Sú dni keď sa s jedlom rada vyhrám hoci príprava trvá dlhšie. Ale je omnoho viac dní, kedy sa variť veľmi nechce. Možno to znie z mojej strany zvláštne, ale aj my doma jedávame chlieb so šunkou a horčicou:) Keď chcem ale urobiť niečo super chutné, tak asi sa aj u muž zalizoval za ušami, siahnem po kuracích krídelkách. Sú chutné, tak akurát do ruky a na večerné sledovanie filmu ako stvorené.
V tomto recepte vás naučím, ako si pripraviť krásne chrumkavé krídelká a ako ich ešte vylepšiť skvelou domácou BBQ omáčkou. Ak ak ich ešte posypete sezamovými semiačka, bude to dokonalé.
Na to aby ste pripravili dobrú BBQ omáčku, použite kvalitný kečup. Ja som tentokrát siahla po privátnej značke Lidlu – Mikado. A kečup chutí skvelo. Viete, že veľmi nepíšem o cenách alebo podobných veciach ale toto jedlo si to zaslúži. Kuracie krídelká sa dajú kúpiť za babku, kečup v Lidli tiež, a za pár korún vykúzlite tie najlepšie pečené krídelká aké ste kedy mali.
Tajomstvo chrumkavých kuracích krídelok je v tom, že ich necháte vypiecť. Len tak so soľou, a až keď budú krásne zlaté a koža vypečená, obalíte ich v BBQ a posypete trochou sezamových semiačok.
Na 4 porcie budete potrebovať:
1,2 kg kuracích krídel
2 ČL soli
a na BBQ omáčku:
300 ml kečupu Mikado
1 strúčik nasekaného cesnaku
1 PL worchestrovej omáčky
½ ČL sušenej cibule
1 ČL mletých horčičných semiačok
¼ šálky trstinového cukru
125 ml melasy
1 PL údenej papriky
1 ČL soli
¼ ČL mletého korenia
Postup:
- Kuracie krídla osušte papierovou útierkou, posyte soľou a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Netreba pridávať žiadny olej ani ďalšie korenie. V koži je tuku dosť, a pomaly sa vypečie, takže sa nemusí báť, že sa krídla prichytili o plech.
- Krídelká pečte približne 45 – 55 minút. Keď začnú voňať, jednoducho ich skontolujte a pečte kým nebudú krásne zlaté.
- Medzitým si pripravte BBQ omáčku. Vo väčšej panvici zmiešajte všetky suroviny a na miernom ohni ich nechajte prevrieť približne 5 minút. Občas omáčku premiešajte, aby sa vám nepripálila. Pomalým varením sa všetky chute krásne rozložia a omáčka získa krásnu tmavú farbu.
- Keď je omáčka uvarená, polovicu z nej odložte do pohára, nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke. Vydrží vám niekoľko týždňov.
- Keď sú kuracie krídelká do chrumkava upečené, vyberte ich, zlejte výpek a ešte hurúce ich obaľte v BBQ omáčke. Výpek si odložte tiež bokom, môže tvoriť základ dobrej omáčke ku kuraciemu steaku.
- Krídelká nakoniec posypte sezamovými semiačkami a puste sa do nich.
U nás je tento recept veľmi populárny a spríjemnil nám nejeden víkendový večer. Tak verím, že si ho vyskúšate aj vy doma.
Čo si myslíte