Klasické tiramisu asi poznáte. A čo tak vyskúšať aj túto jeho citrusovú verziu? Citróny sú práve v najlepšej sezóne a využijete z nich všetko, od šťavy až po kôru. Vďaka nim bude tiramisu svieže, ľahké a príjemne trpké.
Na rozdiel od klasického receptu na tiramisu z vajec som tu použila mascarpone, smotanu na šľahanie, lemon curd a na zvýraznenie extra citrusovej chuti aj Citrón od Yuzu a citrónový likér Limoncello. Stačí si pripraviť jednoduchý sirup na namáčanie piškót, vymiešať krémovú náplň, všetko navrstviť a je to. Žiadne pečenie, stačí ak dáte tiramisu na noc do chladničky, na druhý deň dozdobíte a môžete sa ponúknúť.
Recept je to veľmi jednoduchý ale predsalen pridám pár tipov.
Smotana na šľahanie – aby sa vyšľahala musí byť studená. Na rozdiel od tradičného pečenie kedy ľúbia byť suroviny izbovej teploty, pri smotane, ktorú potrebujete vyšľahať to neplatí. Aby sa zo smotany stala šľahačka, musí sa šľahať priamo z chladničky. Pri šľahačke si dávajte ešte pozor aby ste ju neprešľahali, musí byť pevná a hlavne hladká. Keď sa objaví akoby zrnitosť už ste to prehnali.
Limoncello – ak ho nemáte po ruke, vymeňte ho za Citrón od Yuzu. Len uz nemusíte používať cukor na vyladenie sladko trpkej chuti.
Citróny – keďže som na ozdobu použila citrónovú kôru, siahla som po bio citróne.
Piškóty – v recepte uvádzam, že som použila cca 24 ks savoiardi piškót. Neuvádzam presné množstvo z dôvodu, že výsledný počet piškót závisí od rozmerov formy, v ktorej budete tiramisu robiť. Preto je fajn mať poruke veľké balenie piškót.
Citrónové tiramisu
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 8 1x
Suroviny
500 ml smotany na šľahanie (33%)
500g mascarpone
300g lemon curdu (recept nájdete tu)
50g práškového cukru
6 ČL Citrónu od Yuzu
cca 24 ks dlhých piškótov
na namáčanie:
šťava z 2 citrónov
4 ČL práškového cukru
6 PL likéru Limoncello
Postup
Ak si robíte domáci lemon curd, začnite najprv s ním. Musí sa uvariť a nasledne vychladnúť, aby ste ho mohli použiť.
Studenú smotanu vyšľahajte do tuha. V druhej, väčšej miske vymiešajte spolu vychladnutý lemon curd, práškový cukor a mascarpone. Všetky suroviny sa musia spojiť. Opatrne potom primiešajte vyšľahanú smotanu.
V plytkom tanieri zmiešajte šťavu z citrónov, práškový cukor a limoncello. Po jednom namáčajte piškóty a ukladajte do pripravenej formy tak, aby piškóty pokryli celý povrch. Ak je to potrebné piškóty odrežte alebo skráťte. Na vrstvu piškót dajte polovicu mascarpone krému a na zvýraznenie citónovej chuti 6 plných čajových lyžíc Citrónu od Yuzu. Opäť navrstvite namočené piškóty a na vrch dajte druhú časť krému.
Pred podávaním nechajte tiramisu odstáť aspoň cez noc v chaldničke. Pišk’ty skrehnú a nasajú chute z krému a tiramisu bude chutnejšie. Na záver ho môžete dozdobiť ešte kôrou z citróna a posypať práškovým cukrom.
Poznámky
Rozpis surovín je na formu s rozmermi cca 27 x 20 cm.
- Čas prípravy: 30
- Kategória: Dezerty
- Druh kuchyne: Talianska
Čo si myslíte