Description
Vianočná klasika s mletým makom
Suroviny
220 g masla
340 g hladkej múky
100 g mletého maku
100g práškového cukru
2 vajcia
kôru z 1 chemicky neošetreného citrónu
štipku soli
na lepenie obľúbený džem a práškový cukor na posypanie
Postup
V mise zmiešajte maslo nakrájané na kocky spolu so štipkou soli a múkou. Vypracujte mrveničku do ktorej pridajte mak, cukor aj vajcia. Premiešajte a na pomúčenej doske vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke odpočinúť ideálne do druhého dňa.
Cesto si rozdeľte na 2-3 časti, a potom postupne vyváľkajte na hrúbku cca 3-4 mm. Môžete si poddsypávať trochou múky, keby sa cesto lepilo. Formičkou vykrajuje jednotlivé kúsky, tak aby ste mali vždy spodok aj vrch lineckého.
Dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na 8 minút. Opakujte kým neminiete celé cesto.
Upečené linecké nechajte vychladnúť a potom naplňte džemom. Na záver ešte posypte práškovým cukrom.
Poznámky
Linecké koláčiky sú najlepšie ak pár dní postoja, nasajú vlhkosť džemu a jemne zkrehnú.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 60
- Kategória: Vianoce
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná