Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Šišky s pistáciovým krémom


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 5 minút
  • Počet porcií: 15 1x

Description

Šišky z brioškového cesta plnené skvelým pistáciovým krémom


Suroviny

Množstvo

Šišky 

175g plnotučného mlieka

70g kryštálového cukru

30g čerstvého droždia

550g hladkej múky

3 vajcia

1 ČL soli

100g masla izbovej teploty

1 PL rumu

2 l repkového oleja na vysmážanie + na vymazanie formy

a 3 PL kryštálového cukru + 2 PL nadrobno nasekaných pistácií alebo pistáciovej múky

Pistáciový krém

4 žĺtky

80g kryštálového cukru

70g pistáciového masla

25g hladkej múky

2 ČL kukuričného škrobu

280 ml plnotučného mlieka

soľ


Postup

Mlieko mierne ohrejte, ale nie tak aby bolo horúce, skôr len mierne teplé. Pridajte droždie, 1 PL cukru a  PL múky a nechajte vzísť kvások. Trvá to cca 10 minút, kým sa droždie poriadne aktivuje.

Do veľkej misy dajte zvyšok múky, cukru, všetky vajcia, kvások a pomocou háku dajte cesto miesiť. Po cca 5 minútach pridajte aj soľ a rumu a opäť mieste. Keď sa bude cesto miesiť aspoň 10 minút, po častiach pridajte maslo a vždy ho nechajte úplne zapracovať do cesta.

Ak by sa vám výsledné cesto zdalo, že veľmi lepí, pridajte po lyžici ešte trochu múky.  Výsledné cesto bude mierne lepivé ale pôjde oddeliť od misy.

Tu máte dve možnosti, buď necháte cesto nakysnúť cez noc v chladničke, alebo ho len prikryjete a necháte nakysnúť na dvojnásobok objemu. Ak si vyberiete prvú možnosť, misu či inú formu potrite tenkou vrstvou oleja, dajte do nej cesto a prikryte ho potravinovou fóliou a dajte odpočinúť cez noc do chladničky.

Na druhý deň cesto vyberte a nechajte približne 1 hodinu pri izbovej teplote, kým s ním začnete ďalej pracovať.

Z cesta si návažte cca 70g kúsky a z každého kúsku pomocou  krúživého pohybu ruky o pracovnú plochu vytvarujte guľku. Takto pripravené šišky nechajte ešte 20 minút prikryté nakysnúť.

Olej rozohrejte vo väčšom hrnci na teplotu okolo 165 – 175 stupňov. Podľa veľkosti hrnca opatrne vložte nakysnuté šišky a vysmážajte do zlatova. Trvá to cca 3-4 minúty z každej strany podľa teploty oleja. Vysmažené šišky osušte na papierovej útierke a ešte teplé ich obaľte v zmesi cukru a pistácií.

Na krém zmiešajte v mise žĺtky s cukrom. Stačí aby sa pekne spojili, nemusíte z nich robiť penu ani naberať objem. Pridajte aj múku a škrob a dobre zamiešajte.

V menšom hrnci zohrejte mlieko, ale nevarte ho. Pridajte do neho pistáciové maslo a premiešajte. Potom  prilejte do žĺtkovej zmesi trochu mlieka a dobre premiešajte. Vyrovnáte tak teplotu a žĺtka sa nezrazia. Prilejte mlieko ešte raz, premiešajte a potom žĺtkovú zmes prelejte do hrnca so zvyšným mliekom.

Na miernom plameni za stáleho miešania varte do zhustnutia. Trvá to približne 10 minút. Krém na záver osoľte a ochutnajte. Ja som dalal asi 3 štipky. A až po tej tretej bol krém perfektný. Je to ko so slaným karamelom. Krém potom prikryte potravinárskou fóliou a nechajte úplne vychladnúť. Môžete ho pripraviť aj vopred a nechať stuhnúť v chladničke.

Krém si dajte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, a v každej šiške si urobte pomocou druhej strany lyžičky otvor, naneste krém do vnútra a môžete sa pustiť do ochutnávania.

  • Čas prípravy: 45
  • Čas varenia: 20
  • Kategória: Sladké jedlá
  • Druh kuchyne: Tradičná