Šalát caesar alebo po našom cézar nie je určite žiadna novinka, a možno tak trochu aj za zenitom pri všetkej quinoe a bulgure, ale ja som ho zvykla jedávať počas svojich 30 minútových obedových prestávok v bistre neďaleko kancelárie a mám ho rada. Potom prevádzku zrušili a na šalát som si veľmi nespomenula. Až keď mi v záhrade vyrástol veľký rímsky šalát a pri upratovaní kuchyne som narazila na neotvorenú fľaštičku ančovičiek, a v ten istý moment sedel v chladničke sójový jogurt pre muža a otvorená majonéza, a zrazu všetko dostalo zmysel. Bola to ideálna príležitosť konečne si urobiť pravý mexicko – talianský šalát cézar:)
Majonézové dressingy veľmi neobľubujem, skôr som ten olivovo citrónový typ, ale tento dressing je tak dobrý, a všetkému dodá perfeknú chuť a všetko vlastne krásne spojí. A o tom, ten správny dressing je.
Ak náhodou nezoženiete rímsky šalát, kľudne použite aj ľadový. A áno už to nebude ten pravý cézar šalát ale však ono je to jedno, hlavne aby vám chutilo. Rímsky šalát je oproti tomu ľadovému menej vodový ale pritom je stále dostatočne chrumkavý.
Kurcie mäso na šalát som použila z nedeľného kuriatka, ktoré sme nestihli zjesť. Len som ho zohriala v rúre, tak ako bolo upečené. Ak by som vám mala poradiť, ako pripraviť čerstvé kuracie mäso, asi by som išla do kuracích pŕs s kožou (tie milujem) a recept na prípravu dobrých kuracích pŕs nájdete v mojom staršom článku o šťavnatých kuracích prsiach s bulgurom (irónia). Korenie nechám na vás, to už asi zvládnete. Vlastne môžete použiť akékoľvek mäso, ktoré viete dobre pripraviť, a ktoré máte radi, či už prsia alebo napríklad vykostené stehná.
Na 2 porcie výdatného šalátu budete potrebovať:
1 veľký rímsky šalát
200 g pripraveného kuracie mäsa
2 krajce staršieho bieleho chleba
1 PL olivového oleja
1 PL strúhaného parmezánu
2-3 plátky prerastenej slaniny
a na dressing:
2 PL strúhaného parmezánu
3 PL majonézy
3 PL bieleho jogurtu/smotany prípadne vegánskej alternatívy
1 strúčik cesnaku
1 ČL dijonskej horčice
3 filety ančovičiek
čierne korenie
šťava z 1/2 citróna
Rúru rozohrejte na 175 stupňov. Chlieb nakrájajte na kocky, pokvapkajte olivovým olejom a dajte zapiecť na cca 10 minút.
Ančovičky nakrájajte na drobno, pridajte všetky ostatné suroviny na dressing a rozmixujte do hladka. Ochutnajte, prípadne použite viac citrónovej šťavy alebo korenia.
Slaninku opečete do chunkava a nakrájajte na menšie kúsky. Šalát umyte a ručne natrhajte na menšie kúsky, tak aby sa vám šalát dobre jedol. Potom postupne pridávajte dressing a opatrne premiešajte. Chcete aby sa všetky listy pekne obalili, ale šalát nemusí v dressingu plávať.
Na šalát pridajte kúsky kuracieho mäsa, opečené krutóny, slaninu a nakoniec posypte trochou parmezánu. Na záver ešte okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom, ak chcete. A voilá:) Cezár šalát je na stole.
Žiadna veda, len veľmi jednoduchý a rýchly recept na parádnu večeru. Tak to máme doma radi:)
A ak vám zostane trocha dressingu, skladujte ho v chladničke a spotrebujte, čo najskôr:) Napríklad keď si budete robiť dupľu, obed do práce alebo šalát aj druhý deň na večeru:)
Dobrú chuť!
Pavla
23 januára, 2021Dobrý deň, chcem sa opýtať, čím môžem nahradiť sojovy jogurt? Obyčajným jogurtom alebo možno kyslou smotanou? ďakujem za odpoveď
LaPetit
24 januára, 2021Môžete aj ja, podľa svojej chuti!
Katka
2 februára, 2021Bolo to super uz dvakrat som ho robila ❤️❤️❤️
LaPetit
4 februára, 2021Super Katka to ma veľmi teší!
Katka
2 februára, 2021Skvely recept Ja som ho robila uz dvakrat Dakujem ❤️
Barbora
5 februára, 2022dobrý deň, do dressingu ide 1 či 2 lyžice strúhaného parmezánu? máte ho tam uvedený 2x
LaPetit
5 februára, 2022Do dressingu dve lyžice, a na dochutenie celého šalát potom ešte jedna lyžička. Tak ako je to uvedené v recepte;)
Alex
15 apríla, 2024Dakujem za tento recept. Ked mam chut na cezar salat, tak sa vzdy zastavim na tvojej stranke. Inde nehladam. Toto je istota, ze bude chutit