Toto pečivo veľa z vás pozná z dovolenky v Chorvátsku. Ja ich poznám skôr pod menom prsty z lokálnej pekárne:) Tak či tak, je to obľúbené pečivo našej Romi a musela som ho vyskúšať. Je úplne jemné, mäkké a na povrchu je mierne slané. Ak ste si mysleli, že je to nejaký syr, tak sa mýlite rovnako ako ja. Je to len poleva z múky, mlieka a soli, ktorá tomuto pečivu dodáva jeho typickú chuť.
Recept na slance je veľmi jednoduchý. Stačí všetky suroviny vymiesiť do jemného a hladkého cesta a treba mu dopriať čas, aby správne nakyslo. Potom cesto rozdelíte na 9 častí, vyváľkate do tvaru obdĺžnika a natesno zarolujete. Na plechu ho ešte necháte nakysnúť a potom šup do rúry. Mne sa osvedčilo prikryť pri kysnutí cesto potravinovou fóliou natesno, cesto sa tak pekne samo naparí a lepšie podkysne ako len pod útierkou:)
Nakoniec si pripravíte slanú polevu a tesne pred dopečením ňou prsty prelejete. V recepte je jej presne toľko, koľko sa na prsty vojde. Tak s ňou nešetrite:)
PrintJemné pečivo „Slanci“
- Čas prípravy: 50 minút
- Počet porcií: 6 1x
Description
Jemné a mäkučké pečivo so slanou polevou
Suroviny
Cesto:
300g hladkej múky
1/2 ČL soli
210ml plnotučného mlieka
1/2 ČL cukru
20g čerstvého droždia (prípadne cca 7g sušeného)
2 PL repkového oleja
Slaná poleva:
1 kopcovitá PL hladkej múky
1/2 ČL soli
4–5 PL mlieka
naštipku noža prášku do pečiva
+ trocha mlieka na potretie
Postup
Z trochy vlažného mlieka, všetkého cukru a droždia urobte kvások, a nechajte ho nakysnúť. Trvá to približne 10 minút.
Do misy dajte múku, soľ, kvások aj zvyšné mlieko a olej. Vymieste hladké a nelepivé cesto. Cesto prikryte a nechajte nakysnúť približne 1 – 1,5 hodiny, resp. kým nezdvojnásobí svoj objem.
Potom cesto ručne premieste, odvážte a rozdeľte na 9 rovnako veľkých častí. Z každého kúska cesta urobte najprv guličku, potom ju ručne roztlačte a nakoniec vyváľkajte do tvaru obdĺžnika. Širšia strana cesta by mala byť trochu menšia ako šírka plechu, v ktorom budeme prsty piecť. Nepoužívajte na váľkanie zbytočne múku, cesto vám tak bude utekať. Bez múky sa ľahšie váľka. Ak by sa predsa len veľmi lepilo, použite múku, ale len trošičku.
Vyváľkamé ceto na tesno zarolujte, a spoj ešte zmačknite prstami. Takto pripravené prsty naukladajte do formy na pečenie alebo pekáč tak aby ste medzi mini nechali trochu miesta. Pri pečení sa trochu nafúknu, a potrebuju priestor na rast ale zároveň by sa po upečení mali zrásť. Tak budú z troch strán pekne mäkké.
Prsty nechajte v plechu prikryté eše poskysnút približne 30 minút. Pred pečením ich potrite trochou mlieka a pečte ich v rúre vyhriatej na 200 stupňov (teplovzduch) 15 minút.
Medzitým ako sa prsty pečú si pripravte slanú polevu. Všetky suroviny na polevu zmiešajte a po 15 minútach pečenia prstvy vyberte, a pomocou lyžice polejte polevou a dajte ešte dopiecť na ďalšie 3 minúty. Potom prsty vyberte, nechajt mierne vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.
Poznámky
Množstvo surovín je na plech s rozmerom cca 20x 29 cm. Recept môžete zdvojnásobiť a použiť štandardný veľký plech do klasickej rúry.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 20
- Kategória: Pečivo
- Spôsob prípravy : pečenie
Čo si myslíte