
Už je to viac ako rok, čo doma pečiem v moje boške. Tak volám túto moju rúru s prídavnou parou a mikrovlnami. Konkrétne ide o typ HNG6764S6 . Často sa na ňu pýtate, tak som vám chcela opísať moje dojmy a skúsenosti. Je to vstavaná rúra, ktorej sme v kuchyni museli nájsť miesto, keďže mám klasický plynový sporák. Ale odkedy ju máme doma, stará rúra slúži už len na skladovanie plechov:) Je to ako keby som sa preniesla v čase do budúcnosti.
Rúra má nespočetné množstvo funkcií a ešte stále mám čo skúšať, ale za ten rok spoľahlivo upiekla asi sto chlebov, nespočetne veľa koláčov, a v rámci mojej spolupráce som urobila pár skvelých receptov. V každom som sa vám snažila ukázať inú prednosť rúry. Najviac ju používam na pečenie, hoci musím priznať, že často používam aj mikrovlnku. Na tú sú zmiešané názory, ale mne momentálne uľahčuje život.
Milujem, že má digitálne nastavenie teploty, tažke už nemusím odhadovať, či je teplota naozaj 170 alebo 175 stupňov. Toto je pri tvorbe receptov veľké plus. Ako prvé som skúšala konfitovať kačacie stehná na 135 stupňov a dopadlo to na výbornú!


Okrem toho má vysokú maximálnu teplotu, až 270 stupňov, čo sme počas lockdown využívali na pečenie chleba. Teda chlieb sme piekli pri nižšej teplote. Ale mať vysokú teplotu sa oplatí pri pizze a podobných jedlách. Nie každá rúra to má.
Ako full time mama, ktorá aj pracuje, oceňujem funkciu pyrolýzy. Teda samočistiacej funckie rúry. Aby ste si to vedeli predstaviť, nefunguje to tak, že sa rúra vyčistí do ultra nova, ale zničí väčšinu špiny a ja ju potom len handičkou doutieram. Bez použitia nejakej ťažkej chémie. Toto je pre mňa veľký pomocník.
Rada používam aj prídavnú paru. Vďaka nej viem krásne zohriať upečené mäso, knedľu a napariť rybu. Paru používam na aj kysnutie cesta či parené buchty. Bez ohľadu na počasie, mi každé kysnuté cesto krásne do 30 minút nabehne. Takže ak radi pečiete a pracujete s kysnutým cestom, toto je top!


Na rúre oceňujem aj bohaté príslušenstvo. Dva plechy prišli priamo s rúrou, ostatné si treba dokúpiť. Ale plechy do seba pekne zapadajú, dobre sa skladajú a naozaj ich všetky používam. Hlboký plech s roštom je ideálny na pečenie kuraťa, kedy je kura krásne prepečené z každej strany a všetka šťava a výpek je pod, ale aj špeciálny plech na parné funkcie. Okrem toho má rúra vstavanú sondu, čo je parádne hlavne pri pečení mäsa. Stačí si nastaviť teplotu, a keď ju mäso dosiahne, rúra mi dá vedieť, že je všetko hotovo. Viac sa o tom dočítate v mojom recept na kura na spôsob motýlika.


A ak ma sledujete na instagrame, jednou z funkcií, ktorú si neviem vynachváliť je rýchle nahriatie rúry. Viete ako je vždy v recepte napísané, dajte do vyhriatej rúry? Ja to píšem tiež, ale nie vždy sa mi to podarí. Preto keď už už idem piecť nastavím si rýchloohrev a za 2-3 minúty rúra pípne, že je ready.
Jedna z vecí, ktoré som ešte poriadne nepreskúmala sú prednastavené programy a funkcia PerfectBake, kde senzor meria vlhkosť jedla a automaticky reguluje proces pečenia. Rúra má teda programy na pečenie zemiakov, mias, koláčov, a kadečoho iného. Stačí väčšinou zadať len hmotnosť surovín a rúra si s tým sama poradí. Priznám sa toto mi príde ako úplne sci – fi, ale teda najbližšie to vyskúšam, a dám vám vedieť.

Jedna jediná vec, ktorá mi na rúre vadí je hláška, že bude potrebné vykonať čistenie. Nejak sa tejto hlášky neviem zbaviť, hoci nám do čistenia zostávajú ešte 3 použitia prídavnej pary:) No ale to je detail:)) Nikto nie je perfektný, ale táto rúra je k tomu celkom blízko. Ale musím doplniť, že tá hláška je tam nazoaj potrebná, pretože inak by sa mohla celá rúra pokaziť. Takže úplne chápem, že sa objaví vždy až pokým to čistenie reálne nevykonám.
Navyše sa dá ovládať aj telefónom! Ja som veľký nadšenec takýchto bezdrôtových technológií ale tým, že som vyše roka doma s Romi, tak to zatiaľ nevyužívam.
Takže za mňa, hoci som vidiecka duša, ktorá by mala rada doma aj pec na drevo, môžem povedať, že túto rúru odporúčam všetkými desiatimi. Je to ultra moderný prístroj, ktorý šetrí čas, perfektne pečie a to každý deň.
Máte aj vy doma podobné funkcie? A ktorá je vaša naj? Budem rada ak mi dáte vedieť!
Monika
Zuzana
17 januára, 2025Dobrý deń , dlhodobo používam parnú rúru značky elektrolux ale už je čas keď sa nám začala kaziť a je potrebné uvažovať nad novou . Zaujala má práve Vaša a chcem sa opýtať či je v nej možné urobiť aj parenú zeleninu a knedel aj buchty ci len na paria lebo aj trochu pripecu , citala som v recenziach na niektore parne rury co maju funkciu pary ze v nich nie je realne urobit parene buchty , t.j. para je nedostatočná. Prípadne viete mi poslat foto tých buchiet :). Ďakujem
Zuzana
17 januára, 2025Teraz som si pozrela parametre, tak vlasne tam je len funkcia pecenie s parou , tá moja má funkciu para takze prosim ak mi odpoviete tak mi velmi pomôzete :-)
LaPetit
20 januára, 2025Dobrý deň Zuzana, vie by to byť niekedy náročné sa zorientovať:) úplne chápem. Táto moja rúra je klasická rúra len s prídavnou parou. Čiže nie je úplne stopercetná parná. Je to tým, že má ešte aj mikrovlny a je teda taká 3 v jednom. Čo sa týka tej parnej funkcie, sú tam 3 stupňe. A daju sa pridať k bežnému pečiacemu programu. Teda keď napríklad pečiem chlieb, a pod. Percentuálne je to tuším tak na 70 – 80 % výkonu parnej rúry. Okrem toho má parnú funkciu aj na regeneráciu jedla, kde sa dá nastaviť teplota a opäť stupeň pary. Ja som v nej robila knedľu aj parené buchty. Viem to porovnať len s klasickými parením v hrnci nad vodou, ale parí to pekne, len treba trochu vychytať čas parenia. Pri parených buchtách (nájdete recept tiež na blogu) som tuším prešvihla trochu čas a mierne popraskali na povrchu. Chuťovo ale super a na rozdiel od klasického parenia sa cesto akoby nezvraštilo a zostalo pekne vybehnuté. Klasickú parnú rúru som nikdy nemala tak to neviem plne presne zhodnotiť. Pre mňa bolo plus aj to, že táto rúra má pirolýzu, čo parné rúry nezvyknú mať. Teda s údržbou je minimim starostí. Snáď som trochu pomohla.