Nezvyknem piecť skoro žiadne slané jednohubky. Nejak si na to doma nepotrpíme, ale tieto syrové slimáky sú výminka. Pamätám si ich totiž z detstva. Rada som chodila za mamou do práce a tam ich piekla mamina kolegyňa, pani Horváthová. Milovala som písať na písacom stoji, vôňu skladu s kancelárskymi potrebami a práve tieto slimáky, ktoré piekla pani Horváthová. Ako dieťa som nevedela prísť na to, z čoho sú upečené. Až raz, už v dospelosti, som si vypýtala recept. Kto by to bol povedal, že tá tmavá časť je zo syru? Ja som to ako dieťa vôbec nevedela identifikovať, ale tá chuť je jedinečná, slaná a rascová. A vždy keď ich ochutnám prenesiem sa do maminej kancelárie.
Pôvodný recept bol so syrom Eidam, ten som však vymenila za výraznejší Cheddar. Myslím, že keby bol pred tými 20 rokmi dostať, pani Horváthová by ho používala tiež. Okrem vyzretého cheddaru som použila aj gruyer, čo je zas výrazný švajčiarsky syr, ktorý sa pekne roztápa. Tak či tak, použite ten najkvalitnejší syr aký môžete, veľmi to ovplyvní chuť. Čím chutnejší syr, tým lepšie slimáky.
Okrem toho budete potrebovať veľa veľa masla a vločkovú soľ. Tou som slimáky posypala pred pečením a tie vločky resp. kryštáliky soli sa jazyku úplne rozplývajú. Ako celé slimáky, ktoré sú z jednoduchého krehkého cesta.
Tento recept vám bude stačiť pre celú rodinu, napiekla som 4 plechy z jednej dávky. Piekla som ich len na 2 x vďaka mojej rúre Bosch a programu 4D horúci vzduch, kde môžem rovnomerne upiecť aj viac poschodí naraz. Toto je momentálne pre ňa veľká pomoc pretože času nie je nazvyš. A je to môj najobľúbenejší program na pečenie.
Výhodou tohto receptu je, že si pripravíte dve rolády, a ak vás nie je toľko, že by ste tie 4 plechy zjedli, môžete dať jednu roládu do mrazničky. Potom ju stačí 24 hodín vopred nechať rozmraziť v chladničke a upečiete si ich vtedy, kedy na ne budete mať chuť.
Slimáky sú veľmi jednoduché na prípravu. Stačí urobiť cesto, potom plnku, cesto vyváľkať, natrieť syrovou plnkou, zarolovať, nechať odležať a potom nakrájať a upiecť. Jediné čo je dôležité je, zarolovať cesto natesno. Teda tak aby sa plnka aj cesto dobre spoliji. Aby keď ich budete krájať, jednotlivé kolieska nemali medzi sebou medzery. To dosiahnete tak, že si dáte záležať aby ste syrovú plnku natreli čo najrovnomernejšie a výslednú roládu ešte zľahka zašúlali, ako by ste robili šúlance. A to je všetko. Jednoduché, že?
V ceste aj v plnke je veľa masla, preto je dôležité aby ste pred pečením mali naozaj dobre vyhriatu rúru. Tá moja má funkciu rýchleho ohrevu a presne tu som ju využila. Nastavila som teplotu, stlačila tlačidlo rýchly ohrev a za pár minút, keď rúra dosiahla požadovanú teplotu pípla a ja som vedela, že je všetko ready to go.
A na záver len poviem, toto je príležitostný slaný snack. Nie je to žiadna diéta, tak pozor koľko toho zjete:)) Sú vynikajúce, nedajú sa prestať jesť (niečo ako otvorený balík chipsov) a keď môžete zajedajte ich šalátovou uhorkou na odľahčenie:)
PrintSyrové slimáky
- Čas prípravy: 43 minút
- Počet porcií: 10 1x
Description
Vynikajúce slané syrové slimáky na každú príležitosť.
Suroviny
Cesto:
250 g studeného masla
500 g polohrubej múky
150 ml plnotučného mlieka
1 Čl prášku do pečiva
1 ČL soli
Plnka:
250 g tvrdého strúhaného syra (ideálne Cheddar/Gruyer alebo iný chuťovo výrazný syr alebo ich kombinácia)
250 g masla izbovej teploty
1 Čl mletej papriky (môžete vynechať, ak má syr prirodzene oranžovú farbu)
Na dokončenie:
celá rasca
vločková soľ
Postup
Cesto:
Maslo nakrájajte na kocky a dajte do veľkej misy. Pridajte múku s práškom do pečiva a soľou. Ručne spracujte kým nevznikne mrvenička. Potom pridajte časť mlieka, opäť spracujte a opäť pridajte mlieko kým nevznikne hladké a nelepivé cesto. Ručne ho môžete domiesiť na jemne pomúčenej doske.
Takto pripravené cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočinúť v chladničke kým si pripravíte plnku.
Syrová plnka:
Syr alebo syry nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte maslo a prípadne aj papriku a dobre premiešajte, kým nevznike kompaktná hmota.
Dokončenie:
Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte na dve časti. Každú časť vyváľkajte do obdĺžnikového tvaru na hrúbku približne 3- 4 mm, prípadne výrazne pretŕčajúce kraje odrežte. Takto pripravené cesto natrite polovicou plnky od okraja k okraju. Dajte si záležať nech je vrstva plnky čo najrovnomernejšia. Potom cesto po dlhšej časti zarolujte čo najviac natesno. Takto pripravenú roládu ešte trochu ručne zarolujte akoby ste robili šúlance. Jednak budú kolieska krajšie a jednotlivé vrstvy budú spolu pri pečení lepšie držať. Potom zabaľte roládu do potravinárskej fólie a odložte na pár hodín, resp. cez noc do chladničky. Rovnako postupujte aj s druhou roládou.
Dobre vychladenú roládu nakrájajte na tenké kolieska (približne 3-4 mm) a tie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každého slináka posypte trochou rasce a vločkovou soľou. Medzi jednotlivými kolieskami majte trochu rozostupy pri pečení sa trochu zväčšia.
Pečte vo vyhriatej rúre na 190 stupňov cca 13 minút. V mojej Boschke to bolo presne 13 minút, kým boli krásne upečené do chrunkava.
Nechajte ich úplne vychladnúť a skladujte vo vzduchotesnej nádobe.
Poznámky
Slimáky pečte v naozaj vyhriatej rúre, pretože inak by sa maslo začalo topiť skôr ako sa začne piecť múka. Tiež nedávajte ďalšiu dávku slimákov na rozpálený plech ale počkajte až tesne pred tým, než ich dáte piecť.
Ak chcete jednu roládu môžete dať do mrazničky a mať tak slimáky po ruke keď budete potrebovať.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 13
- Kategória: Silvester
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte