Už je to síce pár rokov, čo som aktívne cestovala, ale ešte stále si pamätám rôzne exotické chute, ako napríklad thajské curry. To prvé som samozrejme nedokázala zjesť lebo pálilo tak, ako nič pred tým, a až potom som zitila, že si v Thajsku treba pýtať turistické curry, ktoré nie je také pikantné:) Ale mám ho rada doteraz.
A tak som vyskúšala nakombinovať curry omáčku, naše obľúbené mäsové guličky a k tomu jazmínovú ryžu. Na dobrú curry omáčku nepotrebujete veľa, stačí len cesnak, zázvor a dobrá curry pasta. Na mäsové guľky použite domáce mleté kuracie mäso (ideálne mix stehien a pŕs) alebo mleté morčacie mäso, ktoré dochutíte základom na curry omáčku. A nakoniec dobrú jazmínovú ryžu. Ja používam rada jazmínovú ryžu SOS, ktorú sa vždy podarí správne uvariť.
A ak si myslíte, že na takýto recept potrebujete veľa exotických surovín tak sa obídete len s absolútnym základom. Červená curry pasta, rybacia omáčka, kokosové mlieko a thajská bazalka, ale tú môžete vynechať:))
A postup je veľmi jednoduchý. Pripravíte si základ z cesnaku, cibule, čili a zázvoru. Ten rozdelíte, a časť dáte do mäsových guliek. Na zvyšku opečiete curry pastu, pridáte kokosové mlieko a omáčka je hotová. Mäsové guľky opečiete na panvici, dorobíte v rúre a nakoniec si pripravíte jazmínovú ryžu.
Super je, že mäsové guľky si viete pripraviť vopred a potom je to ozaj rýchlovka. Ako všetky thajské recepty. Tak majte všetky suroviny po ruke lebo v tejto kuchyni to odsýpa ozaj rýchlo. Vo výsledku vás čaká skvelé jedlo, ktoré zahreje a krásne zasýti, a možno vás spomienkami trochu prenesie aj na dovolenku, ako mňa.
PrintThajské mäsové guličky s jazmínovou ryžou
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Jednoduché a chutné jedlo s thajskými chuťami
Suroviny
250g jazmínovej ryže SOS
500ml vody
2 PL repkového oleja
1/2 stredne veľkej cibule
1 červená čili paprička (vyberajte podľa toho ako pálivé máte radi curry)
2 strúčiky cesnaku
1 PL nastrúhaného zázvoru
2–3 PL červenej curry pasty
400 ml kokosového mlieka
500g mletého kuracieho alebo morčacieho mäsa
100g panko strúhanky
2 PL rybacej omáčky
6 lístkov thajskej bazalky (môžete vynechať)
2 limetky na podávanie
a na ozdobu jarná cibuľka, plátky čili a koriander alebo thajská bazalka
Postup
Začnite s prípravou ryže. Jazmínovú ryžu premyte vodou, dajte do hrnca a zalejte vodou. Pomer je 1:2. Priveďte prudko k varu, stíšte plameň, prikryte pokrievkou a varte približne 12 minút. Potom nechajte ryžu ešte ďalších 10 minút odpočívať.
Cibuľu, cesnak, aj čili nakrájajte na drobno. V panvici rozohrejte 1 PL oleja, pridajte najprv cibuľu a chvíľu restujte. Pridajte aj čili a cesnak, a opekajte do sklovita. Polovicu tohto základu dajte bokom. Do zvyšku pridajte curry pastu a jemne ju orestujte, kým sa rozvinú vône. Potom pridajte kokosové mlieko, dobre premiešajte, nechajte prevrieť a omáčka je hotová. Nemusíte, ale môžete ju ešte rozmixovať ak chcete úplne hladkú konzistenciu.
V mise zmiešajte mleté mäso s pripraveným základom, pridajte strúhanku, rybaciu omáčku a na drobno nakrájanú thajskú bazalku. Vytvarujte menšie guľky a opečte ich na 1 Pl oleja. Použite panvicu, ktorá môže ísť do rúry. Opečené mäsové guľky potom dajte „dorobiť“ do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 5-7 minút.
Uvarenú ryžu dochuťte šťavou z 1 limetky, dajte do misky, pridajte mäsové guľky a nakoniec zalejte červenou curry omáčkou. Jedlo dozdobte čerstvým čili, bazalkou, jarnou cibuľkou a podávajte s kúskom limetky.
Poznámky
Z tohto množstva surovín mi vyšlo cca 16 guličiek.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 15
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Thajská
Čo si myslíte