Rebarbora je prvá zelenina, ktorá sa u nás na jar objaví v záhrade. Nasadila som ju ako prvú, keď sme prišli na vidiek a z mini rastlinky na druhý rok vyrástla majestátna rastlina. A presne preto, aby som si mohla urobiť domáci jahodovo – rebarborový džem, som si ju začala pestovať. Rebarbora je totiž mierne kyslá a vďaka nej nie je jahodový džem taký sladký, ale naopak príjemne svieži.
Ak je rebarbora mladá, netreba ju šúpať, ak sú už listy veľké a stonky naoza hrubé, môžete ju ošúpať. Je to na vás, isté však je, že čím skôr rebabrobu použijete, tým bude jemenjšia. Koncom júna je už nakzaj štipľavá, takže ideálane je stihnúť začiatok jahodovej sezóny.
Na pár menších pohárikov jahorovo – rebarborového džemu budete potrebovať:
700 g jahôd
300 g rebarbory
500 g kryštálového cukru
10 g pektínu Dr.Oetker
Postup:
- Jahody a rebarboru nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme do hladka.
- 2 PL cukru zmiešame s pektínom a pridáme k ovociu.
- Privedieme do varu, približne 5 minútu povaríme a pridáme zvyšný cukor.
- Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme aspoň 5 minút.
- Horúci džem plníme do vysterilizovaných pohárov.
Jahoda s rebarborou sú klasická kombinácia, ktorú sa snažím rok, čo rok stihnúť. Kedže má rebarbora trochu vlákna, zvyknem su rozmixovať s jahodami do hladka. Džem je tak príjemne tekutý, dobre sa natiera a chutí ešte lepšie!
Dobrú chuť!
Čo si myslíte