Kto ma sledujete dlhšie viete, že jeden šuflík v kuchyni mám venovaný rozličným ázijským surovinám. Od olejov, cez teryaiky, ustricové až po rybacie omáčky. K tomu ponzu, ryžový ocot, a kadečo ďalšie. Všetko sú to veci, ktoré bežne dostanete už aj u nás v supermarketoch, ale my sme si časť z nich priniesli z našich ciest po svete. A siaham po nich vždy, keď potrebujem urobiť rýchlu večeru. Ázijské recepty sú totiž fakt rýchlovka.
Opekaná ryža je skvelý recept, kde využijete ryžu, ktorú ste predchádzajúci deň nestihli zjesť. Ale môžete si ju pripraviť aj na čerstvo. Ja používam jazmínovú ryžu SOS. A spolu s kombináciou mrkvy a ananásu je naozaj vynikajúca. Tá sviežošť a sladkosť šťavnatého ananásu je dokonale vyvážená hráškom, slanou sójovou omáčkou a kyslou chuťou ryžového octu.
Ako pri každom Áziou inšpirovanom recepte platí, všetko si pripravte vopred. Cibuľu nakrájajte nadrobno, zázvor nastrúhajte, cesnak prelisujte. Mrkvu odporúčam nakrájať tiež na drobno, tak sa stihne orestovať akurát na skus. Ananás nezabudnite dobre ošúpať a vyrežte všetky tvrdé, hnedé časti. Potom je to už brnkačka. Všetko postupne orestujete, pridáte sójovú omáčku, ocot, ryžu, všetko dobre premiešate, a máte chutnú večeru ani nie za 10 minút na stole.
PrintOpekaná ryža s ananásom
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Rýchle a jednoduché jedlo, koré stojí za vyskúšanie.
Suroviny
300g jazmínovej ryže SOS
1 PL repkového oleja
400 ml vody
50g na drobno nakrájanej cibule
1 prelisovaný strúčik cesnaku
1 ČL nastrúhaného zázvoru
100g nadrobo nakrájanej mrkvy
100g mrazeného hrášku
250g čerstvého ananásu nakrájaného na kocky
1 PL kvalitnej sójovej omáčky
1 ČL ryžového octu
1 ČL rybacej omáčky
soľ
jarná cibuľka na ozdobu
Postup
Ryžu opláchnite vodou nechajte odkvapkať. V kanvici nechajte zovrieť vodu. V hrnci rozohrejte olej. Pridajte ryžu, premiešajte, aby sa ryža obalila olejom a zalejte vriacou vodou. Hrniec prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a varte 12 minút. Potom ryžu odstavte a nechajte 10 minút ešte pod pokrievkou.
Vo väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a chvíľu restujte. Ale len do sklovita, cibuľa nesmie zhnednúť. Potom pridajte zázvor aj cesnak a asi minútu restujte. Ako ďalšiu pridajte mrkvu, dobre spolu premiešajte a opäť restujte, asi tak 2-3 minúty. Pridajte hrášok aj ananás, opäť asi dve minúty restujte na miernom plameni a nakoniec pridajte sójovú omáčku, ryžový ocot a rybaciu omáčku. Nakoniec pridajte ryžu a dobre premiešajte aby sa všetky chute prepojili.
Podľa chuti dosoľte a podávajte posypané čerstvou jarnou cibuľkou.
- Čas prípravy: 5
- Čas varenia: 25
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
Čo si myslíte