Tekvicová polievka je asi najväčšie jesenné klišé (v dobrom). Napriek tomu môže mať milión chutí a dá sa pripraviť na sto spôsobov. A tak nejak sa podarila aj táto kombinácia. V chladničke som našla veľa, veľa tekvice a gaštany. Dlho som nerozmýšľala a vznikla táto kombinácia. Hustá polievka, pečené gaštany a aby som pridala trochu sviežosti a vitamínov aj čerstvé reďkovkové klíčky.
Dobrá polievka je grunt a práve v týchto chladnejších dňoch padne neuveriteľne vhod. Zvyknem jej uvariť trochu viac, a som ochotná ju jesť aj tri dni. Alebo ju naporcujem, zamrazím a keď sa mi naozaj nechce večer variť (aj to sa stáva), tak ju len pomaly zohrejem.
Na tekvicovú polievku som použila:
[left]2 kg tekvicu hokkaido1,5 l zeleninového vývaru
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok[/left] [right]2 PL olivového oleja
250 gaštanov
a na každú porciu 1 PL reďkovkových klíčkov[/right]
Postup je úplne jednoduchý. Tekvicu umyjte, zbavte jadierok a nakrájajte na rovnaké kusy (čím menšie tých rýchlejšie sa upečú). Hokkaido nešúpem, takže je to hotové za chvíľku. Dajte na pekáč, dobre osoľte, okorente a premiešajte s olejom. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 minút reps. do mäkka.
Ak nemáte domáci vývar, nie je nič jednoduchšie, ako si ho počas pečenia tekvice uvariť. Koreňovú zeleninu ako zeler, mrkvu, petržlen spolu s bobkovým listom, novým korením, tymianoma celou cibuľou najprv ľakho orestujte, kým zelenina nechytí farbu a zalejte horúcou vodou. Varte približne 30 minút a kým sa dopečie tekvica máte uvarený vývar. Ten je v polievke dôležitý preto, že jej prepožičia intenzívnejšiu chuť a na výsledku to naozaj poznáte.
Upečenú tekvicu spolu s vývarom rozmixujte do hladka. Poďla toho ako veľmi hustú /riedku polievku máte radi pridávajte vývar.
A na záver gaštany. Tie som upiekla zvlásť, dávať ich priamo do polievky by bol asi trochu hriech. Najprv som ich narezala, na 5 minút dala povariť a nakoniec upiekla. Varením sa gaštany pekne otvorili ale či je to ten najlepší fígeľ neviem. Hlavne si dajte pozor aby ste gaštany neprevarili:) Priznám sa, že gaštanov som piekla oveľa viac, boli totiž našou ľahkou večerou s vínkom.
A aby polievka bola aj tochu zdravšia, chrumkavejšia a sviežejšia, dozdobila som ju poriadnou dávkou reďkovkových klíčkov. Tie som si dopestovala doma, pomocou klíčiacej misky od Sprout Me. Katku, ktorá za touto značkou stojí môžete nájsť skoro každý týždeň na trhu v Starej tržnici a odporúčam prelúskať jej stránku, kde o klíčkoch nájdete všetky informácie. V zime sú totiž ideálny zdrojom nielen vitamínov!
Dobrú chuť!
Viki
4 novembra, 2015mňam vyzerá fantasticky ! :)
LaPetit
29 novembra, 2015Ďakujem Viki!