Veľmi sa teším, že do zbierky vianočných sladkých receptov tento rok pribuldo aj makové linecké. Linecké koláčiky milujem, pretože jú jemné a krehké a plnia sa džemom. Ja totiž milujem ovocné džemy a chute, a celkovo ovocie. Ak si mám vybrať medzi čokoládou a niečim ovocným, jasne u mňa vyhráva to druhé.
Na instagrame som sa vás pýtala, či mám makové linecké robiť z celého alebo mletého maku. A hoci viac z vás hlasovalo za lineckého z celého maku, vyskúšala som obe. Osobne mi viac chutila verzia s mletým makom pre intenzívnejšiu makovú chuť. Ale aj celý mak má svoje čaro. Tam bolo naopak cesto také chrumkavejšie a mak príjemne pukal pod zubami.
Takže ak sa neviete rozhodnúť pre jeden alebo druhý recept, dávam vám sem oba. Ak ak vás zaujíma videorecept, stačí ak kliknete na tento odkaz.
Okrem rozdielu v chuti som oba recepty musela prispôsobiť. Ten s celým makom si vyžadoval, na rozdiel od klasického lineckého trochu viac cesta a naopak ten s mletým makom si vypýtal omnoho viac múky. Tak som skončila s jedným cesto raz tak veľkým ako druhým.
Takže cesto recept na cesto s mletým makom stačí pre 4 člennú rodinu, recept na cesto s celým makom pokojne upečte v dvojnásobnej dávke, ak nie ste doma dvaja:)
Ako pri každom lineckom pečive platí, teda aspoň u mňa, že ho mám radšej hrubšie a svetlejšie. Tento krát som piekla trochu väčšie hvieždičky (cca 10 cm) , tak ak plánujete menšie tvary, uberte minútu z času pečenia, resp. si prvý plech lepšie postrážte a na základe toho upečete aj ďalšie.
A ak vám bude chutiť dajte mi vedieť. Teším sa každej vaše reakcii!
PrintLinecké koláčiky z mletého maku
- Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
- Počet porcií: 30 1x
Description
Vianočná klasika s mletým makom
Suroviny
220 g masla
340 g hladkej múky
100 g mletého maku
100g práškového cukru
2 vajcia
kôru z 1 chemicky neošetreného citrónu
štipku soli
na lepenie obľúbený džem a práškový cukor na posypanie
Postup
V mise zmiešajte maslo nakrájané na kocky spolu so štipkou soli a múkou. Vypracujte mrveničku do ktorej pridajte mak, cukor aj vajcia. Premiešajte a na pomúčenej doske vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke odpočinúť ideálne do druhého dňa.
Cesto si rozdeľte na 2-3 časti, a potom postupne vyváľkajte na hrúbku cca 3-4 mm. Môžete si poddsypávať trochou múky, keby sa cesto lepilo. Formičkou vykrajuje jednotlivé kúsky, tak aby ste mali vždy spodok aj vrch lineckého.
Dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na 8 minút. Opakujte kým neminiete celé cesto.
Upečené linecké nechajte vychladnúť a potom naplňte džemom. Na záver ešte posypte práškovým cukrom.
Poznámky
Linecké koláčiky sú najlepšie ak pár dní postoja, nasajú vlhkosť džemu a jemne zkrehnú.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 60
- Kategória: Vianoce
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Linecké koláčiky s celým makom
- Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
- Počet porcií: 12 1x
Suroviny
250 g hladkej múky
150 g masla izbovej teploty
60 g práškového cukru
2 PL celého maku
2 PL pravého vanilkového cukru
1 vajce
štipka soli
kôra z 1/2 bio citróna
džem a práškový cukor na posypanie
Postup
Maslo vymiešajte s práškovým cukrom, potom pridajte vajce a všetko dobre premiešajte.
Nakoniec pridajte preosiatu múku so soľou, mak, vanilkový cukor a citrónovú kôru, a vypracujte hladké cesto.
Nechajte cesto odpočinúť v chladničke aspoň hodinu, ideálne aj cez noc.
Cesto rozdeľte na tri časti a vyváľkajte na cca 3-4 mm. Z cesta vykrajujeme ľubovolné tvary tak, že vždy počítame so spodnou aj vrchnou časťou.
Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 6-7 minút a dávajte si pozor aby cesto nezhnedlo, musí zostať krásne svetlé.
Po vychladnutí natrite džemom a posypte práškovým cukrom
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 60
- Kategória: Vianoce
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Martina
19 decembra, 2022Toto je niečo neskutočné úžasný recept, iné už nechcem ďakujem
LaPetit
20 decembra, 2022Ďakujem krásne