Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Syrové slimáky


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 43 minút
  • Počet porcií: 10 1x

Description

Vynikajúce slané syrové slimáky na každú príležitosť.


Suroviny

Množstvo

Cesto:

250 g studeného masla

500 g polohrubej múky

150 ml plnotučného mlieka

1 Čl prášku do pečiva

1 ČL soli

Plnka:

250 g tvrdého strúhaného syra (ideálne Cheddar/Gruyer alebo iný chuťovo výrazný syr alebo ich kombinácia)

250 g masla izbovej teploty

1 Čl mletej papriky (môžete vynechať, ak má syr prirodzene oranžovú farbu)

Na dokončenie:

celá rasca

vločková soľ


Postup

Cesto:

Maslo nakrájajte na kocky a dajte do veľkej misy. Pridajte múku s práškom do pečiva a soľou. Ručne spracujte kým nevznikne mrvenička. Potom pridajte časť mlieka, opäť spracujte a opäť pridajte mlieko kým nevznikne hladké a nelepivé cesto. Ručne ho môžete domiesiť na jemne pomúčenej doske.

Takto pripravené cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočinúť v chladničke kým si pripravíte plnku.

Syrová plnka:

Syr alebo syry nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte maslo a prípadne aj papriku a dobre premiešajte, kým nevznike kompaktná hmota.

Dokončenie:

Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte na dve časti. Každú časť vyváľkajte do obdĺžnikového tvaru na hrúbku približne 3- 4 mm, prípadne výrazne pretŕčajúce kraje odrežte. Takto pripravené cesto natrite polovicou plnky od okraja k okraju. Dajte si záležať nech je vrstva plnky čo najrovnomernejšia. Potom cesto po dlhšej časti zarolujte čo najviac natesno. Takto pripravenú roládu ešte trochu ručne zarolujte akoby ste robili šúlance. Jednak budú kolieska krajšie a jednotlivé vrstvy budú spolu pri pečení lepšie držať. Potom zabaľte roládu do potravinárskej fólie a odložte na pár hodín, resp. cez noc do chladničky. Rovnako postupujte aj s druhou roládou.

Dobre vychladenú roládu nakrájajte na tenké kolieska (približne 3-4 mm) a tie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každého slináka posypte trochou rasce a vločkovou soľou. Medzi jednotlivými kolieskami majte trochu rozostupy pri pečení sa trochu zväčšia.

Pečte vo vyhriatej rúre na 190 stupňov cca 13 minút. V mojej Boschke to bolo presne 13 minút, kým boli krásne upečené do chrunkava.

Nechajte ich úplne vychladnúť a skladujte vo vzduchotesnej nádobe.

Poznámky

Slimáky pečte v naozaj vyhriatej rúre, pretože inak by sa maslo začalo topiť skôr ako sa začne piecť múka. Tiež nedávajte ďalšiu dávku slimákov na rozpálený plech ale počkajte až tesne pred tým, než ich dáte piecť.

Ak chcete jednu roládu môžete dať do mrazničky a mať tak slimáky po ruke keď budete potrebovať.

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 13
  • Kategória: Silvester
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná