Dúfam, že už ste si slivkový džem upiekli, a teraz je najvhodnejší čas ho zúročiť. Ak ste ho už nevyjedli lyžicou:) A nebude to nič lepšie ako mrkvové šatôčky z celozrnnej múky, do ktorých som pri pečení nepridala žiadny cukor. Viete si predstaviť lepšiu sladkosť? Nie je síce bez lepku alebo raw, ale je bez cukru (teda okrem prirodzeného cukru zo sliviek) a úplne to stačí. A ak vám môžem poradiť, ak čakáte návštevu, rovno ich urobte z dvojitej dávky.
Tento recept mám tak rada, že som ho dala aj do knihy. Ale táto verzia je ešte vylepšená – bez laktózy, s celozrnnou múkou a lekvárom som teda nešetrila. Určite sa dá použiť aj iný džem, ale ideálne aby bol čo najhusteší, inak by vám z cesta vytiekol. A ak to vydržíte, mrkvové šatôčky sú ešte lepšie an druhý deň, mierne zvlhnú, cesto sa napije lekváru a vás pred mini potom už nič nezastaví:)
V pôvodom recepte je použitá klasická múka a maslo, ak ak vám tieto suroviny vyhovujú, jednoducho ich použite. Ak si však chcete pripraviť superzdravú maškrtu neváhajte použiť tento upravený recept.
Na cca 15 – 20 kúskov (záleží od veľkosti) budete potrebovať:
250 g celozrnnej špaldovej múky/ môžete použiť aj klasickú polohrubú múku
150 g vegan blok od naturli izbovej teploty (vegánska náhrada masla) / alebo tradičné maslo
250 g mrkvy
štipku soli
Postup:
- Mrkvu ošúpte a nastrúhajte na jemno.
- „Maslo“ zmiešajte s mrkvou, múkou a soľou a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Cesto odložte do chladničky a nechajte aspoň 20 minút odpočívať.
- Odležané cesto vyváľkajte na pomúčenej doske do hrúbky približne 0,5 cm.
- Cesto nakrájajte na menšie štvorčeky – cca 3 x 3 cm.
- Do stredu každého štvorčeka dajte lyžicu lekváru a protiľahlé konce prehnite cez seba a prstami jemne stlačte.
- Šatôčky pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov nie viac ako 20 minút.
Upečené šatočky dajte na mriežku úplne vychladnúť a až potom ochutnajte. Lekvár vie byť dosť horúci a zbytočne by ste si popálili ústa:) Ak chcete môžete ich potom poprášiť práškovým cukrom ale to by už neboli bez cukru. A ak máte dobrý lekvár, tak to naozaj nie je treba.
Máte aj vy nejaký špeciálny recept, kde by sa dal takto krásne využiť slivkový lekvár? Dajte vedieť. Budem sa tešiť.
Dobrú chuť,
Monika
Dominika
19 augusta, 2017Vyzerajú úžasne :) mrkové koláče máme doma veľmi radi, preto by som chcela vyskúšať aj tieto taštičky. Chcela by som sa ale opýtať či je možné miesto celozrnej špaldovej múky použiť hladkú špaldovú múku alebo polohrubú?
LaPetit
20 augusta, 2017Ďakujem Dominika! samozrejme dá sa, najlepšie ak použijete hladkú múku, či už špaldovú alebo klasickú:)
Monika
29 augusta, 2017Dnes som Vaše šatôčky ochutnala (doniesla ich kamoška na záhradné posedenie) a musím napísat že som si dávno tak velmi nepochutila ako na nich. Jednoducho dokonalo skvelé!
Petra
12 augusta, 2020Su fantasticke.Robim 150gramov spaldovej a 100g pohankovej a vysli paradne…Som absolutny zastanca pecenia bez cukru a s co najmensou gramazou konvecnej muky a to je velmi tazke a smutne pecenie potom. Tlieskam a idem hladat dalsie recepty bez cukru:)