Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Čučoriedkové guľky z odpaľovaného cesta


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 45 minút
  • Počet porcií: 20 1x

Description

Vynikajúce guľky z odpaľovaného cesta


Suroviny

Množstvo

525 ml plnotučného mlieka

100 g masla

350 g polohrubej múky + trochu na podsypanie

1 PL kryštálového cukru

dve štipky soli

2 vajcia

a 350 g čučoriedok (použila som čerstvé lesné)

a podľa chuti posýpku napr. tvaroh a veľa veľa masla, a trošičku práškového cukru.


Postup

Mlieko spolu s cukrom a soľou dajte do väčšieho hrnca, pridajte aj kocky nakrájané maslo a dajte spolu variť na mierny oheň.

Maslo sa musí úplne rozpustiť a keď sa začne mlieko variť (pôjdu bublinky), pridajte všetku múku a varechou rýchlo všetko dobre zamiešajte.

Múka rýchlo vypije mlieko a pôjde to celkom ťažko ale miešajte a miešajte, kým sa nevytvorí kompaktná hmota (uvidíte, že všetky suroviny sa zmiešali) a na spodku hrnca sa nevytvorí biely povlak. Takto ešte cca dve minúty miešajte aby sa mlieko poriadne „odpálilo“.

Takto odpálené cesto dajte do misy a ak máte robot, dajte ho miesiť s lopatkovým nádstavcom. Mieste približne 10 minút, cesto musí mierne vychladnúť, aby keď tam dáte vajcia, tak sa pekne spojilo. Inak by sa vajcia mohli zraziť. Môžete si to kontrolovať tým, že sa chytíte misy. Na začiatku je vyslovene horúca, potom mierne vychladne. A to je ten správny čas pridať vajcia.

Vajíčka dávajte po jednom. Nech sa najprv jedno poriadne zapracuje a až potom dajte druhé. Najprv to vyzerá, že sa ani nespoja, cesto je také mazľavé, ale vyčkajte, všetko sa pekne spojí.

Keď vidíte, že cesto je krásne hladké, vyberte ho z misy a ešte ručne prepacujte. Malo by byť krásne hladké a nelepiť sa.

Cesto rozdeľte na dve časti, s jednou budete pracovať, druhú zatiaľ prikryte útierkou aby nepookrialo.

Cesto vyváľkajte na približne 0,7 cm hrúbku, nakrájate na štvorce (s tými sa najlepšie pracuje), vezmite si cesto do dlane, do stredu dajte 1 lyžičku čučoriedok a všetky rohy spojte a vytvarujte guľku. Toto cesto je veľmi chutné a tu vyslovenen preferujem aby bolo toho cesta dosť. Jednak sa nepretrhne a čučoriedky nevypadnú, ani sa guľky pri varení neroztrhnú. Proste radšej viac cesta ako by sa mali guľky potrhať.

Guľky potom varte v osolenej vode (alebo pre malé deti bez soli ako ja pre Romi) kým nevyplávajú na povrch.

Ak ich chcete mraziť, poukladajte ich ešte neuvarené na tácku tak, aby sa nedotýkali, a dajte rovno zamraziť. Ja ich na druhý deň, keď už sú zamrznuté vyberiem a  dám do sáčku. Lepšie sa ta skladujú. Mrazené guľky sa varia približne 12 – 15 minút, aby boli celé prevarené. Pre istotu jednu vždy vyskúšajte, kým ich všetky zlejete.

Uvarené guľky pojete roztopenám maslom, posypte obľúbenou posýpkou a voilá môžete jesť.

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 15
  • Kategória: Sladké jedlá
  • Spôsob prípravy : varenie
  • Druh kuchyne: Tradičná

Kľúčové slová: čučoriedkové gule, čučoriedky