Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Čokoládový chlebík


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 45 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Vynikajúci chlebík z kysnutého cesta popretkávaný lieskovcovo-čokoládovým krémom


Suroviny

Množstvo

Tangzhong:

55g vody

60 g plnotučného mlieka

20g hladkej múky

Cesto:

20g čerstvého droždia (alebo 5g sušeného)

60g plnotučného mlieka

60g kryštálového cukru + 1 PL na kvások

1 vajíčko veľkosť M.

25g masla izbovej teploty

1/2 ČL soli

kôra z 1 bio pomaranča

300g hladkej múky + 1 PL na kvások

Na dokončenie:

125g čokoládovo – lieskovcovej nátierky Lyra

maslo a múku na vymazanie formy

1 PL repkového oleja 


Postup

Začnite s prípravou tangzhongu. V menšom hrnci zmiešajte vodu, mlieko aj múku. Za stáleho miešania na miernom plameni varte, kým nevznikne hustá hmota. Neodbiehajte, zmes sa veľmi rýchlo uvarí, ale je potrebné ju premiešať, aby sa rovnomerne uvarila.

Potom si pripravte kvások. Mlieko mierne zahrajte. Do misky pridajte droždie, teplé mlieko, 1 PL múky a cukru a dobre premiešajte. Misku prikryte a nechajte vzísť kvások. Musíte vidieť výrazné nabublanie, inak recept nebude fungovať. Ak sa tak náhodou nestane, pridajte trochu druhého drožia. A opäť nechajte chvíľu postáť, kým sa neobjavia bublinky. 

Do veľkej misy potom dajte múku, uvarený tangzhong, cukor, vajíčko a kvások. Cesto dajte miesiť do robota s nádstavcom hák. Cesto mieste približne 5 minút a pridajte maslo, soľ + kôru a nechajte cesto miesiť ďalších 10 minút, kým nevznikne pružné cesto, ktoré sa ľahko oddelí od misy.

Misu alebo formu potom vymažte olejom, vložte do nej cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte. Buď na noc do chladničky alebo nechajte cesto pri izbovej teplote zdvojnásobiť objem.

Keď je cesto vykysnuté, rozváľkajte ho na obdĺžnik s cca 0,5 hrúbkou. Dajte si pozor aby sa cesto zo spodu neprilepilo na pracovnú dosku, nešlo by vám zarolovať. Priebežne si dosku pomúčte. Vyváľkané cesto natrite tenkou vrstvou nátierky a pod dlhšej strane zarolujte. Takto pripravené cesto dajte ešte na cca 30 minút do chladničky.

Odpočinuté cesto v strede rozrežte, rozrezanou stranou smerom nahor zaplette a konce cesta založte popod chlebík. Takto pripravený chlebík vložte do vymazanej a vymúčenej formy, prikryte fóliou a nechajte opäť nakysnúť na dvojnásobok resp. kým cesto vyplní celú formu.

Rúru si vyhrejte na 170 stupňov na program teplovzduch. Chlebík pred pečením prikryte alobalom ale nechajte mu priestor, bude v rúre ešte rásť. Pečte približne 30 minút. Potom dajte albolal dole a chlebík pečte dalších 10-15 minút, kým nebude krásne hnedý. Dlhšie neodporúčam piecť, zbytočne by ste chlebík vysušili. 

Upečený chlebík nechajte úplne vychladnúť a môžete ho nakrájať.

P.S. Ak chlebík nezjete len tak, odporúčam vyskúšať z neho french toast!

Poznámky

Recept je na formu s rozmermi cca 22 x 7 x 11 cm. 

  • Čas prípravy: 60
  • Čas varenia: 45
  • Kategória: koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná