Dúfam, že ste si nechali ešte pár jahôd, aby ste mohli vyskúšať tento šalát. Chutí totiž najlepšie so zrelými a šťavnatými jahodami, ktoré dozreli na slniečku. Jahody na slano nie sú úplne bežná kombinácia, ale sľubujem tento šalát vám bude chutiť. Chcela som ho nahodiť pred našou cestou do Japonska, ale pred odchodom som spala ledva pár hodín a náš itinerár bol taký plný, že na písanie vôbec nezostával čas.
Klasický caprese šalát je tradične z paradajok a mozarelly, a keď patrí medzi vaše obľúbené. ten jahodový si zamilujte. Aspoň u mňa to bola láska na prvé ochutnanie. Je super rýchly na prípravu, ideálny na letnú grilovačku a dá sa pokojne pripraviť aj vopred. Takže u mňa spĺňa všetky atribúty ľahkého letného jedla.
Na dve porcie budete potrebovať:
200 g čerstvých jahôd
200 g mozzarelly
2 PL bazalkového pesta
pár lístkov čerstvej bazalky
soľ
čierne korenie
2 PL kvalitného olivového oleja
Postup:
- Jahody umyte, zbavte zelenej časti a nakrájajte na kolieska.
- Mozzarellu nakrájajte na kolieska a pridajte k jahodám. Jemne všetko osoľte a okoreňte.
- Pred podávaním pokvapkajte bazalkovým pestom, trochou olivového oleja a ozdobte lístkami bazalky.
- A to je všetko:)
Šalát je sieži, šťavnatý, ľahký na trávenie (u mňa večer veľmi dôležitá vec) a určite som ho tento rok nerobila posledný krát. Chutil aj návšteve a zvládli ho ako prílohu k steakom. A keď budeme nabudúce robiť grilovačku, pre istotu pôjdem do dvojnásobného množstva, nech nasýtime viac krkov:)
Jahody zvyčajne skončia ako džem, alebo ich len tak vyjedám z misky. Ale verte mi, v šalátovej verzii je to poriadne pecka. Slané a sladké chute sú veľké kamarátky a možno nabudúce skúsim pridať aj trochu čili:) A áno, pripravím aj článok o našej ceste do Japonska, len sa musím trochu doma rozkukať a upraviť, všetky tie fotky, ktorých mám asi milión. Ak ste trochu nedočkaví, na istagrame nájdete v stories celý náš trip. Fotky s komentárom o tom, čo sa oplatí vidieť, zažiť a ochutnať už dám na blog už čoskoro.
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte