s bravčovým mäsom, mrkvou, hráškom a posypané syrom.
Toto je klasika, ktorá chutí najlepšie s kopou nastrúhaného syra a kyslou uhorkou:) Ako to máte vy? Ja som ten syr navrchu považovala za to najlepšie, a v školskej jedálni som hypnotizovala kuchárku pri naberaní vidličkou, aby mi ho dala, čo najviac. Bolo to asi tým, že inak bolo rizoto bez chuti, takže ak si ho doma pripravíte poctivo, hory syra nebudete potrebovať. Hoci môžete.
Ja mám tradičné slovenské rizoto spojené s bravčovým mäsom. A keď sa povie bravčové, na rozum mi príde krkovička. Je totiž rýchlo urobená, a má najlepšiu chuť. Preto som ju použila aj v tomto recepte. Je to minútkové mäso, ktoré je potretkávané tukom, vďaka ktorému má intenzívnejšiu chuť, nie je také suché ako karé a netreba ho dlho dusiť ako pliecko.
Ak by ste chceli použiť spomenuté pliecko alebo stehno, to je mäso, ktoré sa dlho dusí a potup varenia by bol úplne iný:) Tu som mäso nakrájala. orestovala, a keďže som mala hrubé kotlety, z ktorých boli pomerne veľké kocky mäsa, počas restovania som pridala cibuľu, neskôr cesnak, mrazenú zeleninu a na záver aj mletú papriku. Ak by som mala plátky krkovičky z obchodu, kúsky mäsa by boli menšie a potupovala by som tak, že by som mäso najprv orestovala a keďže by bolo hop šup hotové, vybrala by som ho z panvice a zvyšok dorobila osvé:)
Ryžu som uvarila bokom. Tak som mala dostatočnú kontrolu nad tým aby bola presne taká aká byť, a mohla sa venovať mäsu, aby bolo mäkké a zelenina stále chrumkavá. Varila som ju v liatinovom hrnci, kte to z mojej skúsenosti trvá trchu dlhšie ako v klasickom nerezovom. Tak som vám to v recepte zohľadnila:) Verím, že si doma svoje riady poznáte a varenie ryže máte v malíčku.
Aby som vám to zhrnula:
Aké mäso je vhodné? Na minútkovú úpravu, ako v tomro recepte, je ideálna bravčová krkovička.
Ako ryžu mám použiť? Ideálne je guľatozrnná ryža, ja som použila ryžu SOS Classic.
Akú zeleninu? Druh zeleniny je na vás, ja preferujem kombináciu mrkva a hrášok. A odporúčam mrazenú. Tá sa rýchlo uvarí, ale nerozvarí. Hrášok aj mrkva mujú cca rovnaký tvar, a tak je to win win. Napríklad konzervovaná zelenia sa ľahko potlačí a nie je chrumkavá a naopak čerstvá mrkva by sa za tak krátky čas neuvarila:)
Aký syr je najlepší? Za mňa určite parený syr. Jednak ma skvelú chuť a dobre sa roztápa. Taká ideálna kombinácia. S eidamom 30% by to nebolo ono.
A nezabudnite, mletá paprika sa pridáva na koniec, inak by mohla zhorknúť.
PrintSlovenské rizoto
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Tradičný recept do každej rodiny
Suroviny
375g guľatozrnnej ryže SOS Classic
300g bravčovej krkovičky
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL repkového oleja
1/2 PL mletej červenej papriky
350g zmesi mrazeného hrášku a mrkvy
soľ, čierne korenie
parený syr na podávanie
Postup
Rozohrejte 1 PL oleja, pridajte ryžu, 1 ČL soli a jemne orestujte. Len tak aby sa ryža obalila v oleji a zalejte 750 ml vody. Hrniec prikryte pokrievkou a ryžu duste približne 15 minút na nízkom plameni. Po celý čas hrniec neotvárajte. Po uplynutí času varenie nechajte ryžu pod pokrievkou odpočívať ďalších 10-15 minút.
Medzitým si nakrájajte mäso na „kocky“, pridajte soľ a čierne korenie. Na zvyšnom oleji mäso sprudka opečte. Podľa toho aké veľké kocky mäsa ste mali (závisí to, či sme mali mäso nakrájané na plátky alebo bola krkovička v celku), buď dajte opečené mäso bokom, ak už je hotové, alebo k mäsu pridajte cibulu a orestujte, kým nebude cibuľa do sklovita. Potom pridajte aj cesnak, minútku zarestujte, pridajte aj mrazenú zeleninu a keď bude zelenina chrumkavá, pridajte aj mletú papriku. Dobre premiešajte a ochutnajte. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Do mäsovej zmesi dajte uvarenú ryžu, pridajte aj hrsť strúhaného syra a dobre premiešajte. Syr sa v teplom rizote parádne roztopí. Potom už len rizoto naservírujte a podávajte s nastrúhanými syrom.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 15
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte