL mletej škorice + 1/2 ČL mletého zázvoru + 1/2 ČL mletého muškátového orieška + 1/4 ČL mletého klinčeka
75g pekanových orechov
50g hrozienok (môžete vynechať)
tuk + múka na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie
Postup
Formu na bábovku si vymažte tukom a vysypte múkou.
Rúru si rozohrejte na 175 stupňov teplovzduch.
Vo väčšej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte tekvicové pyré a dobre premiešajte. Potom pridajte olej a ešte raz dobre premiešajte.
V menšej miske zmiešajte všetky sypké suroviny a primiešajte do cesta. Nakoniec prisypte nahrubo nasekané orechy a hrozienka.
Prelejte do formy na pečenie a dajte hneď piecť. Pri teplote 175 stupňov pečte približne 50- 60 minút.
Upečenú bábovku nechajte 10 minút vychaldnúť a potom preklopte. Pred podávaním ju môžeťe zľahka poprášiť práškovým cukrom.
Poznámky
Do cesta pridávate sódu bikarbónu, ktorá pomáha nadvihnúť tekvicové pyré. Treba s ňou pracovať rýchlo, takže hneď ako cesto doniešate, dajte ho do rúry aby správne „povyrástlo“.
Ak chcete vyskúšať polovičnú verziu s menej cukrom, všetko sa dá vydeliť dvoma. Pri vajciach použite buď 2 menšie vajíčka alebo 1 vajíčko + 1 žĺtko veľkosti L.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 60
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
Čo si myslíte