Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pomarančový koláč s olivovým olejom, krémom s mascarpone a lemon curd


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 25 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Suroviny

Množstvo

Korpus:

300 g kryštálového cukru

5 celých vajec

kôra a šťava z 3 pomarančov (350 ml šťavy)

150 ml olivového oleja Borges Extra Mild

330 g hladkej múky

1/2 prášku do pečiva

Krém:

250 g mascarpone

50 g práškového cukru

Lemon curd:

4 žĺtky

100 g cukru

150 ml citrónovej šťavy

70 g masla

kôra z 1 citróna

200 ml smotany na šľahanie 30 %


Postup

Lemon curd:

V miske zmiešajte žĺtky s cukrom a pomocou metličky zľahka vyšľahajte. Dajte nad vodný kúpeľ, pridajte citrónovú šťavu a kôru spolu s maslom a miešajte dokiaľ krém nezhustne. Potom ho prelejte do pohára, prikryte potravinovou fóliou tak aby sa povrch dotýkal fólie a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

Korpus:

Cukor, celé vajíčka a kôru dobre premiešajte. Pridajte šťavu spolu s olejom dobre zapracujte. Nakoniec pridajte preostiatu múku spolu s práškom do pečiva a vylejte do vymazanej a vysypanej formy.  Dajte piecť na 160 stupňov po dobu približne 45 minút. Koláč nechajte úplne vychladnúť.

Mascarpone krém:

Mascarpone vyšľahajte, zjemní sa a trochu naberie objem. Potom pridajte aj cukora dobre premiešajte.

Dokončenie:

Vychladnutý koláč vyberte z formy, po celom povrchu potrite krémom a nakoniec dozdobte lemon curd. Rozdeľte na jednotlivé kúsky, ktoré pri servírovaní môžete poliať ešte extra citrónovým krémom.

Poznámky

Suroviny stačia na tortovú formu s priemerom 22-25 cm.

  • Čas prípravy: 40
  • Čas varenia: 45
  • Kategória: koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie