Suroviny
Korpus:
300 g kryštálového cukru
5 celých vajec
kôra a šťava z 3 pomarančov (350 ml šťavy)
150 ml olivového oleja Borges Extra Mild
330 g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
Krém:
250 g mascarpone
50 g práškového cukru
Lemon curd:
4 žĺtky
100 g cukru
150 ml citrónovej šťavy
70 g masla
kôra z 1 citróna
Postup
Lemon curd:
V miske zmiešajte žĺtky s cukrom a pomocou metličky zľahka vyšľahajte. Dajte nad vodný kúpeľ, pridajte citrónovú šťavu a kôru spolu s maslom a miešajte dokiaľ krém nezhustne. Potom ho prelejte do pohára, prikryte potravinovou fóliou tak aby sa povrch dotýkal fólie a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
Korpus:
Cukor, celé vajíčka a kôru dobre premiešajte. Pridajte šťavu spolu s olejom dobre zapracujte. Nakoniec pridajte preostiatu múku spolu s práškom do pečiva a vylejte do vymazanej a vysypanej formy. Dajte piecť na 160 stupňov po dobu približne 45 minút. Koláč nechajte úplne vychladnúť.
Mascarpone krém:
Mascarpone vyšľahajte, zjemní sa a trochu naberie objem. Potom pridajte aj cukora dobre premiešajte.
Dokončenie:
Vychladnutý koláč vyberte z formy, po celom povrchu potrite krémom a nakoniec dozdobte lemon curd. Rozdeľte na jednotlivé kúsky, ktoré pri servírovaní môžete poliať ešte extra citrónovým krémom.
Poznámky
Suroviny stačia na tortovú formu s priemerom 22-25 cm.
- Čas prípravy: 40
- Čas varenia: 45
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie