Ďalší klasický recept, ktorý mi učaroval. Perníky som piekla už dávnejšie, ale tento jabĺčkový je zatiaľ top. Je neuveriteľne rýchly, jednoduchý a zvládnu ho pripraviť aj deti. Za to sa vám odmení skvelou chuťou, či už si ho pripravíte na raňajky alebo ako nedeľný obed.
Posledné týždne som ho piekla už druhý krát. V piatok večer som napiekla, v sobotu si dala kúsok na raňajky a v nedeľu si počkal aj Romana, keď konečne prišiel domov z mäsiarstva. Aj kvôli nemu používam rastlinné mlieko namiesto toho živočísneho a recept funguje rovnako dobre. Naposledy som nevedela násjť kokos, ktorým som perník pôvodne chcela posypať, takže tento krát som už bola pripravenejšia. Kyslastý džem, k tomu kokos, to ej tá pravá kombinácia. Ak ste milovníci čokolády, tak pokojne dozdobte perník roztopenou čokoládou. Ja, psssst, nie som najvčší fanúšik čokolády tak mi alternatíva s kokosom chutí najviac. Ale je to na vás:)
Na jeden plech s rozmerom cca 34 x 25 cm budete potrebovať:
3 vajcia
180 g kryštálového cukru
1 balenie škoricového cukru
380 g polohrubej múky
40 g kakaa
100 ml repkového oleja
200 ml plnotučného mlieka (prípadne rastlinnej alternatívy)
3 šťavnaté jabĺčka
1 kypriaceho prášku do perníka (20g)
1/2 prášku do pečiva (6 g)
na dokončenie 4 PL džemu z čiernych ríbezlí (alebo iného „kyselkavého“ džemu) a trochu strúhaného kokosu
Postup:
- Celé vajcia vymiešajte s kryštálovým aj škoricovým cukrom do peny. Ideálne šľahačom, hotové to bude za pár minút.
- Pridajte múku, kakao, prášok do pečiva aj do perníka a dobre premiešajte. Postupne prilievajte aj mlieko a olej.
- Nakoniec pridajte na hrubo nastrúhané ošúpané jablká a ešte raz premiešajte.
- Cesto vylejte do vymazanej alebo vystlanej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Znížte teplotu tak na 160 stupňov a pečte približne 45 minút. Či je upečený zistíte klasicky, keď zapichnete špajdlu a vyjde von čistá.
- Mierne vychladnutý ale stále teplý perník vyberte a otočte spodnou stranou hore. Potrite džemom, ja som použila dokonca ríbezľové pyré, ktoré mám doma, aby sa dobre vpil. Nakoniec posypte strúhaným kokosom a pred tým, ako skúsite ochutnať ho nechajte vychladnúť:)
Perník som otočila kvôli tomu aby získal rovnejší tvar a džem sa ľahšie rovnomerne rozotrel. Pri pečení sa trošička vydul a ja som ho chcela mať krásne rovný:)
A jabĺčka som mala super šťavnaté. Od suseda. My mu dávame starý chlieb pre sliepky a on nám dá jabĺčka. Takže ak máte domáce je to ideálne ako spotrebovať minuloročné zásoby. A ak ich máte z obchodu, vyberajte také ktoré sú naozaj šťavnaté. Perníku to len a len prospeje. Perník bude vďaka jablkám neuveriteľne vláčny, a hoci ich vôbec nebudete cítiť ani chuťovo ani si nezakusnete do jabĺčka, ale práve vďaka nim je perník úžasne šťavnatý.
Tak dobrú chuť a dúfam, že tento perník vyskúšate!
Monika
Anna
15 novembra, 2020Mäsiar pije rastlinne mlieko? Mäsiar veganom??
LaPetit
18 novembra, 2020A píšem niekde, že je vegán? občas rozmýšľam, prečo takéto útočné komentáre. Ak vám to nie je jasné alebo nerozumiete, dá sa opýtať aj inak. A aby som vás nenapínala, tak môj muž síce je mäso, ale inak nemôze inú živočíšnu stravu ako napríklad aj klasické mlieko. Pekný deň Anna.
Veronika
1 februára, 2021Práve som dopiekla a ochutnala :) tento recept si zapíšem. Fantastický! A smejem sa na komentari vyššie, lebo som zarytý masozravec a nemôžem piť mlieko kvoli ABKM svojho dojčeného synceka. A sama mám intoleranciu laktozy. Takže mäso a rastlinné mlieko ide dokopy..
LaPetit
1 februára, 2021Super, som rada, že chutí!
Maria
20 februára, 2021Vyborny kolacik. Ubrala som trochu cukru a polovicu muky som nahradila celoz. spaldovou. Uz som ho robila vela krat. V lete jabkla nahradim cukinou alebo hruskami… vzdy vyberny.
Veronika
23 marca, 2021Najlepšie recept na perník, už iný ani nepečiem. Raz som do cesta pridala 3PL džemu a bol ešte chutnejsi :-)
LaPetit
29 marca, 2021Ďakujem krásne! aj za tip s džemom!