Tento recept som mala v hlavu už dlho. Už je to asi vekom alebo čím, ale večer vyhľadávam viac zeleninové jedlá ako kedysi. Nie je totiž nič horšie ako ísť si ľahnúť s ťažkým žalúdkom. Na druhú stranu po celom dni mám chuť na niečo sýte, ľahšie stráviteľné a keď zostane aj na druhý deň, vôbec sa nenahnevám.
Curry je jedno z najrýchlejších jedál aké poznám. Najdlhšie na ňom hádam trvá tá ryža:) Inak je to šup, šup a všetko je hotové. A keďže ide o rýchlu večeru, robím ho z kúpenej curry pasty. Ak si trúfate na tú domácu, mám na ňu recept. Ale inak pokojne použite aj tú z obchodu. Trochu ju dotuníme čerstvým zázvorom a cesnakom bude super! Jedinú nevýhodu kupovanej curry pasty vidím v jej farbe. Nie je nijak lákavá, na druhej strane, prezradím vám jeden trik ako curry „dofarbiť“ tak, aby ste potešili nielem chuťové poháriky ale aj vaše oči. Tak poďme na to.
Na 4 porcie budete potrebovať:
1 PL oleja
3 PL zelenej kari pasty
1/2 PL strúhaného zázvoru
1 PL strúhaného cesnaku
2 menšie šalotky
400 ml kokosového mlieka
100 ml zeleninového vývaru
1 ČL trstinového cukru
1 PL tamarindovej omáčky alebo ak nie ste vegan tak rybacej omáčky
šťava z ½ limetky
300 g mrazenej brokolice
150 g cíceru z konzervy
100 g baby špenátu
a na podávanie čerstvé čili, bylinky ako koriander, či mätu a uvarenú napr. jasmínovú ryžu.
Postup:
- Na panvici rozpáľte olej, pridajte cesnak, zázvor a šalotku. Zľahka orestujte, kým sa nezačne cibuľa potiť. Nesmie však zhnednúť.
- Pridajte curry pastu a opäť rýchlo orestujte. Potom pridajte kokosové mlieko*, vývar a omáčku dochuťte tamarindovou/rybacou omáčkou, cukrom a šťavou z limetky. Nechajte povariť.
- Ak používate mrazenú brokolicu, vopred si ju mierne uvarte. Potom ju a poslednú chvíľu pridajte do curry omáčky spolu s cícerom a len zľahka varte tak, aby zelenina zostala chrumkavá. Nakoniec pridajte čerstvý baby špenát a už nevarte.
- Pred podávaním môžete curry dochutiť ešte čerstvým čili a nasekanými bylinkami. Podávajte s jasmínovou ryžou.
*ak chcete aby bola curry omáčka krásne zelená, časť špenátu, stačí menšia hrsť, rozmixujte s kokosovým mliekom. Špenát mlieko krásne zafarbí.
Jednoduché však? Do curry môžete použiť akúkoľvek obľúbenú zeleninu alebo aj mäso. Je to len na vás. Ja som rada, že som pridala ďalší rýchly recept do svojho jedálnička a ešte radšej, že mám na curry konečne poriadne veľké misky.
Monika
Čo si myslíte