Počuli ste už o koláči z olivového oleja? Ja som jeden piekla už pred rokmi a robila som aj citrónovú bábovku s olivovým olejom. Tá bola výborná, ale tento olivový koláč predčil všetky moje očakávania. Cesto je krásne vláčne, a už samo o sebe je veľmi chutné. Ja som však koláč ešte vylepšila o krém z mascarpone a na záver o lemon curd, teda citrónový krém.
A poviem vám, toto je zimný koláč roka. Jemná chuť pomarančov, zamatový krém a do toho výrazne citrusový lemon curd.
Možno si myslíte, že olivový olej je veľmi výrazný a prerazí samotnú chuť cesta. Ale opak je pravdou. Na pečenie som použila práve olej Borges Extra Mild, ktorý má jemnú chuť a je ideálny práve na pečenie.
Krém z mascarpone používam veľmi rada, je vynikajúci, rýchlo pripravený, drží tvar a nesteká. Stačí len vyšľahať mascarpone, jemen ho dosladiť a je to. Taktiež si ho viete pipraviť aj vopred, ak by ste chceli.
A lemon curd? Ak ste ho ešte nikdy nerobili, vrelo ho odporúčam. To je niečo tak dobré, že to snáď neviem ani opísať. Výrazná citrusová chuť zjemnená trochou masla. Garantujem vám, že pohárik, ktorý si urobíte vám nevydrží veľmi dlho. Lemon curd ale skladujte v chladničke. Je totiž pripravený zo žĺtok, hoci prevarených.
Týmto koláčom završujem svoju spoluprácu so značkou Borges k jej 125. výročiu. A značke želám všetko najlepšie a nech sa jej darí rovnako dobre ako doteraz.
Pomarančový koláč s olivovým olejom, krémom s mascarpone a lemon curd
- Čas prípravy: 1 hodina 25 minút
- Počet porcií: 12 1x
Suroviny
Korpus:
300 g kryštálového cukru
5 celých vajec
kôra a šťava z 3 pomarančov (350 ml šťavy)
150 ml olivového oleja Borges Extra Mild
330 g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
Krém:
250 g mascarpone
50 g práškového cukru
Lemon curd:
4 žĺtky
100 g cukru
150 ml citrónovej šťavy
70 g masla
kôra z 1 citróna
Postup
Lemon curd:
V miske zmiešajte žĺtky s cukrom a pomocou metličky zľahka vyšľahajte. Dajte nad vodný kúpeľ, pridajte citrónovú šťavu a kôru spolu s maslom a miešajte dokiaľ krém nezhustne. Potom ho prelejte do pohára, prikryte potravinovou fóliou tak aby sa povrch dotýkal fólie a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
Korpus:
Cukor, celé vajíčka a kôru dobre premiešajte. Pridajte šťavu spolu s olejom dobre zapracujte. Nakoniec pridajte preostiatu múku spolu s práškom do pečiva a vylejte do vymazanej a vysypanej formy. Dajte piecť na 160 stupňov po dobu približne 45 minút. Koláč nechajte úplne vychladnúť.
Mascarpone krém:
Mascarpone vyšľahajte, zjemní sa a trochu naberie objem. Potom pridajte aj cukora dobre premiešajte.
Dokončenie:
Vychladnutý koláč vyberte z formy, po celom povrchu potrite krémom a nakoniec dozdobte lemon curd. Rozdeľte na jednotlivé kúsky, ktoré pri servírovaní môžete poliať ešte extra citrónovým krémom.
Poznámky
Suroviny stačia na tortovú formu s priemerom 22-25 cm.
- Čas prípravy: 40
- Čas varenia: 45
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
Čo si myslíte