Kačicu zvyknem piecť raz do roka a vždy je to veľká udalosť. Pripravujem sa na to minimálne týždeň vopred. Treba objednať kačicu, kúpiť správny typ zemiakov, oprášiť veľkú hlinenú formu a dúfať, že sa pri krájaní kapusty neporežem. Tento rok som sa na kačicu chcela pozrieť trochu inak a pripraviť z nej jedlo, ktoré nebude trvať celú večnosť, dokážete po ňom normálne vstať a nebude jednosmerným lístkom na poobedný spánok. Znamenalo to, že kačku budem musieť rozporcovať. Ale v pohode, nie je to žiadna veda. Takto som si vypočítala, že z jednej vykŕmenej kačky pripravím 3 recepty a dokážem nakŕmiť oveľa viac hladných krkov ako keď ju „len“ upečiem.
Z pŕs a kostry vznikol tento recept, stehná chcem konfitovať (pomaly upiecť v tuku, ktorý som vytopila z kože) a urobiť z nich zimný šalát a pečienka skončila v chutnej domácej paštéte, ktorú som ozdobila vínovým želé. Takto mám ako mäsožravec mierumilovec aspoň trochu čisté svedomie. Kačka som využila od hlavy po päty. Navyše si vždy vyberám kačicu od domáceho chovateľa alebo z chovu, kde majú zvieratá voľný výbeh. Tú poslednú mám od Gazdov. Chce to trochu plánovania ale kačka prišla až k nám domov a nemusela som nikam chodiť. Navyše mi Gazdovia pribalili aj fazuľové rezance, ktoré úplne vidím v manželovej špecialite – fazuľovej polievke. Takže skôr či neskôr, ju už budem musieť dať na blog.
Ale späť k receptu. V prípade cca 4 kilovej kačky vám prsia vystačia pre 4 osoby. Áno nebude to najväčšie obžerstvo na svete ale o to mi práve išlo. Každý sme dostali 4 – 5 kúskov pŕs a úplne to ako obed stačilo. S predjedlom alebo dezertom a pohárom vína to bude aj romantická večera. A ak sa vám nebude chcieť robiť omáčka, môžete ho zaradiť medzi rýchly obed.
A čo budete na recept potrebovať?
1 a 1/2 šálky tekvicového pyré (recept nájdete <TU>)
niekoľko lístkov čerstvej šalvie
soľ, čierne korenie[/col1] [col2]na omáčku:
kačacie kosti (krídla chrbát)
2 mrkvy
kúsok póru
1 petržlen[/col2] [col3]1 šalotka
100 ml suchého červeného vína
1 celá škorica
1 badián
2 PL masla[/col3]
a na dotvorenie jedla som použila aj hruškový, nazvime to, kompót z 1 hrušky, pár kvapiek octu a balsamika. K jedlu sa mi totiž žiadalo aj niečo výrazne kyslejšie a teda uhorky to neboli:)
Ak sa pustíte do omáčky začnite tou. Ideálne dve hodinky alebo večer pred tým ako chcete kačacie prsia servírovať. Na troche oleja orestujte na väčšie kusy nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu a pridajte aj škoricu a badián. Keď chytia peknú hnedú farbu pridajte krídla a kosti zbavené kože (aby omáčka nebola od tuku príliš mastná), podlejte červeným vínom a nakoniec zalejte horúcou vodou. Nechajte pomaly variť na minimálnom ohni a buď pravidelne odoberajte penu alebo nakoniec vývar scedťe.
Varte približne hodinu (naozaj to záleží na hrnci), potom preceďte a varte už len samotný vývar kým nezhustne. Omáčky nebude veľa ale zato bude mať krásnu silnú chuť. Na záver, ak je z vývaru už hustejšia tekutina až dokonca omáčka, pridajte maslo a dobre premiešajte. Ochutnajte a keď je treba omáčku trochu dosoľte. Omáčku môžete znovu zohriať tak nie je problém ju pripraviť večer pred tým.
Príprava kačacích pŕs by nemala trvať dlhšie ako 15 – 20 minút a ak máte pyré už pripravené, je to naozaj rýchlovka. Kožu na prsiach opatrne narežte tak aby ste sa nedostali na mäso. Zbytočne by sa vysušilo. Dajte na studenú panvicu kožou dole a restujte na miernom ohni. Chcete dosiahnuť to, že tuk, ktorý je v koži sa pomaly roztopí a vy tak získate kožu opečenú do chrumkava. Trvá to približne 7 -10 minút. Potom prsia otočte, nechajte zatiahnuť 2 -3 minútky a šup s panvicou do rozhriatej rúry na 175 stupňov na ďalších 7-10 minút. Kačacie prsia majú byť v strede mierne ružové teda nie upečené do šeda a na smrť. Ak tento spôsob nemusíte, nechajte ich dlhšie.
Upečené prsia nechajte postáť aspoň 5 -10 min a až potom sa pustite do krájania. Kačku som solila a korenila až na záver. Počas pečenia pripravíme pyré. Na tekvicové pyré som dávala recept a teraz je úplne ideálny čas ho použiť. V malom rendlíku rozpustíme trochu masla, pridáme pyré, soľ a korenie a v podstate len prehrejeme.
Šalviové lístky potom opečieme na rozpálenom masle alebo tuku z kačacích pŕs, naozaj stačí minútka a jedlo máme hotové. Na tanier som lyžicou vyslovene natrela pyré, poukladala kúsky kačky, a štedro dodekorovala lístkami šalvie.
Ten kontrast ultra jemného pyré, šťavnatého mäsa a chrumkavej kôrky so šalviou si žiadal ešte niečo kyslé. Tak ak chcete, pridajte trochu hruškového čatní alebo super bleskového kompótu. Jednu hrušku som nakrájala na kocky, hodila na panvicu, zakvapla trochou ryžového octu a na záver pár kvapkami balsamika.
A stay tuned, v rukáve mom ďaľšie dva recepty:)
Dobrú chuť!
Čo si myslíte