Wow. Asi tak by som označila tento recept. Ja osobne šišky milujem, a hoci ich robím len raz ročne, na tieto som sa tešila už od decembra. Kúpila som si totiž v akcii pistáciovú múku spolu s pistáciovým maslom, a keď som tak rozmýšľala, čo nové vymyslieť, napadol mi pistáciový krém. A keďže po Vianociach som nemala chuť veľmi vypekať, prišiel rad na fašiangy a teda aj moje obľúbené fašiangové šišky.
Šišky som robila už tradične plnené džemom, krémom aj úplnú klasiku s jahodovou penou. Pri všetkých som použila svoj overený recept, ale tentoraz som chcela vyskúšať niečo nové. Teda trochu iný recept. Tento je bohatší na maslo, vajcia a v podstate sa jedná o brioškové cesto. Hlavným hrdinom je ale krém z pistácií, resp. pistáciového masla, čo sú rozmixované pistácie na pastu. Preto niekde môžete nájsť aj výraz pistáciová pasta.
Najprv som rozmýšľala nad krémom z mascapone a šľahačky ale nakoniec som sa rozhodla pre variantu s creme patisserie. Pretože som si spomenula na talianske bombolene s vanilkovým krémom, ktorý po zahryznutí vytečie a keď som pátrala po pôvode vyšiel z toho krém zo žĺtok a curku. Nemusíte sa báť je jednoduchý na prípravu a keď ho vyskúšate, zabudnete na akýkoľvek šľahačkový krém. Má intenzívnu pistáciovú plnú chuť, krásnu hustú ale pritom stále roztekajúcu sa konzistenciu a keď ho správne dosolíte, bude to úplna explózia chutí.
Brioškové cesto som sa rozhodla vyskúšať preto, že je ideálne ak ho necháte kysnúť cez noc v chladničke. Mne tento spôsob momentálne veľmi vyhovuje. Cesto si pripravím večer, a na druhý deň ma čaká len akoby polovica receptu, čo je s malým dieťaťom reálnejší scénar. Ale je to na vás, ak máte možnosť a chcete si šišky pripraviť v jeden deň, ide to.
Čo sa týka surovín:
Múka – ideálne je použiť hladkú na kysnuté cesto prípradne pizza múku, kvôli vyššiemu obsahu lepku. Ale ide krásne aj s klasickou hladkou alebo dvoj nulkou.
Mlieko – použila som kravské plnotučné, fungovať bude aj rastlinná alternatíva (alpro má teraz novinku a je krásne husté) a do šišiek viete použiť aj teplú vodu, ak nemôžete mlieko.
Vajcia – používam buď bio vajcia alebo tie z voľného výbehu, veľkosť M
Pistáciové maslo – mám toto 100% z GymBeam a som s ním spokojná. Ale akékoľvek 100% maslo bude ok. Vyhla by som sa asi skúšaniu domáceho masla, ak teda nemáte super výkonný mixér a viete, že to zvládne.
Rum – pridáva sa nie kvôli chuti ale preto, že pomáha, aby šišky pri smažení natiahli menej oleja.
Olej na vysmážanie – používam repkový, ktorý je bez zápachu a výraznej chuti, narozdiel od niektorých slnečnicových olejov.
Droždie – použila som čerstvé a samozrejme môžete použiť aj sušené. Koľko sušeného záleží podľa toho, čo je napísané na obale. Niekedy je to 7g na 500g múky, niekedy 10g, podľa výrobcu.
Inak ostatné suroviny sú klasika, maslo 82% izbovej teploty, kryštálový cukor a ostané sú suroviny, ktoré máte určite doma.
Ideálne je urobiť si najprv krém, ktorý bude mať možnosť kompletne vychladnúť. Najprv na kuchynskej linke a potom v chladničke. Pripravíte si ho do cukrárskeho sáčku, odložíte do chladničky a keď budete plniť šišky, budete ho mať pekne po ruke. Chute sa medzitým prepoja a hlavne bude trochu hustejší, čo pomôže pri plnení.
A čo vám môžem odporučiť je, cesto na šišky nepremúčiť. Bude trochu lepiť ale nič, čo by ruky natreté trochou oleja nezvládli. Šišky tak budú jemnejšie a nadýchanejšie. Po ich vytvarovaní som ich dala dokysnúť na dosku s trochou múky a potom išli pekne hádzať do horúceho oleja.
K oleju a správnemu vysmážaniu si pozrite moje tipy „Ako na vysmážanie šišiek“ na tomto linku! Môže vám to ušetriť sklamanie, pretože správne vysmážanie je kľúčové.
Tak myslím, že to je všetko, čo by ste o týchto šiškách mali vedieť, a dúfam, že sa vám všetkým skvelo podaria. Recept nájdete nižšie pod fotkami. A kuknite si aj video.
PrintŠišky s pistáciovým krémom
- Čas prípravy: 1 hodina 5 minút
- Počet porcií: 15 1x
Description
Šišky z brioškového cesta plnené skvelým pistáciovým krémom
Suroviny
Šišky
175g plnotučného mlieka
70g kryštálového cukru
30g čerstvého droždia
550g hladkej múky
3 vajcia
1 ČL soli
100g masla izbovej teploty
1 PL rumu
2 l repkového oleja na vysmážanie + na vymazanie formy
a 3 PL kryštálového cukru + 2 PL nadrobno nasekaných pistácií alebo pistáciovej múky
Pistáciový krém
4 žĺtky
80g kryštálového cukru
70g pistáciového masla
25g hladkej múky
2 ČL kukuričného škrobu
280 ml plnotučného mlieka
soľ
Postup
Mlieko mierne ohrejte, ale nie tak aby bolo horúce, skôr len mierne teplé. Pridajte droždie, 1 PL cukru a PL múky a nechajte vzísť kvások. Trvá to cca 10 minút, kým sa droždie poriadne aktivuje.
Do veľkej misy dajte zvyšok múky, cukru, všetky vajcia, kvások a pomocou háku dajte cesto miesiť. Po cca 5 minútach pridajte aj soľ a rumu a opäť mieste. Keď sa bude cesto miesiť aspoň 10 minút, po častiach pridajte maslo a vždy ho nechajte úplne zapracovať do cesta.
Ak by sa vám výsledné cesto zdalo, že veľmi lepí, pridajte po lyžici ešte trochu múky. Výsledné cesto bude mierne lepivé ale pôjde oddeliť od misy.
Tu máte dve možnosti, buď necháte cesto nakysnúť cez noc v chladničke, alebo ho len prikryjete a necháte nakysnúť na dvojnásobok objemu. Ak si vyberiete prvú možnosť, misu či inú formu potrite tenkou vrstvou oleja, dajte do nej cesto a prikryte ho potravinovou fóliou a dajte odpočinúť cez noc do chladničky.
Na druhý deň cesto vyberte a nechajte približne 1 hodinu pri izbovej teplote, kým s ním začnete ďalej pracovať.
Z cesta si návažte cca 70g kúsky a z každého kúsku pomocou krúživého pohybu ruky o pracovnú plochu vytvarujte guľku. Takto pripravené šišky nechajte ešte 20 minút prikryté nakysnúť.
Olej rozohrejte vo väčšom hrnci na teplotu okolo 165 – 175 stupňov. Podľa veľkosti hrnca opatrne vložte nakysnuté šišky a vysmážajte do zlatova. Trvá to cca 3-4 minúty z každej strany podľa teploty oleja. Vysmažené šišky osušte na papierovej útierke a ešte teplé ich obaľte v zmesi cukru a pistácií.
Na krém zmiešajte v mise žĺtky s cukrom. Stačí aby sa pekne spojili, nemusíte z nich robiť penu ani naberať objem. Pridajte aj múku a škrob a dobre zamiešajte.
V menšom hrnci zohrejte mlieko, ale nevarte ho. Pridajte do neho pistáciové maslo a premiešajte. Potom prilejte do žĺtkovej zmesi trochu mlieka a dobre premiešajte. Vyrovnáte tak teplotu a žĺtka sa nezrazia. Prilejte mlieko ešte raz, premiešajte a potom žĺtkovú zmes prelejte do hrnca so zvyšným mliekom.
Na miernom plameni za stáleho miešania varte do zhustnutia. Trvá to približne 10 minút. Krém na záver osoľte a ochutnajte. Ja som dalal asi 3 štipky. A až po tej tretej bol krém perfektný. Je to ko so slaným karamelom. Krém potom prikryte potravinárskou fóliou a nechajte úplne vychladnúť. Môžete ho pripraviť aj vopred a nechať stuhnúť v chladničke.
Krém si dajte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, a v každej šiške si urobte pomocou druhej strany lyžičky otvor, naneste krém do vnútra a môžete sa pustiť do ochutnávania.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 20
- Kategória: Sladké jedlá
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte