Niekedy sú tie najjednoduchšie veci najlepšie. A máte z nich najväčšiu radosť. Ako keď vám dozrejú prvé cukety, ktoré každý deň obzeráte alebo sa vám niečo dôležité podarí. Mňa v posledných mesiacoch zalieva pokoj a radosť zo všetkého naokolo, či už je to záhradka alebo najnovšie náš nový člen rodiny. Preto som sa dlhšie nerhnula do písania nových receptov, skôr trávim čas prechádzakmi v prírode, mazlením a výchovou našej malej Vlnky. Je to len pár týždňov odkedy sme si ju priviezli domov, a už si to bez nej neviem predstaviť:) Tá neskutočná radosť ráno, budenie, a parťáčka na výlety je na nezaplatenie. A hoci musíme byť trochu viac trpezliví, je to tak dobre. A o tom, že je to naj kamoška v kuchyni ani nehovorím:) Keby mohla tak by každý recept na blogu ochutnala. Zatiaľ si vychutnáva len poctivý vývar, mäsko a zeleninu ale aj tak jej najviac chutí obyčajná ryža.
A obyčajný je aj tento recept. Jeho tajomstvo je v jednoduchosti a v ľahkých chutiach. Len cuketa, uhorky, bazalkové pesto a kúsok mäsa na zasýtenie. Ideálne je ho podávať ihneď, a hoci je vonku horúco, určite vás nezaťaží ale pekne zasýti. Cuketu zbožňujem chrumkavú, a nikdy ju nevarím úplne do mäkka, ale ako cestoviny, al dente.
Šalát je ideálne podávať hneď ako sa pripraví, inak cuketa pustí šťavu a už to nebude ono:) Takže s jedením netreba váhať. A na 2 letné porcie budete potrebovať:
2 menšie cukety
4 uhorky nakladačky (alebo 1 šalátovú)
2 PL bazalkového pesta
1 PL opečených píniových orieškov
1 celé kuracie prsia s kožou
soľ
čierne korenie
olivový olej
hrsť listového šalátu (napr. rukola, baby špenát a pod.)
Bazalkové pesto som si pripravovala domáce, máme totiž nekonečne veľa bazalky:) Veľmi sa jej darí a zo 6 mini rastliniek mám obrovské kríky. Ale kľudne použite aj to kupované, a ak vám môžem poradiť, radšej v obchode siahnite po tých, čo sú v chladničke. Tie čo stoja voľne v poličke mi nikdy nechutia:) Navyše je pesto tak chuťovo výrazné, že krásne dochutí celý šalát bez potreby ďalších dochucovadiel a byliniek.
Postup:
- Kuracie prsia osoľte, okoreňte, potrite trochou oleja a kožou dole začnite opekať na panvici na miernom ohni. Koža sa bude pomaly vypekať a vy sa môťeze venovať šalátu.
- Zeleninu dobre umyte, osušte a cuketu pomocou škrabky na zemiaky nastrúhajte na tenké prúžky.
- Uhorky pozdĺžne nakrájajte na štvrťky.
- Cuketu zľahka orestujte na panvici s trochou oleja. Ale len chvíľku, asi 2 minútky. Potom ju vyberte, jemne osoľte (pesto býva dosť slané) a okoreňte.
- Kuracie prsia otočte, sprudka opečete a dajte do vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne 10 minút dopiecť.
- V mise zmiešajte cuketu s uhorkou a pestom.
- Na suchej panvici opečte píniové oriešky a pridajte ich do šalátu.
- Upečené kura nakrájajte na plátky, pridajte k šalátu a nakoniec dozdobte lístkami šalátu.
Na záver môžete šalát zaliať ešte trochou olivového oleja (toho sa ja neveim dojesť) a môžete podávať.
Ak chcete urobiť jedlo na vegetariánsky spôsob (a dočítali ste sa až sem) skúste pridať syr feta alebo podobný syr, prípadne si viem šalát predstaviť aj s grilovaným tofu. A ak by ste chceli môj recept na domáce pesto, napíšte mi koment:)
Verím, že aj vy máte v lete trochu voľnejší režim a ja sľubujem, že toho tu bude trochu viac. Okrem toho pre vás chystám prekvapenie pred Vianocami, tak držte palce, v septembri budem totiž už pracovať na prvých vianočných receptoch:))
Krásny deň a dobrú chuť!
Čo si myslíte