Dúfam, že leto ešte úplne neodišlo a vám sa bude tento dlho sľubovaný recept páčiť. Chuť bazy je pre mňa predzvesť leta a ten výlet na jej zbieranie je pre mňa každý rok veľmi príjemný zážitok. Len tak s košíčkom a nožnicami, niekde na lúke ďaleko od áut. To som si veru v poslednej dobe veľmi neužila:) Ak ma aspoň trochu sledujete na facebooku, viete, že posledných pár mesiacov som intenzívne pracovala na svojej prvej kuchárskej knihe, v ktorej tiež nebude chýbať recept na zmrzlinu. A tak sa stalo, že recept, ktorý mám napísaný a nafotený už skoro večnosť, sa dostal na svetlo sveta až teraz. Tak dúfam, že máte ešte zásoby bazového sirupu a môžete si ju doma pripraviť.
Jemná chuť bazy alebo skôr bazového sirupu mám v zmrzline veľmi rada. Je ľahká, svieža a ak máte doma zmrzlinovač, jej výroba je celkom nenáročná. Nehovorím, že bez zmrzlinovača to nie je ono, samozrejme, dá sa to, ale predstavte si, že ho môžete doma mať, len tak, tak prečo si prácu neuľahčiť. A preto, že mne túto prácu uľahčil skoro profesionálny zmrzlinovač od Klarsteinu, mám jeden menší, ale za to rovnako dobrý aj pre vás <3. Tak pozrite na facebook a zapojte sa do súťaže.
Príprava zmrzliny nie je žiadna veda. Stačí poznať pár zákonitostí a ideálne je pobrať múdrosti od profesionálov. Moja kamarátka Barbi, má v Bratislave hádam najlepšiu zmrzlináreň Koun, a nedávno som bola na jej workshope. Tam som sa dozvedela, čo to o konzistencii zmrzliny, prečo je v nej dôležitý cukor a čo za zázrak používať, keď chcem dosiahnuť najlepšiu konzistenciu (je to agar-agar). Pre mňa osobne bolo zaujímavé počuť, že konzistenciu zmrzliny robí okrem šľahania aj cukor a, že ho do zmrzliny jednoducho treba dať. Bez toho tam stále niečo chýba. Nehovorím, že nie som fanúšikom zdravých zmrzlín, tiež som do svojich nanukov dala minimum cukru ale zmrzlina je dezert a s cukrom chutí lepšie:D. Ideálny pomer na 1,5 l zmrzliny je 300 g cukru, 600 g ovocia a 574g buď vody alebo mlieka.
Ja som tieto pomery asi na 100% nedodržala ale minimálne som pracovala s cukrovým sirupom. Ten je veľmi jednoduchý a pripravuje sa v pomere 1 diel cukru na ½ dielu vody. Vodu s cukrom dobre zamiešajte, a na miernom plameni nechajte cukor úplne roztopiť. Sirup môžete v chladničke skladovať niekoľko týždňov a vytiahnuť ho podľa potreby.
Na cca 0,7 l bazovej zmrzliny budete potrebovať:
100 ml cukrového sirupu
250 ml smotany na šľahanie
180 ml mlieka
120 ml domáceho bazového sirupu
šťavu z ½ citróna
A postup je úplne jednoduchý. Všetky suroviny zmiešajte a dajte do zmrzlinovača. Potom postupujte podľa návodu na zmrzlinovači. Ja ho obvykle nechám bežať hodinu, zmrzlinu vyberiem a dám ešte na hodinku až dve do mrazničky.
Ak zmrzlinovač nemáte, nechajte zmes vychladnúť a dajte ju do mrazuvzdornej nádoby. Každých 30 minút zmrzlinu poriadne premiešajte. Môžete tak urobiť aj ručným mixérom, do zmrzliny tak dostane viac vzduchu. Dajte si však pozor aby vám zmrzlina pri mixovaní nevyprskla, takže pracujte radšej v dostatočne hlbokej miske.
Skoro profesionálny zmrzlinovač, ktorým mám doma je fakt už pre zmrzlinového maniaka. Má zabudovaný kompresor, čo v podstate znamená, že kedykoľvek si zmyslím, viem mať zmrzlinu hneď hotovú. Je to však vykúpené veľkou hmotnosťou prístroja, ktorá ma celkom prekvapila. Na druhej strane, funguje skvelo a hádam, že mu na zimnú sezónu nájdem miesto v komore.
Ten, o ktorý súťažíte na facebooku je skladnejší a vyžaduje dlhšie plánovanie. Vnútorná nádoba sa dáva vopred namraziť (ideálne aspoň 24 hodín) a až potom sa dá do zmrzlinovača. Ale aj tak je to super vecička. Áno, nie je to najnevyhnutnejšia vec na svete ale ak máte miesto, a radi robíte zmrzlinu, tak prečo nie:)
Takže ak chcemte mať jeden doma už budúci týždeň, nezabudnite, na facebooku je giveaway:)
Monika
Adriána
10 júla, 2024Chystám sa túto zmrzlinku urobiť, ale chcem sa ešte opýtať, či miesto 100 ml cukrového sirupu nemôžem použiť ešte o 100 ml bazového sirupu naviac?
LaPetit
11 júla, 2024Dobrý deň, môžete to skúsoť, ale nemusí byť taká „krémová“ ako podľa originál receptu. Ten cukor v cukrovom sirupe je taký „emulgátor“. Ale ak vám nevadí, že bude kryštalickejšia tak použite:)