Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a ja s tým absolútne súhlasím. Milujem čisté a jednoché chute, ktoré napriek tomu vedia úžasne prekvapiť. A takýto je aj tento koláč. Hoci milujem kysnuté cestá, posledný polrok som k nemu nedostala a tak hľadám recepty, ktoré dokážem rýchlo upiecť aj s Romi. Nie vždy sa mi nový výtvor podarí na prvý krát, ale tento liaty tvarohový koláč vyšiel vynikajúco. Nie je to žiadny krásevac, za ktorým by ste sa otočili, ale v tom je jeho čaro. Len pár surovín, ktoré vykúzlia neskutočnú chuť.
A ja vás naň pozývam. Tvaroh milujem, viac ako čokoládu a rovnako ako ovocie. Aj som zvažovala urobiť ovocnú verziu, ale po ochutnaní som si povedala, že toto musíte vyskúšať. Hrozienka v rume a citrónová kôra sú skvelá kombinácia a s tvarohom sú jedinečná kombinácia. Ak však nie ste hrozienkový tip, pokojne ich vynechajte, ale zato pridajte to ovocie. Ideálne bobuľové, ktoré ste si v lete dali do mrazničky. Koláč bude super s ríbezľami, malina, či čučoriedkami.
Koláč som piekla vo svojej novej rúre Bosch HNG6764S6, ktorá má má takú super funkciu – rýchle nahriatie. Ja si len nastavím teplotu, stlačím gombík, a rúra ma upozorní, keď dosiahne správnu teplotu. Vtedy tam koláč vložím a viem, že sa už bude rovno piecť a nielen zohrievať. Túto funkciu používam často, najmä ak pečiem s maslom. Tam je totiž dôležité mať správne nastavenú teplotu. Inak sa začne maslo topiť skôr ako sa začnú piecť ostatné suroviny. Takže nikdy nezabudnite rúru správne vyhriať.
A čo na koláč potrebujete? Ja som piekla v tartovej forme s priemerom 30 cm s vyberateľným dnom a použila som:
- 100 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 3 vajíčka z voľného výbehu
- 250 g tučného termizovaného tvarohu
- 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 80 ml plnotučného mlieka
- 1 ČL prášku do pečiva
- 80 g detskej krupice
- kôru z 1 bio citrónu
- 80 g hrozienok
- 1 dcl rumu
- práškový cukor na posypanie
Všetky suroviny som mala izbovej teploty, takže odporúčam vybrať ich aspoň 2 hodiny pred pečením. S maslom sa bude lepšie pracovať a suroviny sa ľahšie spoja. Hrozienka používam také golden, teda sú trochu väčšie, menej vysušené a majú zlatú farbu. Ideálne je namočiť ich do rumu aj večer pred, budú potom krásne šťavnaté. Ak nechcete použiť rum, dajte hrozienka do pomarančovej šťavy. A čo sa týka tvarohu, naschvál som použila dva druhy, jeden hrudkovitý, lebo mám rada, ak v koláči cítim kúsky tvarohu a ten druhý, termizovaný dodá krásnu vláčnu konzistenciu. Určite bude fungovať aj jeden druh tvarohu, ja ich však rada kombinujem.
Postup:
- Maslo vymiešajte s cukrom kým sa tieto suroviny krásne nespoja.
- Po jednom pridávajte žĺtky, a vždy až keď jeden žĺtok zapracujete pridajte ďalší.
- Potom pridajte oba tvarohy, krupicu premiešanú s práškom do pečiva, citrónovú kôru, scedené hrozienka a mlieko. Cesto dobre premiešajte.
- Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte do cesta.
- Formu, v ktorej budete koláč piecť vymažte maslom a vysypte krupicou. Nalejte cesto, a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte do zlata. Mne to trvalo presne 40 minút.
Koláč po upečení nechajte úplne vychladnúť a podávajte ho posypaný práškovým cukrom. Nič viac mu netreba. Rovnako by som postupovala a s ovocnou verziou, len by som to ovocie dala na koláč až keď by bol vo forme. Ak budete piecť koláč v menšej forme a bude teda vyšší upravte aj čas pečenia. Inak koláč držal krásne tvar, žiadne vydúvanie a splasnutie ako to pri tvarohových koláčoch býva.
Tak dúfam, že recept sa bude páčiť aj vám a dáte tomuto jednoduchému koláču šancu. Niečo zložitejšie si upečieme nabudúce.
Monika
Želka
4 apríla, 2022Vcera som upiekla tvarohovy kolac. Je bozsky! Ta citronova kora to super ochuti a rozvonia. Urcite zaradujem do mojej zbierky oblubenych kolacov, ktore budem pravidelne piect. :-)
LaPetit
4 apríla, 2022Super, som rada, že vám chutil!