Viac ako 10 rokov blogovania, písania a fotenia jedla a ja som sa až teraz dostala k tomuto receptu! Snáď aj teraz bude platiť, že na dobré sa oplatí počkať, pretože som tento chlebík vypiplala do dokonalosti. Jemné kysnuté cesto plné chuti je zľahka popretkávané vynikajúcim liskovcovo-čokoládovým krémom. Čo viac si priať.
Kysnuté cesto chce trochu umu, ale verím, že podľa môjho podrobného receptu, sa vám krásne podarí. Recept som skúšala upiecť 3x pokiaľ som naozaj bola spokojná. Pri prvom pokuse mi ušiel čas pečenia, a cesto malo ešte priestor na zlepšenie chuti. Hneď som vedela, že pri ďalšom pokuse pridám trošku viac cukru, a dochutím ho pomarančovou kôrou. Aj som tak urobila, ale nanešťastie ma zradilo droždie. Preto som išla aj do tretieho pokusu, a ten už vyšiel tak, že som si istá, že recept bude chutiť aj vám. Všetko fungovalo tak ako malo, chute sa krásne prepojili a konečne som vychytala aj čas a spôsob pečenia.
Aby sa vám chlebík alebo babka podarila je kľúčové aby droždie správne fungovalo. Preto ak sa chcete pustiť do prípravy chlebíka majte po ruke čerstvé aj sušené droždie. Ak náhodou jedno nezafunguje, máte alternatívu. Niekedy sa totiž môže stať, že droždie nie je jednoducho aktívne, priveľmi zohrejete mlieko, alebo je jednoducho staré. Tak či tak, dá sa to odhaliť na začiatku pečenia, a ešte krásne zachrániť.
Čo je na tomto kysnutom cesto zaujímavé je, že som použila kašičku, tzv. tanzghong. Výroba tejto kašičky vám zaberie 5 minút a vďaka nej bude celý chlebík vláčnejší, cesto mäkkšie a dlhšie čerstvé. Zmiešate múku s vodou a mliekom, a zmes zahrievate pokiaľ sa nevytvorí hustá kaša. Pri tomto procese sa laicky povedané škrob v múke predželatinizuje, a tým pádom je múka schopná prijať viac tekutiny, ako by bola bývala keby ste to neurobili. A tiež viac tekutiny aj zadrží pri následnom pečení. To vo výsledku znamená, že koláč bude vláčnejší a vydrží dlhšie mäkký.
Čo sa týka surovín, na babku budete potrebovať len klasické suroviny, ako mlieko, múka, cukor či maslo. Aby však malo cesto lepšiu chuť, pridala som pomarančovú kôru z bio pomaranča. Tá nielenže cesto úžasne prevoní, dodá mu krásnu žltú farbu, ale výborne sa hodí aj s plnkou. Bio pomaranče teraz dostať bežne v obchode, keďže je ich sezóna. Tak ak na ne natrafíte, dajte ich do košíka a doma si kôru nastrúhajte a odložte do mrazničky. Takto ju budete mať vždy po ruke.
Ako plnku som zvolila čokoládovo – lieskovcovú nátierku od Lyra a nemohla som urobiť lepšie. Nátierka má vynikajúce zloženie, obsahuje len lieskové oriešky, trstinový cukor, kakaový prášok a kakaové maslo, a pracovalo sa s ňou super. Dostať ju aj v Dmke, alebo si ju pohodlne objednáte na ich eshope.
Ešte pred samotným receptom mám pre vás pár tipov.
Ideálne je, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu. Toto pomáha tomu, aby sa suroviny ľahšie spolu prepojili. A nátierka tiež. Ak ju vyberiete z chladničky v momente keď ju budete chcieť natrieť, bude príliš tuhá, naopak ak ju budete mať pri izbovej teplote, bude takakurát tekutá aby sa dobre roztierala. A to je kľúčové.
Aby sa vám chlebík lepšie motal a krém nevytekal kade tade, je dobré dať zarolované cesto na 30 minút do chladničky. Nátierka ztuhne a následné zamotávanie nebude také messy.
A nakoniec, chlebík pečte najprv prikrytý alobalom a až potom ho nechajte dopiecť do hneda. Inak by sa mohla plnka na povrchu spáliť.
PrintČokoládový chlebík
- Čas prípravy: 1 hodina 45 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Vynikajúci chlebík z kysnutého cesta popretkávaný lieskovcovo-čokoládovým krémom
Suroviny
Tangzhong:
55g vody
60 g plnotučného mlieka
20g hladkej múky
Cesto:
20g čerstvého droždia (alebo 5g sušeného)
60g plnotučného mlieka
60g kryštálového cukru + 1 PL na kvások
1 vajíčko veľkosť M.
25g masla izbovej teploty
1/2 ČL soli
kôra z 1 bio pomaranča
300g hladkej múky + 1 PL na kvások
Na dokončenie:
125g čokoládovo – lieskovcovej nátierky Lyra
maslo a múku na vymazanie formy
1 PL repkového oleja
Postup
Začnite s prípravou tangzhongu. V menšom hrnci zmiešajte vodu, mlieko aj múku. Za stáleho miešania na miernom plameni varte, kým nevznikne hustá hmota. Neodbiehajte, zmes sa veľmi rýchlo uvarí, ale je potrebné ju premiešať, aby sa rovnomerne uvarila.
Potom si pripravte kvások. Mlieko mierne zahrajte. Do misky pridajte droždie, teplé mlieko, 1 PL múky a cukru a dobre premiešajte. Misku prikryte a nechajte vzísť kvások. Musíte vidieť výrazné nabublanie, inak recept nebude fungovať. Ak sa tak náhodou nestane, pridajte trochu druhého drožia. A opäť nechajte chvíľu postáť, kým sa neobjavia bublinky.
Do veľkej misy potom dajte múku, uvarený tangzhong, cukor, vajíčko a kvások. Cesto dajte miesiť do robota s nádstavcom hák. Cesto mieste približne 5 minút a pridajte maslo, soľ + kôru a nechajte cesto miesiť ďalších 10 minút, kým nevznikne pružné cesto, ktoré sa ľahko oddelí od misy.
Misu alebo formu potom vymažte olejom, vložte do nej cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte. Buď na noc do chladničky alebo nechajte cesto pri izbovej teplote zdvojnásobiť objem.
Keď je cesto vykysnuté, rozváľkajte ho na obdĺžnik s cca 0,5 hrúbkou. Dajte si pozor aby sa cesto zo spodu neprilepilo na pracovnú dosku, nešlo by vám zarolovať. Priebežne si dosku pomúčte. Vyváľkané cesto natrite tenkou vrstvou nátierky a pod dlhšej strane zarolujte. Takto pripravené cesto dajte ešte na cca 30 minút do chladničky.
Odpočinuté cesto v strede rozrežte, rozrezanou stranou smerom nahor zaplette a konce cesta založte popod chlebík. Takto pripravený chlebík vložte do vymazanej a vymúčenej formy, prikryte fóliou a nechajte opäť nakysnúť na dvojnásobok resp. kým cesto vyplní celú formu.
Rúru si vyhrejte na 170 stupňov na program teplovzduch. Chlebík pred pečením prikryte alobalom ale nechajte mu priestor, bude v rúre ešte rásť. Pečte približne 30 minút. Potom dajte albolal dole a chlebík pečte dalších 10-15 minút, kým nebude krásne hnedý. Dlhšie neodporúčam piecť, zbytočne by ste chlebík vysušili.
Upečený chlebík nechajte úplne vychladnúť a môžete ho nakrájať.
P.S. Ak chlebík nezjete len tak, odporúčam vyskúšať z neho french toast!
Poznámky
Recept je na formu s rozmermi cca 22 x 7 x 11 cm.
- Čas prípravy: 60
- Čas varenia: 45
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte