Tieto šišky. U nás teda nebolo zvykom robiť šišky s penou, ale ja som to musela skúsiť. A že sa po nich zaprášilo. Jediná náročná vec na príprave bolo vysmážať ich na čerstvom vzduchu:) Doma totiž nemáme digestor a otvorený priestor neprial ich príprave v kuchyni. Tak som sa zababušila, Roman mi pripravil na priedomku všetku techniku a za 15 minút bolo hotovo.
Na blogu u mňa nájdete recept na šišky plnené malinovým džemom, ktoré plním ešte pred vysmážaním a tiež šišky, ktoré som plnila krémom až nakoniec. Pri prvom recepte plnka pomáha tomu, že šišky sa krásne prepečú, pri druhých som musela byť viac trpezlivá, aby sa šišky prepiekli aj zvnútra. No a tieto šišky, sú krásny kompromis. Cesto sa vyváľka na 2 cm, a pomocou konca varechy alebo medovátka v strede urobíte priehlbinku. Nielenže sa ľahšie prepečú ale pena bude v šiške lepšie držať.
K oleju a správnemu vysmážaniu si pozrite moje tipy „Ako na vysmážanie šišiek“ na tomto linku! Môže vám to ušetriť sklamanie a útrapy, pretože správne vysmážanie je kľúčové.
A čo budete potrebovať? Na cca 10-12 šišiek si pripravte:
250 g hladkej múky
150 ml plnotučného mlieka
1 vajce
20 g čerstvého droždia
1 PL cukru
50 g roztopeného masla
štipku soli
kôra z 1 bio citróna
za vrchnák rumu
2 PL práškového cukru
2 PL jahodového džemu do peny + extra na šišky
Olej na vysmážanie
čerstvé jahody, práškový cukor a lístky na ozdobu
Postup:
- Mlieko jemne zahrajte ale nesmie byť horúce. Pridajte cukor a rozdrobte droždie a nechajte na teplom mieste vzísť kvások. Keby náhodou bublinky nevyšli, stáva sa, použite droždie sušené. Lepšie zachrániť kvások na začiatku, inak šišky nenakysnú.
- V mise zmiešajte múku, pridajte kvások, žĺtko, rum aj citrónovú kôru, štipku soli a začnite cesto miesiť. Postupne pridávajte rozpustené maslo. Musí vzniknúť vláčne a mierne lepivé cesto. Takže najprv mieste niekoľko minút cesto a ak by sa potom bolo príliš lepivé, pridajte trochu múky, ale zbytočne ju nepridávajte.
- Vymiesené cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým ako kysne cesto pripravte si jahodovú penu. Vo vodnom kúpeli začnite šľahať bielok. Keď sa začne formovať sneh, pridajte postupne cukor a šľahajte do hustej peny. Potom dajte sneh dole z ohňa a primiešajte džem.
- Keď je cesto vykysnuté, vyváľkajte ho na hrúbku približne 2 cm a pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrojte šišky. V strede pomocou varechy urobte priehlbinku a dajte šišky ešte na 20 minút podkysnúť. A nezabudnite ich prikryť, aby nevyschli.
- Kým šišky znovu kysnú, dajte olej do hrnca. Použite toľko oleja aby sa šišky po ponorení nedotýkali dna. Preto použite radšej menší a užší hrniec ako naopak veľký, kde budete potrebovať o to viac oleja. Olej zahrievajte na miernom ohni, nesmie sa veľmi rýchlo rozplátiť. Skôr počkajte a zahrievajte ho pomaly. Či je olej dostatočne zahriaty zistíte tak, že do neho ponoríte varechu a olej okolo nej začne bublať.
- Do šišiek urobte pred snažením ešte raz priehlbinku a smažne touto časťou dole do zlata. Trvá to niekoľko minút. Potom šišku otočte a nechajte dopiecť aj z druhej strany. Hrniec s olejom nepreplňte, smažte len toľko šišiek naraz aby sa navzájom nedotýkali.
- Šišky potom opatrne vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej útierkej. Nakoniec do každej šišky dajte trochu džemu, poriadnu lyžiču jahodovej peny a dozdobte čerstvou jahodou, lístkami bazalky, a ak chcete ešte jemne poprášte cukrom.
Tak čo vy na ne? U nás zmizli rýchlosťou blesku a ako milovníčke rumu, tieto šišky s jemnou rumovou chuťou chutia ako od babičky. Tak isto, ak chcete vyskúšať tieto tradičné šišky trochu netradične, pridajte si na ne pár lístkov bazalky. kombinácia bazalky s jahodami je totiž božská.
A ak si šišky urobíte, dajte určite vedieť! Veľmi ma to poteší!
A P.S. recept parádne funguje aj rastlinným mliekom a maslom, tak ak ste bezlaktózoví, pokojne tento recept vyskúšajte tiež:)
Monika
Janka
6 februára, 2021Ďakujem, ďakujem …. vyšli geniálne, ľahké ako obláčik
Silvia
20 februára, 2023Neviem kde som spravila chybu, ale veľmi sa napili oleja pri smažení. Boli mäkké, ale olejové.
LaPetit
23 februára, 2023Dobrý deň Silvia, ak sú šišky príliš olejové bola teplota oleja príliš nízka, a skôr ako sa šišky začali vysmážať, tak sa napili oleja. Odporúčam použiť nabudúce teplomer a počas smaženia šišiek udržiavať teplotu medzi 165 – 175 stupňov.