Och, tak ak ste milovník pistácíí ako ja, tento chlebík budete zbožňovať. Jemné vláčne cesto, s ľahkou chuťou pistácií, navyše s vrstvou skvelého krému a chrumkavými orieškami. Takto nejak si predstavujem pistáciové nebo. Chlebíčky veľmi často nepečiem ale keď už tak poriadne. Použila som nepražené pistácie, ktoré majú krásnu zelenú farbu, žiadny zafarbený puding. Vďaka tomu je chlebík naozaj vláčny a orieškový.
Navyše je chlebík veľmi jednoduchý na prípravu, upečený je raz dva a zvládne ho naozaj každý. A keď sa vyšperkujem krémom z mascarpone a posype chrumkavými pistáciami je to zákusok ako lusk. Ja som si ho dopirala k nedeľnej káve a ušlo sa aj susedom.
A čo budete na jeho prípravu potrebovať? Na chlebíkovu formu (rozmer 23 cm) si prichystajte:
150 g pistácií (ideálne bez šupky)
200 g kryštálového cukru
½ ČL soli
150 g masla izbovej teploty
125 ml plnotučného mlieka
3 šťastné vajíčka½ ČL kypriaceho prášku
120 g hladkej múky
kôru z 2 citrónov
250 g mascarpone
50 g práškového cukru
a pistácie na posypanie hotového chlebíka
Všetky suroviny na chlebík dajte vopred aspoň na 2 hodiny von z chladničky. Bude sa vám s nimi lepšie pracovať a cesto bude krémovejšie. Tak na to pri pečení myslite. Ak chcete môžete použiť aj pražené pistácie, tie však najprv obarte horúcou vodou a skúste z nich dostať dole šupku. Najlepšie sa to robí, ak ich pošúchate v čistej kuchynskej útierke. Chlebík nebude mať takú krásnu farbu ale myslím, že chuti to neuberie.
Postup:
- Maslo vyšľahajte spolu s cukrom, kým sa obe suroviny nespoja. Potom za stáleho miešania pridávajte po jednom vajci a vždy ho dobre zapracujte. Pridajte kôru z 1 citrónu, najemno nasekané pistácie a premiešajte. Prisypte múku, soľ a prášok do pečiva a nakoniec aj mlieko.
- Cesto vylejte do chlebíkovej formy vystlanej papierom na pečenie (ideálne je aby papier trčal von z formy, bude sa vám tak potom lepšie vyberať). Dajte piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov a pečte približne 60 minút. Pomocou špajdle zistite, či je cesto upečené.
- Upečený chlebík vyberte z rúry, nechajte pár minút vychladnúť, a potom ho opatrne z formy vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- V miske zmiešajte mascarpone s cukrom a zvyšnou citrónovou kôrou, dobre premiešajte, môžete použiť aj šľahač akoby ste robili šľahačku, a natrite na chlebík.
- Nakoniec posypte ešte trochou nasekaných pistácií a môžete sa do chlebíka pustiť.
Jednoduché že? Ak si pripravujete chlebík vopred, krém dajte až pred servírovaním aby sa vám zbytočne neroztiekol, prípradne nevpil do chlebíka. Máte tak väčšiu moc nad jeho výzorom. Ja som chlebík mala aj s krémom v chladničke kým sa dostal k susedom, a nič sa mu nestalo ale tak pre istotu:)
A ak si chlebík doma upečiete, dajte vedieť ako chutil, či už v komentári alebo na mojom instagrame.
Monika
Čo si myslíte