Description
Jednoduchá tekvicová bábovka, ktorá je prirodzeme bez mliečnych výrobkov.
Suroviny
200g kryštálového cukru
150g trstinového cukru
3 vajcia (veľkosť L)
220 ml repkového oleja
400g tekvicového pyré
375g hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
2 PL lyžica pumpkine spice korenia
alebo ak nemáte namiešate si vlastné z 2 ČL mletej škorice + 1/2 ČL mletého zázvoru + 1/2 ČL mletého muškátového orieška + 1/4 ČL mletého klinčeka
75g pekanových orechov
50g hrozienok (môžete vynechať)
tuk + múka na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie
Postup
Formu na bábovku si vymažte tukom a vysypte múkou.
Rúru si rozohrejte na 175 stupňov teplovzduch.
Vo väčšej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte tekvicové pyré a dobre premiešajte. Potom pridajte olej a ešte raz dobre premiešajte.
V menšej miske zmiešajte všetky sypké suroviny a primiešajte do cesta. Nakoniec prisypte nahrubo nasekané orechy a hrozienka.
Prelejte do formy na pečenie a dajte hneď piecť. Pri teplote 175 stupňov pečte približne 50- 60 minút.
Upečenú bábovku nechajte 10 minút vychaldnúť a potom preklopte. Pred podávaním ju môžeťe zľahka poprášiť práškovým cukrom.
Poznámky
Do cesta pridávate sódu bikarbónu, ktorá pomáha nadvihnúť tekvicové pyré. Treba s ňou pracovať rýchlo, takže hneď ako cesto doniešate, dajte ho do rúry aby správne „povyrástlo“.
Ak chcete vyskúšať polovičnú verziu s menej cukrom, všetko sa dá vydeliť dvoma. Pri vajciach použite buď 2 menšie vajíčka alebo 1 vajíčko + 1 žĺtko veľkosti L.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 60
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie