K víkendu akosi patrí pečenie. A mňa to baví čo raz viac. A hoci sme doma dosť limitovaní, a ja by som tak rada upiekla niekedy cheesecake, alebo vyskúšala poschodovú tortu, musím byť trochu skromnejšia. To však neznamená, že sa nemôžem pohrať. Už dávnejšie som videla podobné jablkové koláče a myšlienka, že z obyčajného jabĺčka sa dá upiecť takýto krásny koláčik sa mi pozdávala. Navyše je to veľmi jednoduché, na prípravu aj na suroviny.
V poslednej dobe ma pečenie čoraz viac baví a nedávno som bola dokonca na cukrárskom kurze. Učila som sa odpaľované cesto, ako držať v ruke cukrárenské vrecko, a ako pripraviť karamelový krém. Všetko plné mlieka a masla tak som si to poriadne užila. Tem karamelový krém by som mohla jesť lyžicou. Inak to cukrárske vrecko, to je vám pre mňa riadny strašiak. Doma som s ním dosť nešikovná a tak som chcela vedieť v čom je jeho tajomstvo. Jednak je to v tom ako ho držíte a potom v praxi:) Takže budem skúšať ďalej, a snáď sa zo mňa raz stane zdatná cukrárka. Niežeby som chcela piecť profesionálne torty, ale v mojej „práci“ sa chcem zlepšovať a tiež ma to neskutočne baví:) Takže keď budem mať na zvyš všetky tie krémové torty a koláče dám vám vedieť:)
Začať ale treba skromne:)
Na tieto jednoduché jablkové koláčiky budete potrebovať:
1 balenie predváľkaného lístkového cesta
2 menšie červené jabĺčka
pár kvapiek citrónovej šťavy
6 lyžíc džemu (ja som použila kyslý ríblezlový)
1 ČL mletej škorice
1 žĺtko
práškový cukor na posypanie (nemusíte)
Ak použijete mrazené lístkové cesto alebo to nevyváľkané, je ho trochu viac, takže aj zvyšných surovín bude potreba trochu viac. Dôležité je cesto vyváľkať na tenko a do tvaru obdĺžika.
Postup:
Jablká umyte, prekrojte na polovicu, vyberte jadrovník a nakrájajte na tenké plátky. Jablká potom dajte so menšieho hrnca s vodou, pridajte citrónovú šťavu a mierne zahrievajte približne 5 minút a potom opatrne sceďte. Tým, že jabĺčka chvíľu povaríte, zmäknú a budú sa dať ľahšie zatočiť do tvaru ruže.
Cesto nakrájajte na 6 rovnako širokých prúžkov.
Do stredu každého prúžku dajte za lyžicu džemu, na vrchnú časť naukladajte plátky jabĺk, tak aby sa prekrývali a nakoniec posypte troškou škorice.
Spodnú polovicu cesta preložte na polovicu a cesto zarolujte do ružičky. Môže ju zhora trochu roztvoriť ako by ste chceli otvoriť lupene ruže.
Ružičky po bokoch potrite rozšľahaným žĺtkom, vlože do vymastenej formy na muffiny alebo použite papier na pečenie.
Pečte v rúre vyhriatej na 175 stupňov približne 45 – 55 minút. Cesto má veľa vrstiev a tak sa musí poriadne prepiecť aj zvnútra, hoci sú koláčiky malé.
Upečené jablkové ružičky nechajte vychladnúť a ak chcete ešte trochu posypte práškovým cukrom. Záleží od jabĺčok a toho ako veľmi máte radi sladké.
Mne kombinácia jabĺčka, jemne kyslého džemu z čiernych ríbezlí, a do chrumkava upečeného cesta neuveriteľne chutila. Žiadna veda, iba jednoduché chute, ktoré sa k sebe hodia. Džem som použila domáci a bol mierne tekutý, takže sa dobre roztieral. Ak by ste mali džem tuhý, trochu ho narieďte teplou vodou. A pokojne použite aj marhuľový alebo malinový džem. Alebo akýkoľvek máte radi.
V detstve som zvykla piecť v nedeľu bábovku podľa receptu, ktorý viem od predu od zadu aj o polnoci, a tieto koláčiky sú také jednoduché, že recept na ne si ani nemusíte pamätať. A také sú najlepšie, a to, že ich upečiete zo surovín, ktoré máte bežne doma, ho robí ešte lepším.
Mňa toto jednoduché pečenie baví. A hoci mám v cukrarine väčšie ašpirácie, k nedeľnej káve je tento koláčik ideálny:) A inak ja už tak trochu začínam bilancovať rok, keďže sa pomaly balíme na zimmný oddych, a hoci má pár veci celkom trápi (ako to, že ma FB úplne ingoruje a pýta len zbytočne peniaze na reklamu alebo, že som nedokončila všetky projekty, ktoré som si vymyslela..atď.), som rada, že sa sem vraciate a varíte so mnou. A verte mi, že každý jeden komentár alebo správa ma vždy veľmi potešia.
Tak dobrú chuť a krásnu nedeľu.
Monika
Anna
24 novembra, 2017mňááááááám! :)
Valiks
30 októbra, 2018Úžasný kolaciky chystám sa ho urobit pre vnučky
LaPetit
2 novembra, 2018To som veľmi rada!