Jeseň je v plnom prúde a ja som si nemohla nechať újsť sezónu jabĺk. Hoci ich nejem na kilá, jablká mám rada. Najviac asi v koláči ale ani ako sušené nie sú zlé. Za jablkami som sa tento rok vybrala celkom ďaleko ale náš výlet stál za to. Navštívili sme Emilove sady v Dvoroch nad Žitavou a okrem krásneho zážitku sme si doniesli aj 15 kg jabĺčok.
Od začiatku mi bolo jasné, že musím urobiť poctivý jablkový koláč. Krehké cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku a šťavnaté jabĺčka, to je jednoducho moje.
Samozber jabĺk som chcela navštíviť už dávno ale až tento rok som mala končne čas. Vybrali sme sa v piatok okolo obeda a cesta do sadov nám trvala niečo okolo hodiny a pol. Počasie bolo striedavo oblačné a jediné, čomu som sa chcela vyhnúť bol silný dážď. Síce trochu zapršalo ale v sadoch bolo len zopár ľudí, a náš psík sa po dlhej ceste parádne vybehal. Chvíľu som trhala jabĺčka, občas sa naháňala so psom, trochu pofotila a pod dvoch hodninách sme boli nabalení a na ceste domov.
V Emilovych sadoch pestujú viacero odrôd a podľa toho ako dorzievajú, nanavigujú vás na to správne miesto. My sme mali šťastie na sladkú odrodu Pinova, červené jablká Idared a zelenú odrodu Golden Delicious. Okrem jabĺk si počas sezóny môžete nazberať aj jahody, broskyne a iné ovocie. Takže ak si chcete urobiť príjemný výlet, a tak trochu vidieť ako sa pestuje na Slovensku ovocie viete, kam sa máte ísť budúcu sezónu pozrieť.
Jablkový koláč je veľká klasika, ale v tomto som úplne staromódna. Zložité koláčiky si dám rada niekde v kaviarmi alebo sa na ne nechám rada pozvať. Alebo o nich snívam a nikdy sa ich neodvážiť urobiť:) Tento recept je jeden z mojich prvých receptov na blogu, a za fotky tohto koláča spred pár rokov sa celkom hanbím:) Ale recept je parádny. Takže ak sa vám zdá povedomý, máte pravdu. Postla som ho sem pred sto rokmi.
Na koláč s priemerom 23 cm si pripravte:
[col1]
375g hladkej múky
1ČL soli
2 PL cukru
100 g kvalitného margarínu
150 g masla
8 PL ľadovej vody
žĺtko na potretie[/col1]
[col2]
na jablkovú náplň:
1,3 kg jabĺk
135g cukru
citrónovej kôra z 1 citróna[/col2]
[col3]
šťavu z 1 citróna
2 PL hladkej múky
1 ČL mletej škorice
štipku muškátového orieška
za hrsť hrozienok
za vrchnák rumu[/col3]
Postup:
- Maslo a tuk nakrájate na kocky, pridajte múku, soľ, cukor a rozmixujte. Vznikne hmota, ktorá bude pripomínať posýpku.
- Postupne pridávajte vodu po lyžiciach, až pokiaľ sa cesto nezlepí. Záleží od múky, koľko bude potrebovať nasiať vody, preto sa môže stať, že cesto bude fajn už po 3 lyžiciach.
- Rozmixované cesto ešte ručne spracujte pokiaľ nie je úplne hladké a nelepí. Zabaľte ho do fílie a dajte aspoň na 30 minút do chaldničky. Ak máte čas môžete ho nechať v chaldničke aj cez noc.
- Hrozienka zalejte rumom a nechajte odstáť, kým budete plniť koláč.
- Jablká ošúpte, zbavte jadrovníku a nakrájajte na drobnejšie kúsky. Pridajte zvyšné suroviny do plnky, a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte aj hrozienka s rumom.
- Cesto vyberte z chladničky na rozdeľte na dve časti – jednu cca vo veľkosti 2/3, ktorá bude slúžiť ako základ koláča a druhú, ktorou ozdobíte vrchnú časť.
- Cesto vyváľkajte a pomocou valčeka preneste do formy na koláč.
- Na cesto navrstvite jablká a rovnomerne ich rozprestrite na cesto.
- Zo zvyšného cesta ozbodte vrch koláča. Či už ako mriežku, lístočky alebo ako chcete.
- Koláč potrite žĺtkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Potom znížte teplotu na 160 stupňov a pečte ešte asi 30-40 minút. Koláč by mal byť krásne zlatý a šťava by mala na povrchu jemne bublať. Opatrne vyberte z trúby a nechajte úplne vychladnúť.
Koláč pred podávaním môžete posypať trochou práškového cukru a keď môžete, podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Mne sa to ešte nikdy nepodarilo ale asi si to nechám v pláne, keď sa nám rad podarí dosťat do Ameriky. Však kde inde by mal koláč chutiť lepšie, že?
Tento koláč pečiem raz do roka ale ten tohtoročný si budem určite dlho pamätať. Jedlo má byť totiž aj zážitok a mám sa to výletom do sadov celkom podarilo.
Máte aj vy svoje obľúbené jesenné koláče? Budem rada ak sa so svojimi receptami podelíte:)
Aduliena
25 novembra, 2017Cim by som mohla nahradit margarin? Olejom napriklad?
LaPetit
26 novembra, 2017Určite maslom, olej v tomto type cesta nefunguje:)
Tomáš
7 januára, 2021Ďakujeme za recept všimli sme si že v bode 10 chýba informácie, že koláč sa pri 200° pečie 20 minút